17.4 C
Chania
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Σ. Βολουδάκη στα “Χ.ν.”: «Η εµπιστοσύνη κερδίζεται, δεν χαρίζεται»

» Η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής µιλά στα “Χ.ν.” για το νέο της χαρτοφυλάκιο αλλά και τα τοπικά ζητήµατα

 

Την πεποίθησή ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ικανή να διαχειριστεί τα δύσκολα και τη βούλησή της να διεκδικήσει µε δουλειά το καλύτερο για τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες, εκφράζει η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Σέβη Βολουδάκη.

Με επίκεντρο την προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, τη διαχείριση των αυξηµένων µεταναστευτικών ροών στην Κρήτη και την ανάγκη ευέλικτων λύσεων για τους εργάτες γης, η υφυπουργός και βουλευτής Χανίων σκιαγραφεί στα ‘‘Χανιώτικα νέα’’, τους πρώτους στόχους της στο νέο της χαρτοφυλάκιο, υπογραµµίζοντας πως η νέα της θέση δεν την αποµακρύνει από τα Χανιά αλλά της προσφέρει περισσότερα εργαλεία για να τα υπηρετήσει.

Συµπληρώσατε ένα µήνα στο Υφυπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Πρώτη θητεία σε υπουργική θέση, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο χαρτοφυλάκιο. Ήταν δική σας επιλογή;

Η κατανοµή των χαρτοφυλακίων είναι πάντα απόφαση του πρωθυπουργού και είναι εξαιρετικά τιµητικό που µου εµπιστεύθηκε έναν τόσο κρίσιµο και απαιτητικό τοµέα.

Η ευθύνη είναι µεγάλη, γνωρίζω τις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες του µεταναστευτικού, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για ένα πεδίο σύνθετο, ευαίσθητο και εξαιρετικά δυναµικό, µε έντονες κοινωνικές διαστάσεις -ειδικά ο τοµέας της δικής µου ευθύνης, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και οι λοιπές ευάλωτες οµάδες.

Από την πλευρά µου, δεσµεύοµαι να εργαστώ µε σοβαρότητα και ενσυναίσθηση, ώστε να δικαιώσω αυτή την επιλογή και να συµβάλω µε έργο ουσίας.

Κάθε θέση ευθύνης είναι για µένα χώρος προσφοράς.

Είναι πάντως ένα γνώριµο ζήτηµα για εσάς, καθώς οι µεταναστευτικές ροές εντείνονται στην Κρήτη, την ώρα που στο νησί δεν έχουµε ούτε δοµές προσωρινής φιλοξενίας, ούτε επαρκή στελέχωση του Λιµενικού για να γίνει διαχειρίσιµη αυτή η κατάσταση. Τι άµεσα µέτρα είναι εφικτό να ληφθούν;

Η Κρήτη, και ιδιαίτερα τα νότια παράλια του νησιού, τείνει να µετατραπεί σε µια από τις κύριες πύλες εισόδου µεταναστών µέσω θαλάσσης, µε τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών να επιβεβαιώνεται και από τα επίσηµα στατιστικά στοιχεία.

Αυτό συµβαίνει λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της εγγύτητάς της στην αφρικανική ήπειρο και δη σε περιοχές της Λιβύης που δεν ελέγχει η προσωρινή κυβέρνηση.

Αυτή η νέα πραγµατικότητα απαιτεί άµεσες και στοχευµένες παρεµβάσεις. Η Κρήτη χρειάζεται µια συνεχιζόµενη και δυναµική συνεργασία µε το Υπουργείο, επικεντρωµένη στην έγκαιρη αντίδραση στις αυξηµένες ροές και στη συστηµατική διαχείριση, καταγραφή, ταυτοποίηση και διακοµιδή των προσφύγων, χωρίς να επιβαρύνονται οι τοπικές κοινωνίες.

Σε απλά λόγια, εργαζόµαστε για την καλύτερη συνεργασία µεταξύ των τοπικών και κεντρικών αρχών, την οικονοµική ενίσχυση των περιοχών που αντιµετωπίζουν τα προσφυγικά κύµατα και καλούνται να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες των προσφύγων µέχρι τη µεταφορά τους στις δοµές της ενδοχώρας.

Πραγµατοποίησα µάλιστα πρόσφατα τηλεδιάσκεψη µε τον αρχηγό του Λιµενικού Σώµατος και τον λιµενάρχη Χανίων, µε σκοπό την αναλυτική αποτύπωση των αναγκών και την ενίσχυση των δυνάµεων του λιµενικού στο νησί, ενώ για τις ανάγκες σε σίτιση, στέγαση και µεταφορά ήδη έχουµε εκταµιεύσει κάποια ποσά για την ενίσχυση των εµπλεκόµενων δήµων. Με λίγα λόγια προσανατολιζόµαστε στην ανάπτυξη µιας πιο οργανωµένης και χρηµατοδοτούµενης -και από ευρωπαϊκά κονδύλια- διαχείρισης, που θα επιτρέπει βέλτιστα αποτελέσµατα, χωρίς τη δηµιουργία νέων δοµών και χωρίς την επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.

Ειδικά για το θέµα της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων οµάδων µεταναστών και προσφύγων, ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει το Υπουργείο;

Η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των πιο ευάλωτων, και ιδιαίτερα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

∆εν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει διακριθεί διεθνώς για τον τρόπο µε τον οποίο διαχειρίζεται το ζήτηµα, αποτελώντας πλέον παράδειγµα καλής πρακτικής που αναγνωρίζεται από τα Ηνωµένα Έθνη.

Από το 2019 και εξής, έχουν γίνει βήµατα ουσιαστικής προόδου: χιλιάδες παιδιά απέκτησαν ασφαλή στέγη, νοµική συνδροµή, ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη, ενώ εντάχθηκαν σταδιακά στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Η σύσταση του Εθνικού Μηχανισµού Επείγουσας Ανταπόκρισης το 2021 αποτέλεσε σταθµό καθώς πάνω από 3.000 παιδιά εντοπίστηκαν και µεταφέρθηκαν µε ασφάλεια από συνθήκες επισφάλειας σε κατάλληλες δοµές φιλοξενίας.

Το Υπουργείο συνεχίζει και ενισχύει αυτή την προσπάθεια µε µια στρατηγική που βασίζεται στην έγκαιρη παρέµβαση, την προστασία, αλλά και την πρόληψη. Γιατί είναι καθοριστικό να µην αφήνονται τα παιδιά αυτά να παρασύρονται σε φαινόµενα µικροπαραβατικότητας, περιθωριοποίησης ή εκµετάλλευσης. ∆εν πρόκειται απλώς για κοινωνική πολιτική, αλλά και για µια επένδυση στη µακροπρόθεσµη ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.

Η Ελλάδα του 2025 είναι µια χώρα που ξέρει να προστατεύει και να προλαµβάνει. Και αυτή είναι µια εθνική επιτυχία που δεν πρέπει να την υποτιµούµε.

 

…Η σχέση µου µε τα Χανιά είναι σχέση ζωής, όχι ρόλου. Είναι αληθινή, προσωπική και καθηµερινή…

 

 

Άλλο ζήτηµα που απασχολεί έντονα την Κρήτη είναι οι δυσκολίες στη διαδικασία µετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών που προορίζονται για εργασία στις αγροτικές δραστηριότητες. Να περιµένουµε αλλαγές;

Απολύτως. Η Ελλάδα αντιµετωπίζει, όπως και µεγάλο µέρος της Ευρώπης, σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναµικού σε κρίσιµους τοµείς της οικονοµίας, και ο πρωτογενής τοµέας δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Κρήτη, µε την έντονη αγροτική και τουριστική της δραστηριότητα, χρειάζεται µια πιο ευέλικτη και αποδοτική διαδικασία για τη νόµιµη µετάκληση εργαζοµένων από τρίτες χώρες.

Στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωρούµε σε ένα συνολικό επανασχεδιασµό µε στόχο να ξεπεράσουµε τις χρονοβόρες διαδικασίες και να δηµιουργήσουµε νόµιµους, στοχευµένους και ρυθµισµένους διαύλους µετανάστευσης, που θα ανταποκρίνονται στις πραγµατικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Η µετάκληση είναι πλέον στρατηγική προτεραιότητα. Και ειδικά για την Κρήτη, όχι µόνο λόγω της πίεσης της ζήτησης, αλλά και γιατί το Υπουργείο αναγνωρίζει την ανάγκη να στηρίξει στην πράξη τις τοπικές κοινωνίες που κρατούν ζωντανή την παραγωγή και την περιφερειακή οικονοµία.

Για τον σκοπό αυτό, ενισχύουµε τη συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ίδιους τους παραγωγικούς φορείς. ∆εν µας ενδιαφέρει απλώς να αυξήσουµε τους αριθµούς, αλλά να καταστήσουµε τη νόµιµη µετανάστευση επωφελή για την ελληνική κοινωνία και να τη συνδέσουµε µε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας. Το ελληνικό κράτος, και όχι τα παράτυπα δίκτυα, πρέπει να αποφασίζει ποιος εισέρχεται στη χώρα, για πόσο καιρό και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Οι αυξηµένες αρµοδιότητες στο Υπουργείο, σηµαίνει ότι θα µείνει… πίσω ο ρόλος της βουλευτού Χανίων; Γιατί ο κόσµος έχει συνηθίσει να σας βλέπει τακτικά να περιοδεύετε στην ενδοχώρα.

Η σχέση µου µε τα Χανιά είναι σχέση ζωής, όχι ρόλου. Είναι αληθινή, προσωπική και καθηµερινή. Οι Χανιώτες µε τίµησαν µε την εµπιστοσύνη τους και µου έδωσαν τη δύναµη να τους εκπροσωπώ. Και αυτή η τιµή συνοδεύεται από ακόµη µεγαλύτερη ευθύνη: να φέρνω τη φωνή του τόπου µας εκεί που λαµβάνονται οι αποφάσεις και να µεριµνώ για την εξεύρεση λύσεων όπου υπάρχουν δυστοκίες και προβλήµατα.

Η νέα µου θέση δεν µε αποµακρύνει από τα Χανιά, αντίθετα, µε φέρνει πιο κοντά τους, µε περισσότερα εργαλεία και δυνατότητες παρέµβασης. Συνεχίζω να επισκέπτοµαι την ενδοχώρα, να συνοµιλώ µε τους πολίτες, να ακούω µε προσοχή τα αιτήµατα και τις αγωνίες τους. Η παρουσία µου ήταν και θα παραµείνει ουσιαστική.

Γνωρίζω καλά τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του τόπου µας. Από την ενίσχυση του ΕΣΥ και την καθηµερινότητα στους δήµους, µέχρι τα κρίσιµα έργα υποδοµής, τα Χανιά βρίσκονται σταθερά στον πυρήνα της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής µου δράσης. Και σήµερα, η φωνή των Χανιωτών φτάνει ακόµη πιο δυνατά εκεί όπου χαράσσεται η πολιτική της χώρας: στο Υπουργικό Συµβούλιο.

Συµµετέχοντας πλέον στο Υπουργικό Συµβούλιο, θα έχετε καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη θεµάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Και είναι πολλά. ΒΟΑΚ, εκκρεµότητες µε τα πολεοδοµικά σχέδια, καθυστερήσεις µε το ραντάρ του αεροδροµίου, νέες καθυστερήσεις µε τη ∆ηµοτική Αγορά. Τι νεότερες εξελίξεις έχετε να µας µεταφέρετε;

Όλα τα ζητήµατα που αναφέρετε τα έχω ήδη αναδείξει και τα παρακολουθώ στενά. Ο ΒΟΑΚ είναι έργο-σηµαία για την Κρήτη και παραµένει απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Για τα πολεοδοµικά σχέδια και τις εκκρεµότητες του αεροδροµίου, έχω ζητήσει αναλυτική ενηµέρωση από τα συναρµόδια υπουργεία.

Όσο για τη ∆ηµοτική Αγορά, ξέρω πολύ καλά την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, για αυτό και παρακολουθώ την πρόοδο των εργασιών, ώστε να µην χαθεί άλλος χρόνος.

Ασχοληθήκατε προσωπικά µε το µεγάλο πρόβληµα του Κολυµβητηρίου. Η ανακατασκευή προχωρά, αλλά µεταβατική λύση δεν έχει βρεθεί για τους αθλούµενους µέχρι την ολοκληρώση των έργων. Είναι ένα θέµα που επαφίεται αποκλειστικά στην τοπική αυτοδιοίκηση ή µπορεί να συνδράµει η κυβέρνηση µε κάποιο τρόπο;

Η ανακατασκευή του κολυµβητηρίου της Νέας Χώρας αποτελεί ένα καθολικό αίτηµα των Χανιωτών και ένα έργο που η κοινωνία των Χανίων περίµενε δεκαετίες.

Η υπογραφή της σύµβασης µεταξύ του Οργανισµού Ανάπτυξης Κρήτης και της αναδόχου εταιρείας σηµατοδοτεί την έναρξη των εργασιών, που αναµένεται να ξεκινήσουν τέλος Ιουλίου και να ολοκληρωθούν σε 18 µήνες.

Η ανακατασκευή θα αναβαθµίσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, δηµιουργώντας έναν σύγχρονο, ασφαλή και λειτουργικό χώρο για αθλητές, σωµατεία, µαθητές και όλους τους πολίτες.

Ωστόσο, αναγνωρίζω ότι η µεταβατική περίοδος είναι δύσκολη, για αυτό και είµαι σε ανοιχτή επικοινωνία µε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς, ώστε να υπάρξει έστω και προσωρινή λύση µέχρι την πλήρη αποκατάσταση.

