Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σαουδική Αραβία: Ακρωτηρίασαν το χέρι Ινδής οικιακής βοηθού

Οργή και διάβημα διαμαρτυρίας της Ινδίας προς τη Σαουδική Αραβία προκάλεσε περιστατικό ακρωτηριασμού του χεριού οικιακής βοηθού από την εργοδότη της στο Ριάντ αφότου διαμαρτυρήθηκε για κακοποίηση που υφίστατο επί μήνες και μη καταβολή του μισθού της.

Η 55χρονη οικιακή βοηθός νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Ριάντ και το Νέο Δελχί κινείται για τον επαναπατρισμό της.

Η Καστούρι Μουνιραθινάμ, μητέρα τεσσάρων παιδιών, από το κρατίδιο Ταμίλ Ναμπού της νοτιοανατολικής Ινδίας έφυγε για την Σαουδική Αραβία τον περασμένο Ιούλιο για να εργαστεί ως οικιακή βοηθός -όπως εκατομμύρια άλλοι εργαζόμενοι από φτωχές περιοχές της Ασίας.

Σύμφωνα με την αδελφή της, αναγκάστηκε να εργαστεί στο εξωτερικό καθώς η οικογένειά της αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα αφότου παντρεύτηκαν οι τρεις κόρες της.

Ωστόσο, κατά την παραμονή της στην Σαουδική Αραβία κακοποιούνταν σωματικά και ψυχικά, βάσει της καταγγελίας της οικογένειας. Οι εργοδότες της δεν της έδιναν καν τροφή και δεν την πλήρωναν, ανέφερε η αδελφή της μιλώντας σε ινδικά μέσα ενημέρωσης.

«Όταν προσπάθησε να δραπετεύσει από τα βασανιστήρια και τις παρενοχλήσεις, η γυναίκα στην οποία εργαζόταν της έκοψε το χέρι» δήλωσε η αδελφή του θύματος.

Η οικιακή βοηθός στη συνέχεια φέρεται να έπεσε από μπαλκόνι και υπέστη σοβαρά τραύματα στην σπονδυλική στήλη. Γείτονες την μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Το επεισόδιο σημειώθηκε τη νύχτα της 29ης Σεπτεμβρίου αφότου κατά τις διαθέσιμες μαρτυρίες απείλησε ότι θα απευθυνθεί στις τοπικές αρχές.

Η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάρατζ κατήγγειλε τη βίαιη επίθεση στην Καστούρι Μουνιραθινάμ.

«Ακρωτηριασμός του χεριού Ινδής γυναίκας: Είμαστε ιδιαίτερα ταραγμένοι από τον βάρβαρο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν στην Ινδή γυναίκα στη Σαουδική Αραβία» ανέφερε η Σουάρατζ σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Αυτό είναι απαράδεκτο, το μεταφέραμε στις σαουδαραβικές αρχές» προσέθεσε.

Πολλά ινδικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες από τη γυναίκα στο κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται. Την ίδια ώρα Ινδοί διπλωμάτες προσπαθούν να οργανώσουν τον επαναπατρισμό της.

Τον περασμένο μήνα οι ινδικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν στο Ριάντ αφότου Σαουδάραβας διπλωμάτης που κατηγορήθηκε για το βιασμό δύο γυναικών από το Νεπάλ σε διαμέρισμα στα περίχωρα του Νέου Δελχί εγκατέλειψε τη χώρα επικαλούμενος διπλωματική ασυλία.

Εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση για την υπόθεση της Ινδής οικιακής βοηθού.

Κατά την άφιξή τους στη Σαουδική Αραβία εργαζόμενοι από φτωχές τρίτες χώρες συνήθως παραδίδουν τα διαβατήριά τους σε πράκτορες ή τους εργοδότες. Ο φόβος τους για τις τοπικές αρχές είναι μεγάλος και οι αναφορές για κακοποιήσεις είναι συχνό φαινόμενο στο βασίλειο.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα για τις οικιακές βοηθούς είναι ότι στην πράξη δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα χωρίς τη συναίνεση του εργοδότη τους. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι αυτό οδηγεί σε βάναυση κακοποίηση και συνθήκες που παραπέμπουν σε δουλεία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα