Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Σαµποτάζ στη µείωση φυτοφαρµάκων

Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κοντή µνήµη, που ισοδυναµεί µε ‘‘µικρή’’ συνείδηση, και ξέχασαν ότι οι ιδρυτές της Κοινής Αγοράς που σήµερα λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση κατάλαβαν ότι η πρώτη και πλέον επώδυνη κοινή πολιτική ήταν η Κοινή Αγροτική Πολιτική σήµερα εκφράζεται µε τα αρχικά ΚΓΠ. Η αναγκαία αυτή πολιτική βοήθησε να ξε-πεινάσουν οι Ευρωπαίοι την πλέον δύσκολη εποχή τους και να φθάσουν σε πεδία αυτάρκειας που ξεπέρασαν και έφθασαν σε πεδία υπερεπάρκειας.

Σήµερα τη βλέπουν όλοι ως την πλέον ευάλωτη και αφού τη µείωσαν σηµαντικά κάθε λίγο και λιγάκι την οδηγούν σε πλαίσια επανεθνικοποίησης. Καθεστώς που οι λεγόµενοι «αδύναµοι προϋπολογισµοί» στους οποίους ανήκει και η χώρα µας, δεν µπορούν να εξυπηρετήσουν µε την ίδια ευχέρεια, όπως οι πλούσιες χώρες που ευχαρίστως θα µειώνουν τα κονδύλια της απαραίτητης αυτής πολιτικής.
Έτσι, ο στρεβλός ρόλος που έπαιξαν οι αποφάσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας στη ρωσο-ουκρανική σύρραξη έρχεαι να δυναµώσει την κατάρρευση της κατ εξοχήν κοινοτικής πολιτικής που φρόντιζε τον άνθρωπο, και όχι µόνο στα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης, αλλά στον κόσµο ολόκληρο.
Και ξαφνικά γινόµαστε µάρτυρες του τρόπου που τα λόµπυ σαµποτάρουν συνειδητά και αποτελεσµατικά τη µείωση των φυτοφαρµάκων, καθώς το Συµβούλιο ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει περισσότερες µελέτες.¹
Και αυτό ήλθε σε πλήρη αντίθεση µε την στήριξη των πολλών να προχωρήσει η Ευρώπη σε µείωση των φυτοφαρµάκων, πράγµα που θα γινόταν εφικτό αν εκδηλωνόταν η κατάλληλη υποστήριξη στους αγρότες για να το επιτύχουν αυτό. Μια τέτοια προοπτική επιβαλλόταν γιατί τα φυτοφάρµακα αποτελούν σηµαντική αιτία δραµατικής µείωσης της βιοποικιλότητας σε όλο τον κόσµο, µια οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε ακόµη πιο προχωρηµένο στάδιο από την κλιµατική κρίση, θέτοντας σε κίνδυνο «την ακεραιότητα των ζωντανών συστηµάτων» από τα οποία εξαρτώνται επίσης οι άνθρωποι, σύµφωνα µε εξειδικευµένους παρατηρητές.

Μπορούµε πλέον να θεωρούµε ότι ουσιαστικά τα λόµπυ που έδρασαν αντίθετα στη µείωση των φυτοφαρµάκων οδήγησαν στην κατάρρευση της Πράσινης Συµφωνίας, µιας κατάρρευσης του Green Deal που δεν έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό. Ήλθε και έκατσε για τα καλά από τη δραστηριοποίηση των λόµπυ που στηρίχθηκε στην τροµοκρατία για απώλεια παραγωγικότητας και επισιτιστική ασφάλεια.
Τόσο όµως η απώλεια παραγωγικότητας, όσο και η επισιτιστική ασφάλεια στηρίχθηκαν στις λάθος αποφάσεις των µέτρων που πάρθηκαν εντελώς πρόχειρα από τους ευρωηγέτες, ταγούς µέσου και κάτω βεληνεκούς, που προκάλεσαν α) αναστολή προµήθειας λιπασµάτων, βασικού εξαγώγιµου ρώσικου προϊόντος, και έθεσαν σε κίνδυνο το στρατηγικό όπλο Ουκρανίας – Ρωσίας που είναι η υπερπαραγωγή σιτηρών, και β) η απώλεια του πλεονεκτήµατος της φθηνής ενέργειας έθεσε σε περιδίνηση ολόκληρο το σύστηµα αγροτικής παραγωγής και επέβαλε τη δυναµική των λόµπυ.
Παρά το ότι χιλιάδες επιστηµονικές µελέτες και παρατηρήσεις έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους τόσο για τον νόµο για τη µείωση των φυτοφαρµάκων όσο και για τον νόµο για την αποκατάσταση της φύσης ως απαραίτητους για την επισιτιστική ασφάλεια µακροπρόθεσµα.
∆υστυχώς τα λόµπυ επέβαλαν να ακολουθηθεί µια παρελκυστική πολιτική, η οποία βέβαια, απαξιώθηκε αλλά κόστισε τουλάχιστον δυο χρόνια καθυστερήσεις. Και δε φτάνει αυτό αλλά αγνοεί ο πολύς κόσµος ότι οι αγρότες, οι οικογένειές τους και οι γείτονές τους είναι οι πρώτοι που εκτίθενται στις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία που µπορεί να προκαλέσει ο ψεκασµός φυτοφαρµάκων σε γεωργικές εκτάσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον ή ο καρκίνος.

Οι υπεύθυνοι της εφαρµογής της Πράσινης Ευρώπης ήταν δυο: ο κ. Τίµερµανς, που τα παράτησε να διεκδικήσει την ολλανδική πρωθυπουργία και η πρόεδρος της Κοµισιόν Ούρσουλα φεν ντερ Λάϊεν, που δε στήριξε την ατζέντα της Πράσινης Συµφωνίας όταν τα πράγµατα δυσκόλεψαν.
Τώρα που τα πράγµατα δυσκόλεψαν όλοι αρχίζουν να µιλούν ότι πρέπει να κόψουν τις αγροτικές επιδοτήσεις ² Μια αθλιότητα που πρέπει να την προσέξουν οι αγρότες της Ευρώπης και φυσικά, της χώρας µας, για να κόψουν τη φόρα σε όσους πιστεύουν ότι οι αγρότες της Ευρώπης λαµβάνουν όλο και περισσότερες ελεηµοσύνες από τους πολιτικούς, παρά το ότι δε συµβάλουν δυναµικά στην οικονοµία της ΕΕ.
Η χώρα µας εντάχθηκε στην ΕΕ µε στόχο να είµαστε σε µια δυναµική προοπτική που τα δεδοµένα της νέας τάξης πραγµάτων θέλουν να ταρακουνήσουν και να οδηγήσουν στα τάρταρα. Και εµείς πρέπει να είµαστε στο πλευρό εκείνων που πιστεύουν ότι η επιβίωσή µας περνά µέσα από την υιοθέτηση και εφαρµογή κοινών πολιτικών µε όραµα και περιεχόµενο. Ας το θυµούνται οι κυβερνώντες και προπάντων ο υπουργός γεωργίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα