Ενα εντυπωσιακό σχέδιο για την προβολή του Φρουρίου Ιτζεδίν που θα βοηθούσε στην ανάδειξη της ιστορίας του και της πολιτιστικής του αξίας, αλλά και θα αποτελούσε ένα εξαιρετικό τουριστικό αξιοθέατο παρουσιάστηκε χθες στο ΚΑΜ από ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των ΗΠΑ.
Oι φοιτητές και οι καθηγητές τους παρουσίασαν μέσω προτζέκτορα το σχέδιο για το Ιτζεδίν και των υπολοίπων ιστορικών μνημείων που το πλαισιώνουν στην Αρχαία Απτέρα.
«Σκεφτήκαμε το συγκεκριμένο μνημείο για το πώς θα εξελισσόταν προς όφελος της περιοχής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, τους τουρίστες που θέλουν να το επισκεφθούν έτσι ώστε να αισθανθούν όλοι την ιστορικότητα, την πολιτισμική και πολιτιστική αξία του χώρου και του μνημείου», σημείωσε στις δηλώσεις της η Κάρι Μακάρεβιτς, καθηγήτρια στο Τμήμα Αστικού και Περιφερειακού Προγραμματισμού στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
«Ετσι», συνέχισε, «δημιουργήσαμε μέρη γύρω από αυτό, ώστε οι επισκέπτες του να μπορούν να ξεκουράζονται, αλλά κι ένα μονοπάτι που θα οδηγεί στα διάφορα αξιοθέατα κι αυτό θα είναι από την Απτέρα έως τις παραλίες, μία αναδιαμόρφωση του ίδιου του Φρουρίου και των χώρων τριγύρω όπου θα βρίσκεται ένα μουσείο, ένας χώρος – εκθετήριο, βιβλιοθήκη κι ένα καφέ με το όνομα “Δημοκρατία”, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να συζητούν και να ανταλλάσσουν εποικοδομητικά τις απόψεις τους».
Οπως σημείωσε η κα Μακάρεβιτς, οι φοιτητές που εργάστηκαν σε αυτό το πρότζεκτ, ενημερώθηκαν πάρα πολύ καλά για την ιστορικότητα του Φρουρίου Ιτζεδίν, όπως άλλωστε παρατήρησε και στις δηλώσεις της.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, υπογράμμισε πως «εδώ και αρκετό καιρό έχουμε έρθει σε επαφή με μία ομάδα φοιτητών από το Κολοράντο, οι οποίοι ήθελαν να μελετήσουν κάποια ενδιαφέροντα μνημεία τα οποία έχουν σχέση με τον τόπο μας και την τουριστική ανάπτυξη» και πρόσθεσε: «Σε συνεννόηση με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου καταλήξαμε να τους προτείνουμε το Ιτζεδίν. Μετά από πολλές ανταλλαγές επιστολών αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στα Χανιά οργανωμένα και συναντήθηκαν καταρχήν μαζί μας στο δημαρχείο όπου τους είπαμε τις δικές μας σκέψεις και προθέσεις. Βεβαίως τους είπαμε ότι το Φρούριο δεν ανήκει στον Δήμο Χανίων, αλλά στο ελληνικό κράτος, παρόλα αυτά μας ενδιαφέρει να αξιοποιηθεί και ακόμα να μας παραχωρηθεί. Το σημαντικότερο είναι να βρούμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανεκτίμητους θησαυρούς και κυρίως πώς όλα αυτά τα μνημεία που βρίσκονται σε στενή γειτνίαση θα λειτουργήσουν όλα μαζί σαν μέρος μιας ευρύτερης πολιτιστικής διαδρομής».
Η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη ι εξέφρασε την πεποίθηση ότι με «συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς θα μπορούσε να υπάρξει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα».