Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

“Σασμός” κατά γραφειοκρατίας μέσα από τον θεσμό της Διαμεσολάβησης

Κερδίζει έδαφος -με αργούς ωστόσο ακόμα ρυθμούς- ο θεσμός της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας την επίλυση διαφορών εκτός δικαστικής αίθουσας, μέσα σε πολύ λιγότερο χρόνο και με λιγότερη ταλαιπωρία και γραφειοκρατικές διαδικασίες για τους εμπλεκόμενους.

Στο μεταξύ, από το 2019, περίπου 40 άτομα έχουν εκπαιδευτεί ως διαμεσολαβητές στα Χανιά από το Κέντρο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών Κρήτης “Σπύρος Καψωμένος” (ΚΕΕΔ) που εδρεύει στα Δικαστήρια των Χανίων.

Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Ειδικότερα, όπως εξήγησε η δικηγόρος – διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και διευθύντρια κατάρτισης του φορέα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης διαμεσολαβητών Χανίων – Κέντρο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών Κρήτης “Σπύρος Καψωμένος”, Σοφία Κουτζόγλου, ο θεσμός της διαμεσολάβησης προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους πολίτες που θα επιλέξουν αυτή τη διαδικασία για να λύσουν τις διαφορές τους.
Μάλιστα, τόνισε, ότι πλέον οι δικηγόροι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητα της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών τους μέσω του θεσμού της διαμεσολάβησης, ενώ υπάρχουν ορισμένες υποθέσεις που ανεξάρτητα αν θα συζητηθούν στις δικαστικές αίθουσες ο νομοθέτης ορίζει ως υποχρεωτικό στάδιο την ενημέρωση των αντιδίκων από πιστοποιημένο διαμεσολαβητή.
«Βασικές αρχές που διέπουν τη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι η εκούσια προσέλευση των μερών μαζί – πάντα – με τους δικηγόρους τους, η ουδετερότητα και αμεροληψία του διαμεσολαβητή καθώς αυτός δεν μπορεί να έχει σχέση με το αντικείμενο της διαφοράς ή με τα μέρη, και βέβαια η απόλυτη εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα που διέπει τη διαδικασία, αφού οτιδήποτε ειπωθεί μέσα στο δωμάτιο διαμεσολάβησης κι ό,τι έγγραφο εμφανιστεί, μένει εκεί και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση», εξήγησε η κα Κουτζόγλου, ενώ υπογράμμισε ότι όταν υπαχθεί σε διαμεσολάβηση μια υπόθεση αναστέλλονται όλες οι προθεσμίες, αλλά δεν χάνεται το δικαίωμα στο δικαστήριο, σε περίπτωση που η διαμεσολάβηση δεν καρποφορήσει.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης και γιατί κανείς να επιλέξει αυτή τη διαδικασία; «Ουσιαστικά κερδίζεις χρόνο», σημείωσε η κα Κουτζόγλου και διευκρίνισε ότι σε αντίθεση με τα δικαστήρια δεν υπάρχουν αναμονές, αναβολές, εφέσεις κ.λπ. Ταυτόχρονα, τα μέρη δεν υπόκεινται στην ψυχοφθόρα διαδικασία μιας δικαστικής διαμάχης, η οποία εκτυλίσσεται μπροστά στο ακροατήριο.
«Επίσης, σαν διαδικασία έχει τεράστια ευελιξία. Η διαμεσολάβηση μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χώρο βολεύει τα μέρη, όποια ώρα τα βολεύει και μπορεί να κρατήσει όσο χρειαστεί. Μπορεί να γίνει με δύο διαμεσολαβητές ή μπορεί ο διαμεσολαβητής να μιλήσει ξεχωριστά με τα μέρη προκειμένου να λάβει πληροφορίες που ένα μέρος μπορεί να μην θέλει να γνωστοποιήσει στο άλλο», εξήγησε η κα Κουτζόγλου.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ

Ενα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα της διαδικασίας απορρέει από το γεγονός ότι ο διαμεσολαβητής δεν βγάζει απόφαση αλλά βοηθάει τα μέρη να αποφασίσουν αυτά και να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα είναι διατυπωμένη όπως αυτά θελήσουν
«Ουσιαστικά ο διαμεσολαβητής αυτό που κάνει έχοντας εκπαιδευτεί κατάλληλα είναι να “μεταφράσει” τις επιθυμίες των μερών και να βοηθήσει στην πρόοδο του διαλόγου μεταξύ τους, η οποία στο πλαίσιο μιας αντιδικίας θα μπορούσε να σταματήσει. Είναι πολύ σημαντικό για τα μέρη ότι δεν αποφασίζει κάποιος τρίτος για την υπόθεσή τους», τόνισε η κα Κουτζόγλου, ενώ διευκρίνισε ότι το πρακτικό επιτυχούς διαμεσολάβησης έχει την ίδια νομική βαρύτητα με μια δικαστική απόφαση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των διαμεσολαβητών η κα Κουτζόγλου ως διευθύντρια κατάρτισης του φορέα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης διαμεσολαβητών Χανίων – Κέντρο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών Κρήτης “Σπύρος Καψωμένος”, επεσήμανε ότι ο φορέας έχει συσταθεί από το 2019 μέσα από τη σύμπραξη των Οικονομικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου και των Δικηγορικών Συλλόγων Χανίων και Ρεθύμνης.
Πρόκειται για τον 1 εκ των 2 φορέων εκπαίδευσης διαμεσολαβητών που λειτουργούν στην Κρήτη (ο δεύτερος έχει έδρα στην Ιεράπετρα) και 1 εκ των συνολικά 21 που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.
Βασική του αποστολή είναι η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση διαμεσολαβητών η οποία γίνεται σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης ολλανδική εταιρεία Toolkit Company.
Οπως διευκρίνισε η κα Κουτζόγλου για διαμεσολαβητής μπορεί να εκπαιδευτεί οποιοσδήποτε, που προέρχεται από οποιοδήποτε επαγγελματικό πεδίο, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ.
«Αυτή τη στιγμή στα Χανιά έχουμε 45 πιστοποιημένους διαμεσολαβητές, εκ των οποίων οι 35 έχουν εκπαιδευτεί από το ΚΕΕΔ “Σπύρος Καψωμένος”», ανέφερε η κα Κουτζόγλου και πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση των υποψήφιων διαμεσολαβητών είναι υπερ-εντακτική και στοιχίζει 1.250 ευρώ.
Η εκπαίδευση γίνεται τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει προσομοιώσεις, παρέχεται οπτικοακουστικό και έντυπο εκπαιδευτικό υλικό που καλύπτει διαφορετικά πεδία, όπως νομική, ψυχολογία, θεωρία διαπραγματεύσεων κ.λπ., γίνεται αξιολόγηση, ενώ για να λάβει την πιστοποίηση ο διαμεσολαβητής δίνει εξετάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Για περισσότερες πληροφορίες, τη λίστα των πιστοποιημένων διαμεσολαβητών κ.λπ. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του ΚΕΕΔ “Σπύρος Καψωμένος” στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων, τηλέφωνο επικοινωνίας 28210 41179, email: info@keed.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα