Από τα Χανιά παίρνουμε δυτική κατεύθυνση για να γνωρίσουμε δύο χωριά στο Σέλινο.
Στο πέρασμά μας θα απολαύσουμε μια θαυμάσια και πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή με γραφικά χωριά και εναλλασσόμενα τοπία. Και έχοντας διανύσει 65 χλμ. θα βρεθούμε στην Σαρακήνα. Μικρό χωριό με 86 κατοίκους. Ανήκει στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου. Είναι κτισμένο στην κοιλάδα του Σαρακηνιώτικου ποταμού και έχει πανέμορφες τοποθεσίες με πολλά νερά και δάση. Παράγονται λάδι, κάστανα, αμύγδαλα, εσπεριδοειδή και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Στην Σαρακήνα βρίσκονται οι τοιχογραφημένες εκκλησίες του Αγίου Ιωάννου και του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, αλλά οι περισσότερες τοιχογραφίες έχουν καταστραφεί.
Το χωριό αναφέρεται στις απογραφές των Ενετών, ενώ το 1834 είχε μόνο τουρκικές οικογένειες που έφταναν τις είκοσι (20). Επίσης και στην απογραφή του 1881 είχε μόνο Μωαμεθανούς κατοίκους, που ο αριθμός τους έφτανε τους 44.
Ο Στ. Σπανάκης παραδέχεται πως η ονομασία του χωριού έχει σχέση με τους Σαρακηνούς που κατέλαβαν την Κρήτη το 824 μ.Χ., και ότι πιθανότατα αυτοί έκτισαν το χωριό.
Το 1896, έξω από το χωριό, στην τοποθεσία “Ακυσαρές”, έγινε τρομερή μάχη μεταξύ χριστιανών και Τούρκων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι Τούρκοι.
Αφήνοντας πίσω μας τη Σαρακήνα, κατευθυνόμαστε νότια και σε 4 χλμ., θα φτάσουμε στο Κοντό Κυνήγι. Μικρό χωριό με 23 μόνο κατοίκους. Μέχρι το 1998, ανήκε στην Κοινότητα Βουτά και σήμερα ανήκει στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου. Το Κοντό Κυνήγι είναι κτισμένο στην κοιλάδα του Σαρακηνιώτικου ποταμού με πολλά δέντρα.
Το 1821, οι Τούρκοι έσφαξαν όλους τους χριστιανούς κατοίκους του χωριού που το 1834 είχε μόνο μία οικογένεια που ήταν μουσουλμανική. Όμως, στην απογραφή του 1881 το Κοντό Κυνήγι είχε 59 κατοίκους που ήσαν όλοι χριστιανοί.
Ο Άγγλος περιηγητής Πάσλεϋ, που επισκέφθηκε το χωριό την 1η Μαΐου 1834, αναφέρει πως το Κοντό Κυνήγι είναι ένα από τα πιο απομονωμένα και πιο ήσυχα μέρη που μπορεί κανείς να φανταστεί. Βρίσκεται σε μια κοιλάδα, μισοθαμμένο από τις ελιές, τις χαρουπιές και τις αμυγδαλιές. Και ο Πάσλεϋ, τελειώνοντας, λέει για το Κοντό Κυνήγι ότι πρόκειται για ένα μέρος που θα ήταν πολύ ευχάριστο καταφύγιο από τον θόρυβο και το άγχος του κόσμου, αν μπορούσε κανείς να έχει μερικές από τις ανέσεις της ζωής. Είναι ο ιδανικός τόπος.
Βιβλιογραφία:
– Πρώην Κοινοτάρχης Σαρακήνας, έγγραφες πληροφορίες
– Ρ. Πάσλευ, Ταξίδια στην Κρήτη (μετ. Δ. Γόντικα)
– Ν. Σταυράκη, Στατιστική του πληθυσμού της Κρήτης
– Σ. Σπανάκη, ΚΡΗΤΗ (τ. Β’)