■ Η Σοφία Μαλανδράκη µιλά για τις προκλήσεις της επόµενης µέρας παρουσιάζοντας τις προτάσεις της
Η πολιτιστική αποκέντρωση µέσα από έργα και παρεµβάσεις πολιτισµού στην ενδοχώρα των Χανίων αποτελεί ένα από τα “στοιχήµατα” που θέτει η περιφερειακή σύµβουλος Κρήτης εντεταλµένη σε θέµατα Πολιτισµού, Παιδείας και Υγείας στην Π.Ε. Χανίων Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη -και εκ νέου υποψήφια µε τον συνδυασµό του Σταύρου Αρναουτάκη- η οποία µίλησε στo podcast των “Χ.ν.” και στην ενότητα “Terra Politica” εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η ίδια τόνισε ότι στην αυτοδιοίκηση «πρέπει να κοιτάµε τα πρόσωπα», δήλωσε περήφανη για «µικρά θαύµατα» που έγιναν πράξη µέσα από πρωτοβουλίες της, ενώ τοποθετήθηκε και για φλέγοντα ζητήµατα όπως τα σχέδια για τη δηµιουργία θεάτρου στους Αγ. Αποστόλους, την εγκατάλειψη του Ιστορικού Αρχείου αλλά και τις… αστοχίες στη µελέτη ανακατασκευής του Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης.
Σε αυτές τις εκλογές ο Στ. Αρναουτάκης στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν∆. Κάποιοι αποχώρησαν και κάποιοι προστέθηκαν στον συνδυασµό. Εσείς πώς αποφασίσατε να είστε εκ νέου υποψήφια;
Ο λόγος για τον οποίο συµµετείχα ήταν ότι ήµουν ενεργή κοινωνικά από πριν κι η πρόταση που δέχθηκα το 2019 µου έδωσε τη στέγη που ήθελα. Είναι το επιτελικό στοιχείο που έχει η Περιφέρεια. Οι αποφάσεις που παίρνει σε σύνδεση µε τη δύναµη του χρήµατος απαιτούν να βρίσκεται σε χέρια και µυαλά που να µπορούν να το κατευθύνουν εκεί που πρέπει.
Πολιτικά δεν άλλαξε κάτι για εσάς όταν αλλάζει η κοµµατική στήριξη προς τον κ. Αρναουτάκη;
Στην αυτοδιοίκηση πρέπει να κοιτάζουµε τα πρόσωπα. Κι αισθάνοµαι ότι µπορώ να υπάρξω στον συγκεκριµένο συνδυασµό. Είµαι ενεργή εθελόντρια στα κοινωνικά πράγµατα που σηµαίνει ότι ξέρω να αποµονώνω και να βλέπω στην πραγµατική του διάσταση αυτό που λέµε αυτοδιοίκηση.
Τι κρατάτε από την πρώτη θητεία σας και σας κάνει να αισθάνεστε περήφανη από αυτή;
Οι πρωτοβουλίες που πήρα και κάποια µικρά θαύµατα. Για παράδειγµα όταν από τη βεράντα του ιατρείου µου ζήτησα από 7 δηµάρχους και τον περιφερειάρχη την άδειά τους για µια πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών για την αγορά 2 κινητών µονάδων, το οποίο µπορεί να µην προχώρησε αλλά είχα την έγκριση της ∆ιαχειριστικής Αρχής του υπουργείου για 600.000 ευρώ. Επίσης, την περίοδο της πανδηµίας που µε πρωτοβουλία µου µοιράσαµε µάσκες σε ιδρύµατα κ.λπ. Η δηµιουργία αναµνηστικών ενθυµηµάτων που παίρνουν οι επισκέπτες µε φωτογραφίες ειδικής τεχνικής του Νίκου Μπασιά µε µορφές των Βενιζέλου, Καζαντζάκη και Θεοδωράκη. Υπάρχει η σκέψη να δηµιουργηθούν κι άλλα αντίστοιχα µε µορφές από ξύλο κλπ. σε µια προσπάθεια να αναδείξουµε τους ανθρώπους της Κρήτης. Επίσης, το λεύκωµα για το 1821.
Αναφερθήκατε στον πολιτισµό. Είστε πρόεδρος του ∆ΗΠΕΘΕΚ, πρόσφατα εγκαταστάθηκαν τα γραφεία του Θεάτρου στο Μ. Θεοδωράκης. Ωστόσο, η σκηνή του Μ. Θεοδωράκης δεν είναι λειτουργική…
Η µεταφορά των γραφείων ήταν εξαιρετικά σηµαντική για εµάς γιατί το ∆ΗΠΕΘΕΚ δεν είχε ποτέ γραφεία. Για πρώτη φορά το Θέατρο πάει στην πραγµατική του έδρα. Από εκεί και πέρα ένα θέατρο είναι η σκηνή του, τα εργαστήριά του, ο χώρος των σκηνικών κ.λπ. Η σκηνή στο “Μ. Θεοδωράκης” εκ κατασκευής είχε κάποιες αστοχίες. Αυτές έχουν εντοπιστεί.
Για την χρονιά που έρχεται λοιπόν διατηρούµε και τη σκηνή του Βενιζελείου Ωδείου ώστε αν µια παραγωγή χρειαστεί περισσότερο χώρο να το έχει. Σε κάθε περίπτωση, θα γίνουν οι παρεµβάσεις που πρέπει για τα καµαρίνια, τον φωτισµό κ.λπ. που χρειάζονται. Να πω, πάντως, για το ∆ΗΠΕΘΕΚ ότι το γεγονός ότι τριπλασιάστηκαν τα χρήµατα που λαµβάνει από την Περιφέρεια σε ετήσια βάση, έδωσαν πνοή στο θέατρο µε µεγάλες παραγωγές όπως ο Καπετάν-Μιχάλης και ο Προµηθέας. Ταυτόχρονα καµαρώνω για τη διάχυση στην ενδοχώρα, για δράσεις όπως οι παραστάσεις στα καφενεία, η Θεατρική Άνοιξη, η Εφηβεία στην Κρήτη κλπ.
Η Σοφία Μαλανδράκη µιλά για τις προκλήσεις της επόµενης µέρας παρουσιάζοντας τις προτάσεις της
Μια και µιλάµε για το θέατρο, τι γνώµη έχετε για τα σχέδια του ∆ήµου Χανίων για τη δηµιουργία ενός µεγάλου θεάτρου στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων;
Συµµετείχα στις διεκδικήσεις για την περιοχή των Αγίων Αποστόλων που ξεκίνησαν πριν από χρόνια, από το 2006. Τότε ο κ. Κατσανεβάκης ως νοµάρχης και ο κ. Αγοραστάκης ως πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων “Μίκη Θεοδωράκη” είχαν βάλει το αίτηµα για την κατασκευή θεάτρου στο πλαίσιο της διεκδίκησης της περιοχής. Τότε είχαν µιλήσει -αν δεν κάνω λάθος- για θέατρο των 1.500 θέσεων. Μιλάµε λοιπόν για ένα αίτηµα της κοινωνίας από το 2006. Θεωρώ ότι στην πορεία δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη αντίδραση. Θα πρέπει να δεις αν θα είναι 600 θέσεις…
…∆εν γίνεται κουβέντα για κάτι τέτοιο αλλά γιατί πολύ µεγαλύτερο.
Τότε θα πρέπει να δεις ζητήµατα που έχουν να κάνουν µε την κυκλοφορία, τη στάθµευση κ.λπ. Υπάρχουν ερωτήµατα αλλά θα πρέπει να υπάρξει και µια σαφής χωροθέτηση για το που αλλού θα µπορούσε να γίνει.
Πάντως, η πόλη δέχονταν από το 2006 να φτιαχτεί το θέατρο στους Αγ. Αποστόλους. Το που ακριβώς είναι ζήτηµα του ∆ήµου. Από την άλλη ένα µικρό θέατρο στην περιοχή δεν θα µπορούσε να υποστηρίξει τον λόγο για τον οποίο θα γίνει. Πρέπει να µιλήσουν ειδικοί πάνω σε αυτό.
Μιλάµε για υποδοµές στον χώρο του πολιτισµού. ∆υστυχώς το Ιστορικό Αρχείο στενάζει από έλλειψη χώρου. Οι τοπικοί φορείς το αντιµετωπίζουν µε αδιαφορία…
Συµµετείχα στη συζητήσεις µε τον προϊστάµενο του ΙΑΚ για το θέµα της στέγης. Έχουν γίνει δύο συναντήσεις µε τη συµµετοχή της Περιφέρειας και του ∆ήµου Χανίων, ο οποίος έχει το κοµµάτι των κτηρίων, οικοπέδων κ.λπ. Αυτό που έχουµε πει ως Περιφέρεια είναι ότι αν βρεθεί οικόπεδο ή κτήριο θα βοηθήσουµε στην κατασκευή ή ανακατασκευή κ.λπ. Στις συζητήσεις που έχουν γίνει µέχρι τώρα µπορώ έχουµε µείνει ότι στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου µπορεί να αξιοποιηθεί κάποιο υπάρχον κτήριο.
Πολιτικά δεν πρέπει να πιέσουν οι τοπικοί φορείς;
Η Περιφέρεια σε πολλά θέµατα γνωµοδοτεί δεν παίρνει αποφάσεις. Από εκεί και πέρα, για εµένα το Ιτζεδίν είναι το επόµενο µεγάλο στοίχηµα του ∆ήµου Χανίων. Όπως θέλω και στην Κίσσαµο τους κοµόλιθους της Ποταµίδας. Έχουµε το φαράγγι της Κανδάνου και το ελαιουργείο στο Καρύδι Αποκορώνου που θα µπορούσε να λειτουργήσει ως µουσείο. Πρέπει να φύγουν τα µάτια µας από την πόλη. ∆εν είναι µόνο τα Χανιά. Όπως θέλω και στο αεροδρόµιο του Μάλεµε να γίνει ένα ψηφιακό µουσείο για τη Μάχη της Κρήτης…
Τι θα θέλατε εφόσον εκλεγείτε ξανά, να δείτε για τα Χανιά;
Έχουµε µεγάλα ισχυρά ιδρύµατα και φορείς όπως το Μουσείο Τυπογραφίας, το Ίδρυµα Βενιζέλου, την Ορθόδοξη Ακαδηµία, το Ίδρυµα Αγία Σοφία κ.ά., έχουµε µεγάλα φεστιβάλ. Θα ήθελα λοιπόν να δω µια κλιµάκωση και σταθερή ροή χρηµατοδότησης προς εκδηλώσεις που έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα και αφορούν κόσµο πέρα από εµάς.