» Πώς διευκολύνονται οι πληρωµές προς τους αγρότες – παραγωγούς
Αλλαγές που έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν ένα νέο κα ανανεωµένο ‘‘πρόσωπο’’ στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.
Ήδη, από τα µέσα Σεπτεµβρίου ο αρµόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας προχώρησε στην εποπτεία του Οργανισµού Πληρωµών, η οποία επιδιώκει την εφαρµογή του «σχεδίου εξυγίανσης» που έχει υποβληθεί στο GD-Agri και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η διάρκεια εφαρµογής του σχεδίου δράσης, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, θα είναι δώδεκα µηνών. Μέσα σε αυτό το διάστηµα θα πρέπει να έχει «προχωρήσει» η αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε τα πρότυπα που έχει θέσει η αρµόδια ∆ιεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Μέσω του σχεδίου αυτού προβλέπεται η διόρθωση των αδυναµιών και των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί κατά τα προηγούµενα χρόνια στις πληρωµές προς τους δικαιούχους παραγωγούς» είπαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθµα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων προσθέτοντας ότι «αλλαγές θα γίνουν τόσο στην οργανωτική δοµή όσο και επιχειρησιακή λειτουργία του Οργανισµού.
Πάντως, όπως είχε τονίσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Κώστας Τσιάρας η εφαρµογή του σχεδίου δράσης, δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και ούτε τις επερχόµενες πληρωµές των προκαταβολών των ενισχύσεων προς τους αγρότες, οι οποίες αναµένονται στους λογαριασµούς των δικαιούχων τέλος Οκτωβρίου.
ΤΟ ΣΧΕ∆ΙΟ ∆ΡΑΣΗΣ
«Τα µεγαλύτερα προβλήµατα στον ΟΠΕΚΕΠΕ εντοπίζονται στο τµήµα Πληροφορικής και στο τµήµα Εποπτείας Φορέων, όπου µεταφέρθηκε η αρµοδιότητα κατά τη χρήση 2022 στη ∆ιεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων» είπαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ.
Προκειµένου να αντιµετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις αναµένεται η ενίσχυση του ΟΠΕΚΕΠΕ µέσω προσλήψεων ανθρωπίνου δυναµικού. Αρκετές από αυτές τις νέες θέσεις θα αφορούν σε άτοµα που θα πλαισιώνουν το τµήµα Πληροφορικής του Οργανισµού Πληρωµών.
Επίσης, έχει ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η πρόσθετη ενίσχυση µε προσωπικό µε συµβάσεις διάρκειας τριών ετών (σ.σ. µε δυνατότητα ανανέωσης άλλα τρία έτη, κατόπιν ψήφισης διάταξης Νόµου και έκδοσης σχετικής ΚΥΑ) καθώς και η δυνατότητα µετάταξης υπάλληλων στον επόµενο κύκλο της κινητικότητας. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται η δυνατότητα για αποσπάσεις και µετατάξεις ώστε να ενισχυθεί µε εξειδικευµένο προσωπικό.
«Αναµένεται νοµοθετική ρύθµιση για τη δυνατότητα µετάταξης υπαλλήλων του ∆ηµόσιου Τοµέα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου να µεταταχθούν στον Οργανισµό κατά τον επόµενο κύκλο κινητικότητας» είπαν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη υπογραµµίζοντας ότι θα χρειαστεί και «νοµοθετική ρύθµιση για τη δυνατότητα αποσπάσεων / µετατάξεων υπαλλήλων στον Οργανισµό, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, κατόπιν έκδοσης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Παράλληλα, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν πληµµέλειες από τον Φορέα ∆ιαπίστευσης σχετικά µε την παρακολούθηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μεταξύ άλλων, αναµένεται η επικύρωση της σχετικής εφαρµογής, προκειµένου να ελεγχθούν διοικητικά τα παραστατικά για εκπρόθεσµες αιτήσεις και απώλεια ζωικού κεφαλαίου, όπως και η δηµιουργία νέων σχετικών οθονών στο Πληροφοριακό Σύστηµα του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταµείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Αναφορικά µε την αξιολόγηση των κινδύνων, αναµένεται η τροποποίηση του εγχειριδίου εσωτερικού ελέγχου. Στόχος είναι να δοθεί µεγαλύτερη έµφαση στα ελεγχόµενα καθεστώτα, τα µέτρα και τις διαδικασίες.
Αναµένεται ακόµη η σταδιακή έκδοση νέων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τα τοµεακά µέτρα, ώστε να καθορίζονται µε σαφήνεια τα καθήκοντα των εµπλεκόµενων υπηρεσιών, µε στόχο τη µεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία των υπαλλήλων κ.α.
Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο δράσης «εξυγίανσης» του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ενταχθεί και η ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Συγκεκριµένα, στα τέλη Σεπτεµβρίου περισσότεροι από 197.000 αγρότες κλήθηκαν να επιστρέψουν συνολικά 52,3 εκατ. ευρώ.