Το δεύτερο Ν/Σ “προαπαιτουμένων” για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους “θεσμικούς” υπερψηφίστηκε πάλι με την ίδια σχεδόν απώλεια απ’ την κοινοβουλευτική ομάδα της κυβερνητικής παράταξης, όπως και το πρώτο, του Βαρουφάκη ανανήψαντος, αφού ψήφισε “ναι”.
Ζούμε το θέατρο του παραλόγου και θεωρείται συνταγματικά ανακόλουθο, να ψηφίζεται ένα Ν/Σ από αντιμαχομένους, για το οποίο υπάρχουν αμφιβολίες από σοβαρούς αναλυτές, που παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, αν θα βρεθούν υπουργοί, να το υλοποιήσουν. Ο νόμος, η ισχύς του οποίου θ’ αρχίσει από 1/1/16 και που θεωρείται εγγύηση για την επιτυχία του προγράμματος διάσωσης, όπως επιβάλλεται απ’ τους δανειστές εκβιαστικά και με ωμότητα, είναι ζητούμενο, αν εφαρμοστεί.
Πρόκειται για μνημονιακές θέσεις, που είχαν υιοθετήσει προηγούμενες κυβερνήσεις, είδαν ότι στην πράξη δεν περνάνε, ήσαν σκληρές και μη πραγματοποιήσιμες, κωλυσιεργούσαν και πέρναγε ο καιρός, να τις φορτωθούν οι επόμενοι.
Είναι, πάντως, απορίας άξιο, γιατί οι θεσμικοί θεώρησαν ως “προαπαιτούμενο” το “Σχέδιο Χαμηλοθώρη”, και ποιοί κρύβονται πίσω απ’ την ανάγκη, να ‘ρθει στην επιφάνεια υπό τις παρούσες συνθήκες. Το εν λόγω σχέδιο αφορούσε αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Έγινε επί κυβερνήσεως Σαμαρά από τον υπ. Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, προκάλεσε δε απεργίες των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας. Αντιδράσεις είχαν εκφράσει η Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέων και ο τότε Αρεοπαγίτης και νυν υπ. Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος είχε συγκροτήσει δική του επιτροπή για το εν λόγω θέμα, που δεν ολοκλήρωσε το έργο της. Το “Σχέδιο Χαμηλοθώρη” κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή, αλλά, λόγω των πρόωρων εκλογών δεν ψηφίστηκε.
Σημείο τριβής στο εν λόγω “Σχέδιο”, ήταν και η διεξαγωγή “δίκης χωρίς μάρτυρες”, όπου πρωτοδίκως δεν θα γινόταν η δίκη ενώπιον ακροατηρίου, αλλά θα κατετίθετο φάκελος με ένορκες βεβαιώσεις και όλα τα σχετικά έγγραφα, για να κρίνει ο δικαστής με ταχύτατες διαδικασίες κάτι, που όπως υποστηρίζουν οι νομικοί, παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα.
Προβλέπετο, στο επίμαχο “Σχέδιο Χαμηλοθώρη”, ότι σε περίπτωση πλειστηριασμών και αναγκαστικής εκτέλεσης, δεν προηγούνταν οι πελάτες, αλλά οι τράπεζες. Αν π.χ. πτώχευε μια εταιρεία και έβγαιναν σε πλειστηριασμό περιουσιακά της στοιχεία, ενώ ικανοποιούνταν πρώτα οι εργαζόμενοι, τα ασφαλιστικά ταμεία και έποντο οι τράπεζες, τώρα παίρνουν οι τράπεζες τα δικά τους μέχρι 65% και έπονται οι υπόλοιποι έως 23%.
Στο Ν/Σ “προαπαιτουμένων” για το εν λόγω θέμα, υπήρξαν έντονες εναντιώσεις απ’ την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά τελικώς έγινε αποδεκτό, να τεθεί το “σχέδιο”, όπως ήταν. Ελέχθη ότι, “το μόνο που άλλαξε, ήταν τα ονόματα και οι υπογραφές των υπουργών”.
Εκείνο που παρατηρείται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί σιγά – σιγά να εγκαταλείψει τα προεκλογικά ιδεολογήματα, ως ανεφάρμοστα. Φαίνεται, ότι προσαρμόζεται, ωριμάζει και μεταλλάσσεται σε μια αριστερόστροφη ευρωπαϊκή σοσιαλίζουσα δημοκρατία, απαλλασσόμενος απ’ το συνονθύλευμα ετερόκλητων προσώπων!