Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Σχεδιασμός πυροπροστασίας για τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς

Η διαχείριση του κόσμου που μπαίνει στο φαράγγι της Σαμαριάς καθημερινά σε περίπτωση πυρκαγιάς βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης χθες, με συμμετοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

1

Το βασικό πρόβλημα σε περίπτωση πυρκαγιάς στον Δρυμό είναι η απομάκρυνση των χιλιάδων επισκεπτών του και η διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς από τη μια οι προσλήψεις του εποχικού προσωπικού δεν γίνονται σχεδόν ποτέ έγκαιρα από την άλλη λόγω της γεωμορφίας του φαραγγιού είναι σχεδόν αδύνατη η προσέγγιση από εναέρια μέσα.
Χαρακτηριστικά ο υποδιοίκητης της Π.Υ. Βρυσών που έχει διατελέσει και πιλότος του πυροσβεστικού σώματος επισήμανε πως στο φαράγγι της Σαμαριάς είναι αδύνατον όχι μόνο να κάνει πυρόσβεση αλλά να γίνει προσέγγιση για να απομακρυνθεί κόσμος, ενώ το ελικοδρόμιο που είχε γίνει στο παρελθόν κοντά στην Αγ. Ρουμέλη πρακτικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Τη σημασία της ύπαρξης μασκών οξυγόνου ώστε να χορηγηθούν άμεσα στους επισκέπτες αφού σε περίπτωση πυρκαγιάς το βασικό πρόβλημα θα είναι ο έντονος καπνός, τόνισε ο κ. Γ. Βερυκοκίδης από την πολιτική προστασίας της Π.Ε. Χανίων.
Όπως ενημέρωσαν στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας στα 11 πυροφυλάκια υπάρχουν από 100 έως 150 περίπου μάσκες διαθέσιμες για αυτές τις περιπτώσεις που θα πρέπει όμως να ανανεώνονται ώστε να είναι χρηστικές.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Από τη μεριά της η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μαρία Κοζυράκη που είχε την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη επισήμανε πως αιτία της σύσκεψης ήταν το περιστατικό με την μικρή πυρκαγιά προ ημερών στο φαράγγι που αντιμετωπίσθηκε γρήγορα καθώς ήταν άμεση η παρέμβαση του προσωπικού. Επισήμανε πως δασική υπηρεσία και πυροσβεστική κάνουν περισσότερα από όσα μπορούν δεδομένης της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και τις χαμηλές πιστώσεις που λαμβάνουν. Τόνισε χαρακτηριστικά πως η έγκαιρη πρόσληψη του προσωπικού ώστε σε 24ωρη βάση να μπορεί να περιπολεί στο φαράγγι, να επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και να μπορεί να κατευθύνει τον κόσμο με ασφάλεια είναι το σημαντικό θέμα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί.
Τέλος ο διοικητής της Π.Υ. Κρήτης κ. Νίκος Λαγουδάκης σημείωσε ότι μέσα από τη σύσκεψη επικαιροποιήθηκαν κάποια μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο φαράγγι. Αναφορικά με την μέχρι τώρα εξέλιξη της αντιπυρικής περιόδου ο κ. Λαγουδάκης σημείωσε πως «τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε σε ιστορικά χαμηλά για την Κρήτη παρότι η αντιπυρική περίοδος ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου και θα πρέπει να περιμένουμε. Πιστεύω ότι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο κινηθήκαμε: Ενημέρωση, αποτροπή και στη συνέχεια καταστολή λειτούργησε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα