Τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι θα έχει αναδειχθεί ανάδοχος για την κατασκευή του εργοστασίου του βιολογικού καθαρισμού της Γεωργιούπολης, ενώ το έργο -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Δημοτικής Αρχής Αποκορώνου- θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2018. Στο μεταξύ, το πρώτο τρίμηνο του 2017 σχεδιάζεται να δημοπρατηθεί το έργο για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στο τμήμα της εθνικής οδού Αλμυρός – Πετρές, που αναμένεται να αλλάξει την όψη της περιοχής. Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης σε συνέντευξη εφόλης της ύλης που παραχώρησε στα “Χ.Ν.”.
Ο κ. Κουκιανάκης αναφέρθηκε στα σημαντικά αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε θέματα νεολαίας και κοινωνικής πολιτικής και υπογράμμισε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στα 2 πρώτα χρόνια της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής, χωρίς να παραβλέπει ότι απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Παράλληλα, έθεσε τους στόχους για το επόμενο διάστημα, ενώ σχολιάζοντας τις φήμες που τον θέλουν να αλλάζει αυτοδιοικητικό μετερίζι, σημείωσε ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει από τον ίδιο και την παράταξή του έχει ορίζοντα 10ετίας…
• Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Είστε ικανοποιημένος από τον απολογισμό που κάνετε;
Θα πρέπει να αξιολογηθεί θετικά το γεγονός ότι ένας Δήμος σαν τον δικό μας συντάσσει έντυπο προϋπολογισμό, τον οποίο προσπαθήσαμε να δώσουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό φορέων και δημοτών. Και μόνο η διαδικασία της ειδικής συνεδρίασης για τον απολογισμό ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τον Δήμο μας. Ωστόσο, μπορεί να αλλάξαμε την εικόνα και την ψυχολογία του Δήμου μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, ούτε καν τα περισσότερα από αυτά. Ο σχεδιασμός μας είναι δεκαετής. Τα 2 πρώτα χρόνια πήγαν πολύ καλά, αλλά γνωρίζουμε και πού υστερούμε και τι πρέπει να διορθώσουμε. Πάντως, στην επόμενη οκταετία θα έχουμε φέρει τον Αποκόρωνα εκεί που υποσχεθήκαμε.
• Ποιες δράσεις ξεχωρίζετε;
Παρουσιάσαμε στον απολογισμό μας 11 τομείς και συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα. Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάτι είναι η θεσμοθέτηση Δημόσιου ΙΕΚ Αποκόρωνα και την ίδρυση μόνιμου τομέα ΕΚΑΒ Αποκορώνου – Σφακίων που είναι δομές που ανεβάζουν επίπεδο τον Αποκόρωνα και μάλιστα την ώρα που γύρω μας καταργούνται υπηρεσίες. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο – Ενδυματοπωλείο που λειτουργεί η Κοινωφελής Επιχείρηση Αποκορώνου υποδειγματικά. Τέλος είναι εμφανής σε όλους τους δημότες η αναβάθμιση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών είτε αυτές αφορούν καθαριότητα, φωτισμό, συντήρηση οδικού δικτύου, ύδρευση, πολιτισμό, ασύρματο δίκτυο κ.λπ. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στα πλείστα όσα έργα έχουν δρομολογηθεί, προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ και τις σημαντικές οικονομικές εκκρεμότητες που τακτοποιήθηκαν.
• Οι στόχοι σας από εδώ και πέρα;
Όσον αφορά τις υπηρεσίες σε θέματα καθημερινότητας, τις κοινωνικές δράσεις και τον πολιτισμό σχεδιάζουμε τη συνεχή αναβάθμισή τους. Για τα αναπτυξιακά έργα κινούμαστε σε 2 επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο αφορά έργα αρμοδιότητας του Δήμου μας που έχουμε αναθέσει πλήθος μελετών για αναγκαία έργα όπως ο βιολογικός της Αλμυρίδας, καταδυτικό πάρκο, 2 μεγάλα υδρευτικά έργα για τις Δημοτικές Κοινότητες Βάμου και Γεωργιούπολης, διευθετήσεις – οριοθετήσεις ρεμάτων, αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, αναπλάσεις, κατασκευή μαρίνας στις Καλύβες κ.ά. Το ποσό που έχει δεσμευτεί για όλες αυτές τις μελέτες υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ, εξαντλώντας κάθε οικονομική δυνατότητα του Δήμου. Προφανώς αν υπήρχαν επιπλέον πόροι, θα είχαμε ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση κι άλλων σημαντικών μελετών όπως χωροταξικές μελέτες κ.ά. Το δεύτερο επίπεδο έργων αφορά έργα μεγάλης κλίμακας αρμοδιότητας άλλων φορέων. Σε αυτό τον τομέα μεταξύ των σημαντικότερων στόχων είναι το έργο οδικής ασφάλειας Αλμυρός – Πετρές, 11 χλμ. και προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2017 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κατασκευή πεζογεφυρών, υπόγειων διαβάσεων, 4 κόμβων, 14 στάσεων λεωφορείων, πεζοδρόμους κ.ά. Επίσης, εξίσου σημαντικά είναι δύο ακόμα έργα. Εκείνο της χάραξης Βρύσες – Ατσιπόπουλο, για το οποίο υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ που αναμένεται η έγκριση της Μ.Π.Ε. και το τμήμα Καλύβες – Αγιοι Πάντες για το οποίο η ωριμότητα των μελετών του είναι σε ποσοστό 95% και τελούν υπό έγκριση από το Υπουργείο. Ειδικότερα, για το κομμάτι Καλύβες – Αγιοι Πάντες επίκειται τις επόμενες ημέρες μια συνάντηση με τον υπουργό κ. Γ. Σταθάκη, τους κ. Καζάση και Αγαπάκη από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης προκειμένου να δούμε πώς θα δρομολογήσουμε τη χρηματοδότηση του έργου. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 50-60 εκατ. ευρώ καθώς προβλέπονται νέα χάραξη σε αρκετά σημεία, σήραγγες κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, με αυτά τα δύο έργα όλος ο Αποκόρωνας αποκτά σε σχεδόν όλο του το μήκος ένα ασφαλές εθνικό οδικό δίκτυο.
• Τα θέματα των νέων βιολογικών πού βρίσκονται;
Για τον βιολογικό της Αλμυρίδας, ένα έργο του οποίου ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 5 – 7 εκατ. ευρώ, έχει ήδη ανατεθεί η μελέτη που αφορά τα αποχετευτικά δίκτυα, τα αντλιοστάσια, τον υποθαλάσσιο αγωγό και την κατασκευή του εργοστασίου κόμπακτ. Το οικόπεδο για το εργοστάσιο έχει εξευρεθεί και είμαστε στη διαδικασία αγοράς του και φιλοδοξούμε μέχρι τον Αύγουστο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί και ωριμάσει η μελέτη για να υποβληθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Είναι ένα έργο που το αποδέχεται πλήρως η τοπική κοινωνία και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα στη διάρκεια της θητείας μας θα κινήσει η διαδικασία της δημοπράτησής του. Ο βιολογικός της Γεωργιούπολης, προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ, είναι ένα έργο σε εξέλιξη, κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν όπως κάποια συμπληρωματικά στοιχεία που χρειάζονται οι μελέτες, τα εξετάζουμε μαζί με τον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, για να τα ξεπεράσουμε. Θέλω στο σημείο αυτό να επισημάνω για μια ακόμα φορά τη συμβολή του κ. Αρναουτάκη καθώς κατάφερε, ενώ κινδύνευε το έργο να μην γίνει, να το εντάξει στο Π.Ε.Π. Κρήτης. Εκτιμούμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει αναδειχθεί ανάδοχος για την κατασκευή του εργοστασίου και υπολογίζουμε μέσα στο 2018 να έχει ολοκληρωθεί συνολικά το έργο.
• Στα Χανιά η λίμνη της Αγιάς “στέγνωσε” για μια ακόμα χρονιά. Τι μέτρα έχετε λάβει εσείς για τη λίμνη του Κουρνά;
Εχουμε αναθέσει μελέτες για την ύδρευση, η εφαρμογή των οποίων θα αλαφρύνει τη λίμνη από την άντληση νερού. Θα πρέπει όμως και το Ρέθυμνο να αρχίσει να αξιοποιεί το φράγμα των Ποταμών για να σταματήσει η λίμνη να τροφοδοτεί και το Ρέθυμνο. Εάν τα πετύχουμε αυτά, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για να την προστατεύσουμε. Φιλοδοξία μας είναι μέσα στην επόμενη τριετία να σταματήσουμε εντελώς να αντλούμε νερό για ύδρευση από τη λίμνη.
• Στο θέμα της δακοκτονίας σας καταλογίζουν ότι κινήστε διαφορετικά από τους άλλους;
Δεν είναι δουλειά μου να κρίνω τι γίνεται σε άλλες περιοχές, αλλά θα λυπηθώ αν υπάρξουν προβλήματα. Διάβασα σε άρθρο του πλέον ειδικού κ. Κ. Χαρτζουλάκη ότι τα αποτελέσματα του μη ψεκασμού θα φανούν τον Νοέμβριο, ελπίζω να κάνει λάθος. Ωστόσο, η τοποθέτησή του επιβεβαιώνει την πολιτική μας απόφαση να πραγματοποιήσουμε το πρόγραμμα ψεκασμών με κάθε κόπο και κόστος. Και πέρυσι όλοι λέγαμε ότι το πρόβλημα έχει προκύψει εξαιτίας των χρημάτων, αλλά ο Δήμος προχώρησε και υλοποίησε τους ψεκασμούς όπως έκανε και φέτος. Είχαμε ενημερώσει γι’ αυτή την απόφασή μας όλους τους θεσμικούς φορείς. Την εβδομάδα που διανύουμε ήδη ολοκληρώνεται ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός στον Αποκόρωνα. Χρέος όλων μας είναι να προστατεύουμε την ποιότητα και ποσότητα του ελαιολάδου μας που είναι η κύρια πηγή εσόδων για τον μισό πληθυσμό του Νομού.
• Εχετε αναφερθεί επανειλημμένως δημόσια στα προβλήματα της νεολαίας του Αποκόρωνα. Σε θέματα ανεργίας, εξαρτήσεως, παραβατικών συμπεριφορών. Τι δράσεις έχετε αναλάβει και τι σχεδιάζετε για να δοθούν διέξοδοι;
Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, αλλά να βλέπουμε τα προβλήματα και με περίσσιο θάρρος να δίνουμε λύσεις. Σε αυτό στοχεύει η ίδρυση του Δημόσιου ΙΕΚ Αποκορώνου δίνοντας στους νέους ένα “διαβατήριο” για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Για να μείνουν στην περιοχή και να κάνουν οικογένεια και βέβαια τα χρήματα που θα βγάζουν από τη δουλειά τους να τα επενδύουν στον τόπο τους. Επίσης, είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που από ιδίους πόρους χρηματοδοτεί προγράμματα διά βίου μάθησης. Εχουμε συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Μ.Α.Ι.Χ. για προγράμματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης κοπτικής – ραπτικής, αργυροχρυσοχοΐας – κόσμημα, ζαχαροπλαστικής, μαγειρικής, μελισσοκομίας κ.ά. Παράλληλα, σήμερα υπέγραψα -μαζί με τον δήμαρχο Σφακίων- για 3η φορά το αίτημα για τη δημιουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην περιοχή μας καθώς υπάρχουν 130 καταγεγραμμένα άτομα χωρίς απολυτήριο Γυμνασίου. Απαιτούμε από τους αρμόδιους να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας θα πρέπει να είναι κυλιόμενο, να αλλάζει περιοχές έπειτα από κάποια χρόνια, αφού θα έχουν φοιτήσει σε αυτό όσοι ενδιαφερόμενοι θέλουν.
• Είπατε στην αρχή της συζήτησής μας ότι ο σχεδιασμός σας είναι δεκαετής. Ακούγονται φήμες ότι φιλοδοξείτε να βρεθείτε σε άλλες πολιτικές θέσεις της Αυτοδιοίκησης. Τι απαντάτε;
Οπως προείπα ο σχεδιασμός και η στρατηγική μας έχουν δεκαετή ορίζοντα. Κρίνοντας, λοιπόν, από τα αποτελέσματα της πρώτης διετίας που αναλυτικά παρουσιάσαμε δημόσια μπορεί ο κάθε Αποκορωνιώτης και Αποκορωνιώτισσα να κρίνει και να εκτιμήσει τι μπορεί να περιμένει τα επόμενα 8 χρόνια εφόσον τιμήσει την παράταξή μας στις επόμενες εκλογές. Σχετικά με τις φήμες προτιμώ να τις ακούω με θετική διάθεση θεωρώντας ότι αυτά προκύπτουν από την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στον Δήμο Αποκορώνου όπως έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση του συνόλου του Νομού Χανίων. Λογικό και τιμητικό είναι λοιπόν για τον Δήμο μας να υπάρχουν τέτοιου είδους σκέψεις ασχέτως αν ούτε ο σχεδιασμός μου, αλλά ούτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έχω δώσει τέτοια δικαιώματα. Βλέπω λοιπόν αυτές τις φήμες καλοπροαίρετα και δεν θεωρώ ότι προκύπτουν για να δημιουργήσουν πρόβλημα στον δήμαρχο Αποκορώνου.