Όταν η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο αρχίζει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά στα φωτοβολταϊκά, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι το πετρέλαιο τελειώνει.
Βέβαια οι Σαουδάραβες από πετρελαιοπαραγωγοί δεν έγιναν ξαφνικά ηγέτες της “πράσινης”επανάστασης. Μαζί με τα φωτοβολταϊκά επενδύουν μεγάλα ποσά και σε σύγχρονα διυλιστήρια πετρελαίου με σκοπό να μειώσουν τις εισαγωγές έτοιμων διυλισμένων προϊόντων.
Διευθύνων νους της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας που συντελείται στο αραβικό βασίλειο είναι η Σαουδαραβική Ένωση Εταιρειών Ηλιακής Ενέργειας (SASIA), που στόχο έχει να καταστήσει τη χώρα ως “την πλέον εξελιγμένη ενεργειακά σε όλο τον κόσμο”.
Η στροφή προς την ηλιακή ενέργεια, φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά, αφορά στο σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής, από το Ισραήλ μέχρι τα μικρά Εμιράτα του Περσικού Κόλπου.
Ωστόσο, η ανάγκη αυτή είναι περισσότερο πιεστική στη Σαουδική Αραβία. Παρότι είναι ένας μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι η κορυφαία, πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, η Σαουδική Αραβία βασίζει το 25% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πετρελαιογεννήτριες με αποτέλεσμα να εισάγει πετρέλαιο αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων κάθε χρόνο.
Μάλιστα, οι γεννήτριες αυτές είναι εγκατεστημένες σε απομακρυσμένες περιοχές με αποτέλεσμα να προκύπτουν πρόσθετα έξοδα για τη μεταφορά των καυσίμων.
Από την άλλη πλευρά, οι δυνατότητες ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας στη χώρα είναι τεράστιες.
Όπως δήλωσε στο Clean Technica ο ιδρυτής της SunEdison Τζιγκάρ Σα “η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε εύκολα να εξελιχθεί σε μια από τις κορυφαίες φωτοβολταϊκές αγορές του κόσμου. Οι οικονομικές προϋποθέσεις είναι ξεκάθαρες, πιλοτικά προγράμματα υλοποιούνται και η έρευνα της αγοράς εις βάθος έχει γίνει”.
Σε κάθε περίπτωση, είτε διότι τα αποθέματα πετρελαίου στερεύουν είτε διότι οι Σαουδάραβες θέλουν να απεξαρτηθούν από τις εισαγωγές διυλισμένου πετρελαίου και βενζίνης, οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια μόνο ως θετική επιλογή μπορούν να εκληφθούν.
Πηγή: www.econews.gr