Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

Σχέδια για τα Θοδωρού: Επισκέψεις με όρους και προϋποθέσεις

Θετική σε μια “στοχευμένη επισκεψιμότητα” της νησίδας των Θοδωρού είναι η Δασική Υπηρεσία. Μια επισκεψιμότητα που θα αφορά άνοιγμα του νησιού για 2-3 φορές το χρόνο σε επισκέπτες και μαθητές για την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων και που σίγουρα δεν έχει σχέση με προτάσεις για τουριστική ανάπτυξη τους.
Στη νησίδα βρέθηκαν χθες εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες που περιηγήθηκαν τα σημεία όπου μπορούν να βρεθούν, παρακολούθησαν τη λειτουργία, φωτογράφησαν τη χλωρίδα, τα καταγάλανα νερά, την απέναντι ακτή και αποχώρησαν μέχρι το μεσημέρι.

Η δασάρχης κ. Πολύμνια Σκλαβάκη σημείωσε πως η υπηρεσία δεν διαφωνεί με μια “στοχευμένη επισκεψιμότητα” για τη νησίδα 2- 3 φορές το χρόνο. Επισήμανε την αξία των Θοδωρού ως «καταφύγιο – ρεζέρβα γενετικού υλικού του Κρητικού αιγάγρου».

«Το καταφύγιο στα Θοδωρού έγινε αμέσως μετά την δημιουργία του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς. Οι φορείς και οι υπηρεσίες της περιόδου αυτής προνοώντας μήπως υπάρξει κάποια καταστροφή και χαθεί το γενετικό υλικό των αιγάγρων φρόντισαν για τη μεταφορά ατόμων Κρητικού αιγάγρου στη συγκεκριμένη νησίδα ώστε να μην υπάρξει επιμιξία με κατσίκια. Και αν παρ’ ελπίδα υπάρξει μια καταστροφή να υπάρχει εδώ αυθεντικό γενετικό υλικό του αιγάγρου» τόνισε η κ. Σκλαβάκη. Αυτή τη στιγμή στο νησί υπάρχουν περισσότεροι από 120 αίγαγροι, για τη σίτιση τους το καλοκαίρι μεταφέρονται ζωοτροφές προκειμένου να μην επιβαρύνουν περαιτέρω και τη χλωρίδα του νησιού, ενώ νερό μεταφέρεται από την απέναντι ακτή και αποθηκεύεται για την καλοκαιρινή περίοδο σε δεξαμενή κοντά στην εκκλησία. Στο νησί φυτεύτηκαν πέρυσι στα πλαίσια των 75 ετών από τη σύσταση του ΟΗΕ, 75 δέντρα αγριελιάς και χαρουπιάς από το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας με στόχο να ανανεωθεί η χλωρίδα του νησιού, στο οποίο πέρα από τους αίγαγρους ζουν και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου όπως ο σπιζαετός.

Η δασάρχης κάλεσε τους πολίτες « να είναι κοντά στο φυσικό περιβάλλον, να το γνωρίσουν να το αγαπήσουν και μέσα από αυτή τη διαδικασία να το προστατεύσουν με βάση τους κανόνες της αειφορικής διαχείρισης». Στους δημοσιογράφους μίλησε και ο εφημέριος της Αγίας Μαρίνας πατήρ Γεώργιος Περάκης. «Δόξα τω θεώ ο καιρός ήταν καλός και οι άνθρωποι δεν ταλαιπωρήθηκαν και ήλθαν να εορτάσουν. Είναι δώρο για όλους εμάς η εορτή των Αγίων Θεοδώρων που τους τιμούμε. Το νησάκι μας είναι σύμβολο αγνότητας και καθαρότητας. Εδώ μοσχομυρίζει το θυμάρι η λεβεντιά και το ενδιαφέρον για τα αγριοκάτσικα» ανέφερε ο εφημέριος εκφράζοντας την ελπίδα «να αναγεννηθεί το νησάκι και αν κάποια στιγμή το επιθυμήσει ο θεός να έχει μεγαλύτερη και συχνότερη επισκεψιμότητα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα