Παράσταση του έργου: “Σαλώμη” του Όσκαρ Ουάιλντ ανεβάζει ο Θεατρικός Οργανισμός “Πολιτισμικός Νότος” από τις 27 έως τις 30 Ιανουαρίου στο θέατρο “Δημ. Βλησίδης” στο Κουμ Καπί.
Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ευαγγελίας Κριαρά.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Νικολουζάκη Εμμανουέλα (Σαλώμη), Κολομπάκης Γρηγόρης, Νικολιδάκης Παναγιώτης (Ηρώδης), Ξανθουδάκης Νεκτάριος (Γιοχαναάν), Δουλαβέρη Χριστίνα (Ηρωδιάδα), Καλομοιράκης Μάνος (Νέος από τη Συρία), Λιονάκης Νίκος (Ακόλουθος Ηρωδιάδας), Αθανασάκη Αργυρή, Βεριβάκη Χριστίνα, Βιγλάκη Ελένη, Καπνισάκη Φωτεινή,Τσόντου Χρύσα (Χορός).
Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης είναι:
Σκηνικά: Νικολιδάκης Παναγιώτης, Δημητρουλάκης Δημήτρης, μακιγιάζ: Ζάχου Ξένια, The Make Up School – TMUS, ενδυματολογική Επιμέλεια: Σταφυλαράκη Ευδοξία, φωτογραφίες: Αναστασάκης Γιώργος, Video: Κρομμυδάκης Γιάννης, φωτισμοί: Καρακατσάνη Στέλλα, μουσική Επιμέλεια: Ομαδική δουλειά, σκίτσο αφίσας: Νικολιδάκης Παναγιώτης
Επιμέλεια προγράμματος: Καλομοιράκης Μάνος, Κριαρά Ευαγγελία
Ήχος: Ελληνικάκη Νίκη.
Το κοστούμι της “Σαλώμης” επιμελήθηκαν η Νικολουζάκη Μαρία και η Σταφυλαράκη Ευδοξία.
Η παράσταση διανθίζεται με αποσπάσματα από τα έργα: “Πεθαίνω σαν χώρα” του Δημήτρη Δημητριάδη, “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή (ελαφρώς διασκευασμένο), “Πεισίστρατος” του Γιώργου Χειμωνά και εδάφια από την Καινή Διαθήκη (Το κατά Λουκάν).
Πληροφορίες – Κρατήσεις Θέσεων: 6974 996583.
Η παράσταση κρίνεται ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 13 ετών.
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ ( 7 ευρώ φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων).
ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Σε σημείωμά του, ο “Πολιτισμικός Νότος” ευχαριστεί το Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων (Αποκορώνου 166) για την παραχώρηση χώρου για τις πρόβες και επισημαίνει ότι θα δοθεί παράσταση, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Παράρτημα.
Επίσης, «στο φουαγιέ του θεάτρου θα υπάρχει κουτί του ΚΙΦΑΧ ( Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων) στο οποίο θα μπορεί ο καθένας να προσφέρει φάρμακα για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη».
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Οπως αναφέρει δελτίο του “Νότου”, το έργο βασίζεται στη γνωστή ιστορία της Βίβλου, κατά την οποία η πριγκίπισσα Σαλώμη μετά από προτροπή της μητέρας της, της Ηρωδιάδας, χορεύει στα γενέθλια του βασιλιά Ηρώδη, συζύγου της μητέρας της, το «χορό των 7 πέπλων» ζητώντας ως αντάλλαγμα το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή. Ο Ουάιλντ, όταν ένα βράδυ μετά από σχετική συζήτηση με φίλους επιστρέφει στο ξενοδοχείο του και βλέποντας ένα λευκό τετράδιο στο γραφείο του, αποφασίζει να γράψει τις σκέψεις του…
Έτσι, γεννιέται η «Σαλώμη» του Όσκαρ Ουάιλντ. Η ιστορία της μεταμορφώνεται από το συγγραφέα σε ένα κείμενο που ξεχειλίζει από ερωτισμό, πάθος και ένταση αναδεικνύοντας ταυτόχρονα μια ατμόσφαιρα παρακμής και σήψης, όπου η ηθική κατάπτωση των ηρώων είναι αναπόφευκτη. Το πάθος για έρωτα, το πάθος για εξουσία, η άρνηση του έρωτα και η λαγνεία παγιδεύουν τους ήρωες. Οδηγούνται στον ακραίο και απαγορευμένο πόθο και ηττώνται… Ο έρωτας ενώνεται με το θάνατο… Το αδάμαστο ένστικτο υπονομεύει την ταπεινότητα, ο θόρυβος υπερνικά τη σιωπή, η εμμονή την ελευθερία, ο φόβος της τιμωρίας τη συνειδητή πίστη… τα άνευ ορίων θέλω από τη μία και τα ασφυκτικά μη από την άλλη δημιουργούν έντονες αντιθέσεις και πλέγματα, διχασμένες και λαβωμένες προσωπικότητες καταδικασμένες να ηττηθούν και να φυλακίσουν την απογυμνωμένη ψυχή τους στο σκοτεινό και νοσηρό πόθο…
Ο ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ
Ο Όσκαρ Ουάιλντ, μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός γεννιέται στην Ιρλανδία στις 16 Οκτωβρίου 1854 από γονείς επιφανείς διανοούμενους με αγγλικές ρίζες. Θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του Αισθητισμού, κίνημα που αναπτύσσεται στα τέλη του 19ου αιώνα στη Βρετανία. Γνωστός για το οξυδερκές πνεύμα, την αντισυμβατικότητα, τους πνευματώδεις διαλόγους του και τα ευφυολογήματά του ο Ουάιλντ γίνεται μία από τις διασημότερες προσωπικότητες και ο πλέον αναγνωρίσιμος καλλιτέχνης της βικτοριανής εποχής. «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ» (1890) είναι το μοναδικό του μυθιστόρημα. Το 1891 γράφει τη «Σαλώμη», ένα από τα πιο γοητευτικά κείμενά του αλλά και ευρύτερα της ευρωπαϊκής δραματουργίας, ένα έργο προκλητικό και αμφιλεγόμενο το οποίο λογοκρίνεται από την αγγλική κοινωνία λόγω των αναφορών σε βιβλικούς χαρακτήρες. Και ενώ βρίσκεται στο απόγειο της φήμης του, κατασυκοφαντείται, διώκεται, σύρεται σε μία σειρά από δίκες, καταδικάζεται σε καταναγκαστικά έργα και φυλακίζεται. Το 1897 στη φυλακή γράφει το «Εκ Βαθέων», μία επιστολή 80 σελίδων, όπου αναλύει την ψυχοσύνθεσή του στις δίκες. Μετά την αποφυλάκισή του και ενώ η υγεία του κλονίζεται σημαντικά, φεύγει για τη Γαλλία, όπου και μένει μέχρι το τέλος της ζωής του. Πεθαίνει στο Παρίσι άπορος και μόνος στις 30 Νοεμβρίου 1900 σε ηλικία 46 ετών.