Στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον που διανύει η χώρα, αλλά και στις αναπτυξιακές ευκαιρίες που παρέχει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Επιχειρηματικότητας Εμπορίου και Καινοτομίας Κρήτης, Αντίπας Σηφάκης, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνελεύσεων του Επιμελητηρίου Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο.
Στη γενική συνέλευση η απερχόμενη Διοίκηση της Ο.Ε.Β.Ε.ΝΛ παρουσίασε μελέτη έργων και αναγκών της Ομοσπονδίας ενώ καθώς και το «Τοπικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Δράσης (action plan) Επιχειρήσεων Επαρχίας Σητείας για την ανάδειξη ενός Νέου Τουριστικού Προϊόντος μέσα από τις Θεματικές Μορφές Τουρισμού».
Η μελέτη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εκπονηθεί από το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ και παρουσιάστηκε από την κα. Ελίνα Βασσάλου. Το πρόγραμμα αφορά στην δημιουργία cluster επιχειρηματιών του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και των υπηρεσιών γύρω από ένα Νέο Τουριστικό Προϊόν στην Σητεία μέσα από τις Θεματικές Μορφές Τουρισμού που αναδεικνύονται στην μελέτη.
Οπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, στην ομιλία –χαιρετισμό του ο κ. Σηφάκης τόνισε ότι το οικονομικό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι σήμερα αρκετά δύσκολο και κάθε επιχειρηματική δράση που απευθύνεται στη διεθνοποιημένο ανταγωνισμό είναι πλέον αποτέλεσμα επιστημονικής ανάλυσης και εφαρμογής.
Ο κ. Σηφάκης επισήμανε χαρακτηριστικά: «Προκειμένου ένα προϊόν ή μια υπηρεσία να είναι ανταγωνιστικό για τη διεθνή αγορά χρειάζεται να βελτιστοποιηθεί κάθε παράμετρος. Είναι συνεπώς απαραίτητο να συνεργαστούν επιχειρηματίες επιστήμονες, τεχνοκράτες, παραγωγοί και κάθε ειδικότητα για να χτιστούν στέρεες βάσεις. Η Περιφέρεια Κρήτης τόσο μέσω του νέου σχεδιασμού ΕΣΠΑ και του στρατηγικού της σχεδιασμού θα στηρίξει την ικανότητα των επιχειρήσεων της, να αναπτύσσονται σε περιφερειακές και διεθνείς αγορές και να συμμετέχουν σε διαδικασίες καινοτομίας, αξιοποιώντας στο μέγιστο εργαλεία και ευρωπαϊκά προγράμματα. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση παίζουν και οι σχέσεις που θα αναπτύσσουμε και οι συνέργιες μας με τα επιστημονικά μας ιδρύματα. Μέσα από τέτοιες συνέργιες θα δημιουργηθούν δομές και νέα κουλτούρα και εν γένει δράσεις που αποσκοπούν είτε στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας, είτε στη διεύρυνση/διαφοροποίηση του προϊόντος, είτε στη διεύρυνση της αγοράς».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Αντίπας Σηφάκης επεσήμανε ακόμη ότι με την συνεργατικότητα μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη του τόπου. «Η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων, όπως clusters, αλυσίδες αξίας, κ.α., με σκοπό την από κοινού προώθηση δράσεων προβολής, marketing, branding, σχεδιασμού με την ενσωμάτωση τεχνολογικής ή μη καινοτομίας δεν είναι το δυνατό μας σημείο. Όμως πρέπει σταδιακά να δημιουργηθεί η κουλτούρα συνεργασίας που προϋποθέτει την ανάπτυξη του τόπου και το παράδειγμα της συνεργατικότητας σε σχήμα cluster, με νομική μορφή και συγκρότηση σε φορέα 30 και πάνω επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής της Σητείας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συμβουλευτική βοήθεια της ΓΣΕΒΕΕ και της Ο.Ε.Β.Ε.ΝΛ αποτελεί πρωτοποριακό αναπτυξιακό εργαλείο για την ευρύτερη περιοχή και γιατί όχι παράδειγμα για όλη την Κρήτη, μιας και πρέπει να μάθουμε επιτέλους όλοι μας πως υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε (ο ένας για τον άλλον) και πως αυτά ακριβώς τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε είναι οι συνεκτική ουσία για κάθε επιτυχία συνεργασίας» κατέληξε ο κ. Σηφάκης.