Η αθλητική οικογένεια των Χανίων µας έχει κάνει πολλές φορές υπερήφανους, και το έργο αυτό αποτελεί µια ανταπόδοση, ένα «ευχαριστώ» της πολιτείας σε όλα αυτά τα παιδιά που «σηκώνουν» την χώρα µας ψηλά. Η παρουσία µου στην υπογραφή της σύµβασης ήταν µια στιγµή βαθιάς ικανοποίησης, καθώς βλέπουµε ένα όραµα να παίρνει σάρκα και οστά.

Το γεγονός ότι η χώρα έχει έναν Χανιώτη πρωθυπουργό, έχει γεννήσει µεγάλες προσδοκίες για επιτάχυνση λύσεων στα προβλήµατα και τις εκκρεµότητες που συζητάµε αλλά και σε πολλά άλλα ανοιχτά θέµατα. Έχει µετουσιωθεί, κατά τη γνώµη σας, αυτή η προσδοκία σε πράξη ή παραµένει ακόµη σε επίπεδο προσµονής;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός όλης της χώρας, µε την ευαισθησία όµως που φέρει κάποιος που γνωρίζει εκ των έσω τα ζητήµατα του τόπου του.

Έχουν γίνει σηµαντικά βήµατα, σε έργα υποδοµής, σε πολιτισµό, σε τουρισµό. Βεβαίως, υπάρχουν και καθυστερήσεις που δεν µας ικανοποιούν.

Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η αποτελεσµατικότητα, χωρίς µεγάλα λόγια αλλά µε χειροπιαστά αποτελέσµατα. Και εκεί κρινόµαστε όλοι.

Μπορούµε όµως να µιλήσουµε µε στοιχεία: ο ΒΟΑΚ επιταχύνθηκε σηµαντικά· έργα όπως η αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση των Ενετικών Νεωρίων παίρνουν πλέον συγκεκριµένη τροπή.

Η ανακατασκευή του Κολυµβητηρίου Νέας Χώρας προχωρά µε συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα.

Υπάρχουν, σίγουρα, εκκρεµότητες: ζητήµατα πολεοδοµικού σχεδιασµού, η ∆ηµοτική Αγορά, το ραντάρ του αεροδροµίου, οι παρεµβάσεις στα σχολεία και στα Κέντρα Υγείας της ενδοχώρας. Αυτά όλα είναι θέµατα που διεκδικούµε µε επιµονή, γιατί αυτή είναι η υποχρέωσή µου προς τους Χανιώτες.

Η εµπιστοσύνη των πολιτών δεν κερδίζεται µε την επίκληση της εντοπιότητας. Κερδίζεται µε το να κάνεις δουλειά. Και η δουλειά που γίνεται στα Χανιά, σε συνεργασία µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, µε τους φορείς και µε την κοινωνία, αρχίζει να αποδίδει.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή µας, θα θέλαµε και το σχόλιό σας για τη διαµόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Ποια είναι η δική σας ανάγνωση για τα δηµοσκοπικά ευρήµατα;

Οι δηµοσκοπήσεις αποτυπώνουν τόσο τις προσδοκίες όσο και τις ανησυχίες των πολιτών.

Η κυβέρνηση παραµένει πρώτη στις προτιµήσεις, αυτό όµως δεν είναι λόγος εφησυχασµού, αλλά υπενθύµιση ευθύνης.

Ο κόσµος περιµένει λύσεις, όχι θεωρίες. Περιµένει πολιτική ουσίας, όχι επικοινωνιακή διαχείριση.

Ζούµε σε µια εποχή σύνθετων και διαδοχικών κρίσεων, οικονοµικών, κοινωνικών, γεωπολιτικών.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε ότι µπορεί να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, να ενισχύει την εθνική ασφάλεια και να επιβάλει µε σοβαρότητα τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον. Ταυτόχρονα, γνωρίζουµε ότι υπάρχουν αστοχίες, καθυστερήσεις και δεν τις υποτιµούµε.

Η πρόκληση είναι να δώσουµε ξανά νόηµα στη σχέση εµπιστοσύνης µεταξύ κράτους και πολίτη. Με διαφάνεια, δικαιοσύνη και αποτελεσµατικότητα. Και αυτό γίνεται µε χαµηλούς τόνους και πολλή δουλειά.

Αν κάτι µου δίνει αισιοδοξία, είναι ότι παρά τις δυσκολίες, οι πολίτες παραµένουν ενεργοί και µε υψηλές προσδοκίες. Και αυτό είναι υγεία για τη δηµοκρατία. ∆ική µας ευθύνη είναι να σταθούµε στο ύψος αυτών των προσδοκιών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα