Η επέκταση της αποχέτευσης προς το Ακρωτήρι, η νομιμοποίηση δεξαμενών και η κατασκευή νέων όπου χρειάζεται αλλά και οι αντιπλημμυρικές μελέτες και έργα αποτελούν προτεραιότητα της ΔΕΥΑΧ για τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα με βάση τον προγραμματισμό των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ που παρουσιάσθηκε στο Δ.Σ. από τον διευθυτνή τους κ. Κώστα Στεργιάννη, , εκτιμάται ότι ο ρόλος της Επιχείρισης θα είναι καθοριστικός προκειμένου να προχωρήσουν μια σειρά από σημαντικά έργα από το 2018.
ΥΔΡΕΥΣΗ
Στα Χανιά διαπιστώνεται ότι υπάρχει αρκετό και ποιοτικό νερό αλλά υπάρχουν προβλήματα στη διαχείριση καθώς είναι πολλοί οι φορείς που εμπλέκονται. Μέσα στο 2018 θα είναι έτοιμη η μελέτη για την ενοποίηση των συστημάτων ύδρευσης όλων των δημοτικών ενοτήτων του “Καλλικρατικού” Δήμου Χανίων με εξαίρεση τη Δ.Ε. Κεραμιών που θα παραμείνει αυτόνομη. Προγραμματίζονται νέες δεξαμενές σε Ν. Κυδωνία (Δαράτσο) και Ακρωτήρι προκειμένου να ενισχυθεί το δίκτυο ύδρευσης. Διαπιστώνεται ανάγκη συντήρησης των δεξαμενών (καθαρισμός και χλωρίωση) στους περιαστικούς δήμους αλλά και να προχωρήσει η διαδικασία νομιμοποίησης τους καθώς κατασκευάστηκαν στο παρελθόν σε εκτάσεις που η Δασική Υπηρεσία χαρακτηρίζει ως δασικές. Στόχος της ΔΕΥΑΧ είναι η νομιμοποίηση των δεξαμενών ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμός τους καθώς οι περισσότερες είναι παμπάλαιες.
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Από τη ΔΕΥΑΧ υπάρχουν τρεις μελέτες για την επέκταση του βιολογικού στο Ακρωτήρι. Το κόστος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 10 εκ. € και θα αναζητηθούν πόροι είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον του Υπ.. Περιβάλλοντος. Οι τρεις άξονες επέκτασης θα είναι:
• Καλαθάς προς Σταυρό.
• Περιοχή Στερνών.
• Αεροδρόμιο-Χορδάκι (εκείέχει ανοίξει συζήτηση με τη Fraport ώστε στο κομμάτι που αφορά το αεροδρόμιο να συμβάλλει και αυτή.)
Αυτόνομος βιολογικός προβλέπεται για το Μαράθι που εκτιμάται ότι θα μπορεί να δημοπρατηθεί το 2018, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη εργασίες στην περιοχή προς το Κυρτωμάδω. Από τη ΔΕΥΑΧ κρίνεται πως δεν υπάρχει ανάγκη για επέκταση του βιολογικού στα Κεραμειά.
Παράλληλα κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική η σχεδιαζόμενη επέκταση του Βιολογικού του Βορείου Άξονα της ΔΕΥΑΒΑ που λαμβάνει λύματα από τις την περιοχή της Ν. Κυδωνίας που είναι στα όρια του Δήμου Χανίων.
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ
Παλιότερα η νομοθεσία έδινε την δυνατότητα στις ΔΕΥΑ να μελετούν και να κατασκευάζουν αντιπλημμυρικά έργα, ωστόσο η ευθύνη με τον Καλλικράτη μεταφέρθηκε στους Δήμους.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τα ρέματα με αφορμή και τις πρόσφατες πλημμύρες ο κ. Στεργιάννης παρατήρησε πως η έλλειψη σχεδίου πόλης σε Σταλό, Αγ. Μαρίνα δεν επιτρέπει τη μελέτη και κατασκευή των αγωγών ομβρίων που απαιτούνται. Όπως τόνισε στην περιοχή από τον Κλαδισό μέχρι την Αγ. Μαρίνα υπάρχουν 10 βασικά ρέματα που δεν έχουν οριοθετηθεί. «Εκεί πάλι η πολιτεία και η νομοθεσία δεν προβλέπει ποιός είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος για να κάνει την οριοθέτηση, τον καθαρισμό των ρεμάτων. Παλιότερα το κράτος είχε ζητήσει από τις Νομαρχίες να οριοθετήσουν μέσα σε 6 χρόνια όλα τα ρέματα αλλά χωρίς τους αναγκαίους πόρους αυτό δεν έγινε ποτέ. Έτσι σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχουμε οριοθετημένα ρέματα. Πρέπει να ξεκινήσουμε μια σειρά από οριοθετήσεις με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δυστυχώς για να γίνει μια οριοθέτηση θέλει 3 χρόνια, (να βρεθεί μελετητής, να κάνει τη μελέτη, να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, έγκριση από Διεύθυνση Υδάτων, από Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να γίνει ΦΕΚ). Όπως καταλαβαίνεται οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιάννης.