Με αφορμή τον 12ο εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, η Δράση Saferinternet.gr διοργάνωσε, με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κλειστή θεματική ημερίδα με τίτλο «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο: Καταπολεμούμε το διαδικτυακό εκφοβισμό!». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων 35 γυμνασίων και λυκείων από όλη την Ελλάδα.
Μιλώντας στην ημερίδα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι οι νέοι «δεν πρέπει να έχουν φόβο για το διαδίκτυο» καθώς ανοίγει «ορίζοντες». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι σε Ρουμανία και Ελλάδα παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά διαδικτυακού εκφοβισμού πανευρωπαϊκά. Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, «υπάρχουν θύτες, θύματα και παρατηρητές του φαινομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού» καλώντας τούς παρατηρητές «να πάψουν να είναι απλοί παρατηρητές» και να επέμβουν για να λύσουν ή έστω να περιορίσουν το πρόβλημα.
Όσο για τα θύματα, ο Δημ. Παπαδημούλης τα προέτρεψε να το πουν, σημειώνοντας ότι πρόκειται συχνά για «άτομα μαζεμένα και αμυντικά». Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους θύτες να υπάρχει «ο φόβος της ποινής ή έστω της αποδοκιμασίας». Κάλεσε τους γονείς να ενημερωθούν, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το πρόβλημα, καθώς οδηγεί «ακόμη και σε αυτοκτονίες νέων ανθρώπων».
Στην εκδήλωση μίλησε και η Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (ΕΚΑΔ). «Νομικά δεν υπάρχει ορισμός του διαδικτυακού εκφοβισμού, ωστόσο η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων ή ο χλευασμός αποτελούν ποινικά αδικήματα» σχολίασε η Βερ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφάλειας Διαδικτύου, από τον Ιούνιο του 2012 έως και τον Δεκέμβριο του 2014, έλαβε 589 κλήσεις για καταγγελία διαδικτυακού εκφοβισμού.
Τα «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν και εκπρόσωποι της βιομηχανίας του διαδικτύου. Ο Διονύσης Κολοκοτσάς, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Google μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης των διαδικτυακών εργαλείων για τον περιορισμό του φαινομένου. «Καλύτερο διαδίκτυο σημαίνει ότι η φωνή μας πρέπει να γίνει πιο δυνατή» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει αστυνομία, αλλά οι χρήστες πρέπει να ελέγχουν ότι οι κανόνες συμπεριφοράς τηρούνται».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσαπρούνης, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Wind Ελλάς, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα το 55% των κινητών τηλεφώνων είναι «έξυπνα» ενώ το ποσοστό αυτό στους νέους ανθρώπους αυξάνεται στο 65%. Εξήγησε ότι το «έξυπνο» κινητό λειτουργεί ουσιαστικά ως φορητός υπολογιστής, προσφέροντας πρόσβαση στο διαδίκτυο κάθε στιγμή της ημέρας, ενώ τόνισε ότι η «κακή χρήση του διαδικτύου προκαλεί προβλήματα». Κάλεσε τους νέους εάν παρατηρήσουν φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού «να το πουν», ενώ ανέφερε ότι η Wind, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχουν δημιουργήσει ειδική εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με την ονομασία Cyber Alert, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να καταγγέλλουν φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν μαθητές από 35 διαφορετικά σχολεία από όλη τη χώρα, οι οποίοι κατέθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συνοπτικά, οι μαθητές ανέφεραν ότι η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό στον αγώνα κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού και έκαναν έκκληση για καλύτερη και ποιοτικότερη ενημέρωση των γονέων και των καθηγητών γύρω από την κατάσταση. Επίσης, αρκετοί μαθητές μίλησαν για την ανάγκη καθιέρωσης ειδικού κεφαλαίου σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό στο πλαίσιο του μαθήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ενώ δεν έλειψαν οι φωνές που καλούσαν για σύμπραξη καθηγητών και ψυχολόγων για τον περιορισμό του προβλήματος.