«Σας φέραμε εδώ, όχι για να σας συγκινήσουμε και να ζητήσουμε ευθύνες από σας, αλλά για να δείτε από κοντά ποια είναι η πραγματικότητα».
Αυτά είπε ο κ. Γ. Γαρεδάκης, ιδρυτής των «Χανιώτικων Νέων» και πρωτεργάτης δημιουργός του Ι.Ε.Τ. («Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου»), απευθυνόμενος στους φιλοξενούμενους Γερμανούς δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή τους στην Κάντανο («Χ.Ν.», 29/9/14).
Ουσιαστικό μάθημα Ιστορίας και κατά πολύ πιο αποτελεσματικό από χιλιάδες δημοσιογραφικά/υποστηρικτικά άρθρα που συσχετίζονται με τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Οι θηριωδίες των κατακτητών (εδώ, των Γερμανών ναζιστών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) καταγράφονται ανεξίτηλα στις μνήμες των λαών που τις υφίστανται: Με ζωντανές αφηγήσεις, δημοτικά τραγούδια, μαντινάδες, περιστατικά, ανέκδοτα, ιστοριογραφήματα, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα…
Οι άνθρωποι παρέρχονται, οι αφηγήσεις ή οι ιστοριογραφίες λησμονούνται, ή παραποιούνται. Μόνο οι απτές μαρτυρίες -τα αποδεικτικά στοιχεία- παραμένουν.
Για να διηγούνται τα γεγονότα, όπως ακριβώς συνέβησαν. Γι αυτό και έχουν μεγάλη σημασία τα τοπικά Μουσεία κάθε είδους.
Γι’ αυτό οι ελληνικές «μαρτυρικές πόλεις» των ναζιστικών εγκλημάτων πρέπει να περισυλλέξουν, να διατηρήσουν και να περισώσουν όλα τα ντοκουμέντα από την πρόσφατη Ιστορία τους.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ θα πρέπει οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντές τους, όχι μόνο να διαφυλάξουν τις μαρτυρίες αυτές ως κόρην οφθαλμού ιδρύοντας Μουσεία, αλλά και να τις προβάλλουν διεθνώς (με μικροβιντεάκια στο διαδίκτυο) στη γερμανική και σε άλλες γλώσσες.
Ωστε οι θηριωδίες των ναζιστών να φτάνουν και στο πιο απόμακρο σπίτι, χωριό ή γραφείο:
– για να διδάσκουν μια πραγματικότητα που είναι αμφίβολο, αν σημερινός Γερμανός πολίτης γνωρίζει.
– για να μαθαίνουν στους σημερινούς ημέτερους νοσταλγούς του ναζισμού, τι στην πραγματικότητα ήταν -και παραμένει αυτός- ως ιδεολογία και πρακτική.
Σιγά μην κατάλαβαν….