Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Σ. Ρίζος: Ανακοίνωση επικοινωνιακού χαρακτήρα από το Δ.Σ. του Γηροκομείου Χανίων

Γραπτή δήλωση για την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 12 Ιανουαρίου το Δ.Σ. του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων εξέδωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων της “Ανταρσία στα Χανιά” Σεραφείμ Ρίζος.

 

Όπως αναφέρει αναλυτικά η δήλωση του κ. Ρίζου «διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΔΣ τη δημοτικού γηροκομείου της 12/1/21, χρειάζεται να σχολιάσουμε τα εξής:
1) Πέρα από το τυπικό της υπόθεσης, η απόφαση αυτή είναι ομόφωνη γιατί βγήκε σε μια συνεδρίαση που οργάνωσαν ο δήμαρχος και ο γ.γ. του δήμου αποκλείοντας τον εκπρόσωπο της «Ανταρσία στα Χανιά» στο ΔΣ του γηροκομείου.
2) Είναι μια ανακοίνωση που ο επικοινωνιακός χαρακτήρας της είναι έκδηλος και έχει ως σκοπό την κάλυψη και την αποποίηση των ευθυνών της δημοτικής αρχής και της διοίκησης του γηροκομείου αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης.
3) Ωραιοποιεί την εικόνα που παρουσιάζει το γηροκομείο. Από τις 79 προσλήψεις συμβασιούχων, που αναφέρονται στο κείμενο, οι 22 έχουν ήδη απολυθεί από το καλοκαίρι. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο γηροκομείο πολύ πριν ανιχνευτούν τα κρούσματα. Τους αναφέρουν όμως για να φουσκώνουν τα νούμερα για χάρη εντυπωσιασμού. Από τις υπόλοιπες συμβάσεις εργαζομένων οι 41 αναμένεται να λήξουν την ερχόμενο Απρίλη και Μάη. Άρα μιλάμε για μια μικρή αναβολή του προβλήματος. Οι 15 τελευταίες προσλήψεις έγιναν κάτω από την πίεση των γεγονότων και την κριτική που ασκήσαμε ως «Ανταρσία στα Χανιά» αλλά και πάλι δεν λύνουν το πρόβλημα. Στην ουσία γίνονται για να καλύψουν τους εργαζόμενους που έχουν μπει σε καραντίνα.
4) Δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι θα γίνει με τις/τους υπαλλήλους που είχαν μεταφερθεί στο γηροκομείο από άλλες υπηρεσίες του δήμου, όπως τους παιδικούς σταθμούς και οι οποίοι τώρα που άνοιξαν ξανά οι παιδικοί σταθμοί θα πρέπει να γυρίσουν σε αυτούς. Μόνο και μόνο η ύπαρξη της τακτικής της μεταφοράς υπαλλήλων δηλώνει ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν είχε λυθεί με τις συμβάσεις και επιχειρήθηκε να λυθεί με προχειρότητες.
5) Αποφεύγουν κρίσιμα ερωτήματα. Για παράδειγμα αν υπήρξε έλεγχος στον εργολάβο που είχε αναλάβει τον καθαρισμό ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας. Έτσι, ενώ κάνουν αναφορά στην εκπαίδευση που έγινε στο προσωπικό και αφορούσε στη χρήση των μέσων προστασίας, αποφεύγουν να απαντήσουν αν οι εργαζόμενοι στον εργολάβο είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ίδια εκπαίδευση.
6) Αποφεύγουν με κάθε τρόπο να απαντήσουν για το αν ήταν αναγκαία η ανανέωση της πανάκριβης σύμβασης με τον εργολάβο, στον τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο σε ό,τι αφορά στην υγειονομική ασφάλεια του ιδρύματος, τομέα της καθαριότητας, αντί να επιδιωχθεί να προσληφθεί προσωπικό από το ίδιο το γηροκομείο, καθώς οι εργαζόμενοι στον εργολάβο καθημερινά εργάζονται και σε άλλες υπηρεσίες και χώρους και ως εκ τούτου αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού στο γηροκομείο.
7) Σε ό,τι αφορά στη σίτιση των ηλικιωμένων επιχειρείται με μια πολύ προσεκτική χρήση των λέξεων ώστε να βγει το συμπέρασμα ότι όλα έγιναν καλώς. Διαβάζουμε στην ανακοίνωση: «…Από 5/1/2021, οπότε και διαπιστώθηκαν τα 6 κρούσματα, ακολουθώντας τις νέες οδηγίες που έδωσε ο ΕΟΔΥ, καταργήθηκαν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι σίτισης και έκτοτε οι φιλοξενούμενοι σιτίζονται αποκλειστικά στα δωμάτια τους.». Εδώ το ΔΣ ψεύδεται γιατί το πρώτο κρούσμα διαπιστώθηκε στις 25/12/20 και όχι στις 5/1. Το ερώτημα δεν είναι τι έγινε από τις 5/1/21 και έπειτα, αλλά τι έγινε από τις 25/12/20 που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μέχρι τις 5/1/21. Απ’ όσο γνωρίζουμε οι οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν είχαν αλλάξει από τον περασμένο Οκτώβριο και ήταν σαφείς. Μιλούσαν για κατάργηση της κοινής σίτισης. Δεν υπήρξαν κάποιες «νέες» οδηγίες στο διάστημα από 25/12 έως 5/1, όπως παραπλανητικά αφήνει να εννοηθεί η ανακοίνωση.
8) Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα με την ανακοίνωση του ΔΣ είναι ότι προσπερνά την ουσία και κρύβεται πίσω από το τυπικό της υπόθεσης. Το αν δηλαδή τηρήθηκαν ή όχι οι έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς οδηγίες του ΕΟΔΥ. Χρειάζεται άραγε να υπενθυμίσουμε ότι αυτές οι οδηγίες δεν στάθηκαν ικανές να προστατέψουν χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα από τη νόσο και το θάνατο; Ως προς τι η σπουδή των μελών του ΔΣ; Μήπως δεν ήταν αυτές οδηγίες κομμάτι της πολιτικής, με την οποία πορεύθηκε όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση διαμορφώνοντας μια εγκληματική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας; Πώς είναι δυνατόν το ΔΣ του γηροκομείου να επιλέγει να κρυφτεί πίσω από ήδη αποτυχημένες πολιτικές διαχείρισης, που οδήγησαν τα γηροκομεία της χώρας να μετατραπούν σε παγίδες θανάτου; Είναι δυνατόν το ΔΣ του ιδρύματος να επικαλείται «τις χρόνιες δυσκολίες και τις παθογένειες που αντιμετωπίζει διαχρονικά η δομή» για να μας πει ότι δεν γινόταν να προστατέψει τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους; Ποιος άραγε είναι ο ρόλος της διοίκησης; Να περιγράφει τις αδυναμίες και να καλύπτεται πίσω από αυτές ή να κοιτάει να τις θεραπεύσει και να λειτουργήσει ως ασπίδα του ιδρύματος; Δεν θα μπορούσε άραγε το ΔΣ και ο δήμαρχος να χρησιμοποιήσουν ένα ποσό από τα 2 εκ. του αποθεματικού του γηροκομείου, για να εφαρμόσουν πολιτικές προστασίας που ξεπερνούν τις ανεπάρκειες του ΕΟΔΥ, όπως για παράδειγμα να κάνουν συχνότερα τεστ, όπως είχαμε προτείνει από τον περασμένο Μάρτη, ως «Ανταρσία στα Χανιά»; Ασφαλώς και θα μπορούσαν. Φαίνεται όμως ότι προτίμησαν τη νεοφιλελεύθερη πεπατημένη, να τα δώσουν δηλαδή σε εργολάβους. Δεν δικαιούνται να μας κουνούν το δάκτυλο τώρα!!
9) Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσουμε. Ότι τα προβλήματα του γηροκομείου δεν είναι τωρινά αλλά χρόνια. Γι’ αυτό κανένα στέλεχος των προηγούμενων διοικήσεων δεν δικαιούται να παριστάνει τον τιμητή της κάθαρσης, προκειμένου να αποκρύψει τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν, με προεξέχουσες αυτές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κατ’ επέκταση και της δημοτικής αρχής, η οποία αρνείται να συγκρουστεί μαζί της διεκδικώντας όρους ασφαλούς λειτουργίας του ιδρύματος.
10) Την πιο θλιβερή στάση στην υπόθεση του γηροκομείου την διεκδικεί η παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος», που επέλεξαν να στηρίξουν τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση. Δεν υιοθέτησαν μόνο ατόφια τα επιχειρήματα της διοίκησης αλλά έκαναν αυτό που δεν μπορούσε να κάνει, στην παρούσα στιγμή, η δημοτική αρχή. Να κατακρίνουν όσους ασκούσαν κριτική και ειδικότερα την «Ανταρσία στα Χανιά» λέγοντας ότι με την κριτική μας …βλάπτουμε το ίδρυμα ….. προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες. Πρόκειται για αντιστροφή της πραγματικότητας. Τους ενημερώνουμε ότι αυτός που προκαλεί αγωνία και ανησυχία στους πολίτες και τη διαμόρφωση ενός κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης είναι η κυβερνητική πολιτική που αντί να θωρακίσει τη δημόσια υγεία προστατεύει τα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν είναι δυνατόν η αριστερά να προσφέρει άλλοθι στην κυβέρνηση λέγοντας κατ’ ουσία ότι δεν γίνεται να υπάρξει προστασία. Όταν προσφέρεις συναίνεση σε αυτή την πολιτική, στο όνομα διαμόρφωσης πολιτικών συμμαχιών, προσφέρεις τις χειρότερες υπηρεσίες στο ίδρυμα και στο σύνολο των πολιτών.
11) Ταυτιζόμαστε με το πανό των εργαζομένων του δήμου που είναι αναρτημένο έξω από το γηροκομείο με το οποίο διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δεν είναι ένα ευχολόγιο για να πραγματοποιηθεί σε ένα αόριστο μέλλον αλλά πολιτικό αίτημα αιχμής που δίνει πραγματικά τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας και να σώσουμε ζωές ΤΩΡΑ.

Χανιά 18/1/2021»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα