Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Σχεδιασμός για Μπάλο και Λαφονήσι

Από του χρόνου… τα σπουδαία αναφορικά με τις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές της Κρήτης και των Χανίων που   διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης Σαμαριάς.   Για φέτος, σε περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως ο Μπάλος και το Λαφονήσι δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές.
Ωστόσο στόχος του Φορέα όπως επισημαίνει στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του κ. Πέτρος Λυμπεράκης είναι  «να βάλουμε στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις πλευρές, όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να βρούμε κοινές γραμμές και να τις εφαρμόσουμε. Εκεί  είναι το κρίσιμο κομμάτι για την προστασία των περιοχών αυτών.  Για φέτος είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε κάποιες αλλαγές και σοβαρές παρεμβάσεις. Από τη νέα χρονιά που θα έχουμε στα χέρια μας τις πρώτες ΕΠΜ θα μπορούμε να λειτουργήσουμε καλύτερα».

Η ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
Από τα διαχειριστικά σχέδια που υπάρχουν για τις προστατευόμενες περιοχές προβλέπεται ένα συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών που μπορούν να δεχθούν καθημερινά. πχ. για τον Μπάλο προβλέπεται ένας αριθμός 800 ατόμων όταν όλοι γνωρίζουν ότι το καλοκαίρι ημερησίως στην περιοχή βρίσκονται πάνω από 5.000 άτομα καθημερινά.
lymperakhsΤο ζήτημα αυτό σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράκη δεν πρέπει να προβληματίζει. «Η φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής είναι καλή για τους μηχανικούς αλλά δεν ισχύει για τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Αν πχ. σταματήσουν να κατεβαίνουν τα αυτοκίνητα στην παραλία του Λαφονησίου όπως θέλουμε και θέλουν και οι δήμοι της περιοχής αλλά κατεβαίνουν οι επισκέπτες με ένα λεωφορείο που θα τους μεταφέρει από το χώρο στάθμευσης, αν οι επισκέπτες στο Μπάλο πηγαίνουν με λεωφορείο από την Καλυβιανή και όχι με τα αυτοκίνητα τους τότε ο αριθμός τους δεν θα είναι πρόβλημα.   Αυτή είναι προσωπική άποψη καθώς αποφάσεις θα πάρει το Δ.Σ. του Φορέα, ωστόσο θεωρώ “χοντροκομμένη προσέγγιση” ότι θα πρέπει μια περιοχή να την επισκέπτονται μόνο 800 άτομα την ημέρα» λέει ο πρόεδρος του Φορέα υπογραμμίζονται πως «στόχος μας θα πρέπει να είναι όχι να φύγει κόσμος από τις περιοχές αυτές αλλά να έλθει με συγκεκριμένους όρους.»

ΑΛΛΑΓΕΣ
Ο κ. Λυμπεράκης εκτιμάει ότι μακροπρόσθεσμα και βραχυπρόσθεσμα θα μπορούν να υπάρξουν μια σειρά από αλλαγές και βελτιώσεις στις περιοχές αυτές. Ορισμένες από αυτές ενδεικτικά:

• ΜΠΑΛΟΣ: Θα πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος βαρκών στο χώρο της λιμνοθάλασσας. Eίναι ένα μοναδικό οικοσύστημα η λιμνοθάλασσα και όμως σήμερα δεν μπορείς να βρεις μια αχιβάδα εκεί λόγω της υπεραλίευσης τους για αυτό και πρέπει να προστατευτεί ως κόρην οφθαλμού. Μπορεί πχ. οι αχιβάδες  να προσφέρονται από την καντίνα του Δήμου. Μια συγκεκριμένη ποσότητα που θα αλιεύεται ετησίως και θα διατίθεται μόνο εκεί. Όχι όμως ο καθένας να μαζεύει ότι θέλει και όση ποσότητα θέλει. Ιδιαίτερα θετικό για το Μπάλο ότι σταμάτησαν τη λειτουργία τους οι παράνομες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στην περιοχή και απομακρύνθηκαν μετά από δεκαετίες τα παράνομα κτίσματα.
• ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ: προστασία των ευαίσθητων υγρότοπων της περιοχής και σήμανσης τους καθώς κινδυνεύουν από την κάθοδο οχημάτων στην παραλία.  .

• ΛΑΦΟΝΗΣΙ: Μια ενέργεια που μπορούμε να συμφωνήσουμε άμεσα είναι να απομακρυνθούν οι ντουζιέρες από την παραλία στο Λαφονήσι. «Η παραλία του Λαφονησίου δεν είναι πλαζ, δεν είναι Άγιοι Απόστολοι που έχεις ανάγκη ντουζ για να πάρει γαλάζια σημαία. Οι ντουζιέρες προκαλούν προβλήματα στο οικοσύστημα της περιοχής γιατί από τα νερά δημιουργούνται ανοξικές συνθήκες στην άμμο (σσ. το βούρκο κάτω από την άμμο). Μπορούμε να συμφωνήσουμε να βγουν, θα είναι μόνο καλό για το περιβάλλον και την περιοχή» λέει ο κ. Λυμπεράκης.

• ΚΟΥΡΝΑΣ: Στην παραλία του Κουρνά και του Αλμυρού υπάρχουν πολλές αυθαίρετες κατασκευές που επηρεάζουν τις αμμοθίνες, ενώ στη λίμνη του Κουρνά έχουμε άλλης τάξης προβλήματα με τα απόβλητα των εστιατορίων κτλπ.

Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για όλη την Κρήτη μέχρι το 2021
Αναφορικά με τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που η νομοθεσία (Ελληνική και Ευρωπαϊκή) ορίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν για όλες τις ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχές και για χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα, ο κ. Λυμπεράκης εκτιμά πως με τη διαδικασία που ξεκίνησε από το Υπουργείο ως το 2021  θα έχουν εκπονηθεί για όλη την Κρήτη.
«Καταρχήν οι ΕΠΜ Λαφονησίου και Λευκών Ορέων έχουν προωθηθεί στο ΣτΕ και είναι στο τελικό στάδιο ώστε να γίνουν προεδρικό διάταγμα. Στη Γαύδο επίσης η ΕΠΜ είναι σε τελικό στάδιο. Για 4 περιοχές (Κουρνάς Αγιά, Γραμβούσα, Πρέβελη ) είχαν συνταχθεί κάποια διαχειριστικά σχέδια όχι στη μορφή που θα ήθελε το Υπουργείο.   Στην Κρήτη υπάρχει μελετητική εταιρεία που έχει αναλάβει να  εκπονήσει και να ολοκληρώσει όλες τις ΕΠΜ. Κάποιες από αυτές  θα γίνουν γρήγορα και άμεσα κάποιες άλλες θα πάρουν χρόνο.   Όμως εκτιμάτε ότι μέχρι το 2020-2021 θα υπάρχουν ΕΠΜ για όλες τις περιοχές της Κρήτης, που είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την προστασία και την ανάδειξη τους» αναφέρει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα