■ Το παρασκεύασαν μαθητές με το λάδι που έβγαλαν από τις ελιές του σχολείου τους
Χειροποίητο σαπούνι με λάδι που είχαν μαζέψει πέρυσι από ελιές του σχολείου τους, έφτιαξαν οι 14 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ανώπολης, με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών τους.
Όπως αναφέρει το σχολείο σε ανακοίνωση του «παρά τις όποιες χιλιομετρικές δυσκολίες, τον όποιο χαρακτηρισμό ως δυσπρόσιτο σχολείο, άρα, τον σκεπτικισμό που φέρουν οι άνωθεν σκέψεις, η ενέργεια, η θέληση και η αγάπη για δημιουργία μέσα από το αντάμωμα ανθρώπων από διαφορετικές επιστήμες ή στιγμές, πάντα στο τέλος δημιουργεί όμορφες συνθήκες ή και προϊόντα».
Το σχολείο κάλεσε τον καθηγητή χημείας στο λύκειο Σούδας κ. Μανώλη Ντουσάκη πατέρα της δασκάλας μουσικής του Δ.Σ. Ανώπολης κ. Έμμας Ντουσάκη για να δείξει στα παιδιά την όλη διαδικασία.
Όπως αναφέρει το σχολείο της Ανώπολης, ο κ. Ντουσάκης έφερε ευγενώς όλα τα άλλα απαιτούμενα υλικά και φιλοξενούμενοι όλοι στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Ανώπολης είδανε, βοήθησαν, ζύγισαν, ανακάτεψαν, θερμομέτρησαν και έφτιαξαν το δικό τους σαπούνι σε πολυποίκιλες θήκες-διαφόρων σχημάτων.
Μαεστρικά και ανάλογα την ηλικία των παιδιών, ο καθηγητής κ. Ντουσάκης εξηγούσε και επιστημονικά τις ονομασίες των υλικών, μίλησε για τα μίγματα και τα διαλύματα, τα βήματα παρασκευής του σαπουνιού και παρομοίασε την διαδικασία αυτή με μια άλλη γνώριμη των παιδιών – με αυτή της τυροκομίας. Χρειάστηκε αρκετό ανακάτεμα, χειροκίνητα και υπομονή, ώστε, τελικά, να μοιραστεί το μίγμα στους υποδοχείς. Ο καθηγητής Χημείας, ως εκπρόσωπος των θετικών επιστημών, τόνισε στους μαθητές μας την εξής θετική παραδοχή: «Όταν ακούω ξεχνάω, όταν βλέπω θυμάμαι, όταν κάνω καταλαβαίνω».
Οι ίδιοι οι μαθητές τόνισαν ότι τώρα το μάθημα είναι διασκεδαστικό, θυμίζοντας σε όλους μας και την γνωστή εκπαιδευτική τριάδα, «νους –καρδιά και χέρια» του ‘‘παιδαγωγού της αγάπης’’, Ερρίκου Πεσταλότζι. Οι κάτοικοι του χωριού και οι γονείς θυμήθηκαν τις γιαγιάδες τους να φτιάχνουν ανάλογα το δικό τους σαπούνι και να ρωτάνε για διάφορες παραλλαγές τον καθηγητή.
Το σχολείο ευχαριστεί θερμότατα και τον Λυκειάρχη του ΓΕΛ Σούδας, κ. Θωμά Παναγιώτου, για την θετική ανταπόκρισή του στη συνεργασία των σχολείων μας.
Ο κ. Ντουσάκης μαζί με την σύζυγό του, κ. Ελένη, βοήθησαν και πρόσφεραν μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία, τονίζοντας ασφαλώς τα θετικά των μαθητών σε τέτοια παιδαγωγικά πλαίσια αλλά και την όρεξη, την πειθαρχία και την γλυκιά ζωντάνια των μαθητών στην ύπαιθρο, κάτι βέβαια που δεν είναι ξεκάθαρο στις οικονομικές πολιτικές του ‘παγκόσμιου χωριού’.
Οι μαθητές, τέλος, μετά την είσοδό τους στην τεχνική της παρασκευής σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο, αντιλήφθηκαν σαφώς την υποχρεωτική λήψη μέτρων προστασίας από τις χημικές ουσίες ειδικά στα εργαστήρια χημείας για την αποφυγή εγκαυμάτων ή άλλων τραυματισμών.
Η διαθεματικότητα δεν θα μπορούσε να λείψει, μιας και ονόμασαν το σαπούνι τους “μελωδία” προς τιμή της μουσικού τους, με λεζάντα: «Με σαπούνι “μελωδία” αν πλυθείς, άλλο μην το σκεφτείς, αύριο με παρρησία την ζωή σου θα δει».
Άλλωστε τα σαπουνάκια αυτά θα τα πάρουν οι μαθητές και οι εκλεκτοί φίλοι τους με την λήξη της χρονιάς, αφού χρειάζονται χρόνο για να ‘‘γίνουν’’».