Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για πλημμύρες ενέκρινε το Δ.Σ. Πλατανιά στην τελευταία του συνεδρίαση. Το σχέδιο όπως εξήγησε ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης θα αποτελέσει ένα “μπούσουλα” αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινόμενων αλλά και μία βάση για τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων.
Aπό μεριάς της αντιπολίτευσης πάντως υπήρξε κριτική για καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού.
«Είναι σημαντικό αυτό το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών και άμεσης βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Εκτός του ότι μας δίνει δυνατότητες για καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών μας μπορεί να μας δώσει και μια βοήθεια στην απόκτηση μέσων» τόνισε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης. Σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη το Σχέδιο είναι απαραίτητο «προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθούμε στις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις , ένα άλλο πρόγραμμα στο οποίο θα ζητήσουμε χρηματοδοτήσεις ύψους 750.000 ευρώ για εξοπλισμό που αφορά αντιπλημμυρική προστασία και μέσα δασοπυρόσβεσης».
«Το σχέδιο είναι σε σωστή κατεύθυνση αλλά καθυστέρησε πολλά χρόνια» τόνισε ο κ. Μανώλης Δασκαλάκης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Μανώλη Ντουντουλάκη υπογραμμίζοντας πως «όλα αυτά έγιναν κατόπιν εορτής και αφού είχαμε τις μεγάλες καταστροφές του Φεβρουαρίου του 2019. Όλα αυτά δείχνουν την αδράνεια της δημοτικής αρχής».
Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο Δημήτρης Ανθούσης επισήμανε πως «το σχέδιο γίνεται κατ’ απαίτηση τη Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που προσπαθεί να κινητοποιήσει τους Δήμους. Όμως στο Συντονιστικό δεν μετείχαν ούτε οι 4 χωρικοί αντιδήμαρχοι, ούτε οι τοπικοί, ενώ οι υπηρεσίες που έχουν την βασική ευθύνη τόσο για την οργάνωση όσο και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών έχουν τεράστια έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Πως θα συνδράμουν πραγματικά σε μια δύσκολη στιγμή όταν δεν έχουν προσωπικό ;»
Το Δ.Σ. ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση (TΕΧΝΙΚΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2019) με το ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) για τις περιοχές που είναι γεωλογικά ασταθείς και παρουσιάζουν έντονες κατολισθήσεις. «Οι περιοχές αυτές είναι πολλές και εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου θα μας τις προσδιορίσουν. Αυτό είναι σημαντικό γιατί μετά τον προσδιορισμό αυτό τα κτήρια στις περιοχές αυτές θα μπορούν να ενταχθούν σε στεγαστική συνδρομή που σήμερα δεν μπορούν και θα μπορούμε παράλληλα να δούμε τα ευρύτερα προβλήματα και πως θα μπορέσουμε ακόμα και να παρέμβουμε στις περιοχές αυτές» τόνισε ο κ. Μαλανδράκης, συμπληρώνοντας πως ο Δήμος εξασφάλισε ενα ποσό 84.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών προκειμένου να φτιάξει ένα πλήρη φάκελο για την αντιπλημμυρική μελέτη της κοιλάδας του Κερίτη (νότιο τμήμα) προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση.
Τέλος στα πλαίσια του “Φιλόδημου” ο Δήμος έχει εξασφαλίσει την αντικατάσταση και βελτίωση 22 στάσεων υπεραστικών λεωφορείων σε διάφορα σημεία της ενδοχώρας του (όχι στην παλιά εθνική οδό).