Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σχέδιο νόμου για την φαρμακευτική κάνναβη

Την αποτίμηση ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC)» κινείται σε θετική κατεύθυνση, έκαναν στην πλειοψηφία τους οι εκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν σε ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ παράλληλα προχώρησαν και σε σειρά προτάσεων για την περαιτέρω βελτίωσή του.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, ανέφερε πως η συμμετοχή του οργανισμού στην κατάρτιση του σχεδίου νόμου, αφορούσε τις προδιαγραφές, κυρίως για την πιστοποίηση της παραγωγής των μονάδων σε επίπεδο ουσιών, καθώς και τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα προκειμένου να μπορέσουν να εξαχθούν σαν τελικά προϊόντα. Η εισήγηση του οργανισμού έγινε μετά από μήνες διαβουλεύσεων, Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, διευκρίνισε ότι σήμερα μιλάμε για τη φαρμακευτική κάνναβη και αυτό σημαίνει ότι αναφερόμαστε σε σκευάσματα που θα έχουν έλαιο, αλλά όχι και ψυχοτρόπες ουσίες. Εξήγησε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης που να κυκλοφορεί επισήμως και να έχει αδειοδοτηθεί στην Ελλάδα, γιατί δεν έχουν υπάρξει σχετικές αιτήσεις. Αναφορικά με την επιτροπή Κάνναβης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε πως εμείς ήμασταν οι πρώτοι που φωνάζαμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει όπως υπάρχει σε όλες τις χώρες. Σχετικά με την εισήγηση του ΕΟΦ για την ποσότητα των 30 γραμμαρίων τελικού προϊόντος ανά σκεύασμα που προβλέπει το νομοσχέδιο, ανέφερε πως ο καθορισμός αυτός έγινε με βάση τη δοσολογία, όπως αυτή ορίζεται επιστημονικά σε παγκόσμιο επίπεδο, και μάλιστα πως κάναμε μια υπέρβαση και δώσαμε τα 30 γραμμάρια, έναντι των 15 γραμμαρίων τα οποία επιτρέπει η Πορτογαλία.

Ο Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, καθ. Χρήστος Κουιμτσίδης, επισήμανε πως η χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους, είναι διεθνώς κατοχυρωμένη. Για την προστασία της ελληνικής και της διεθνούς κοινότητας από την παρεκτροπή των προϊόντων κάνναβης προς ψυχαγωγική χρήση, ανέφερε ότι μπορεί να εξασφαλιστεί με ένα αυστηρό πλαίσιο, το οποίο όμως δεν θα σταματάει, ούτε την ερευνητική διαδικασία, αλλά ούτε και την πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική κάνναβη.

Ο καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας, Δημήτρης Μπιλάλης, ανέφερε πως χαίρεται που σήμερα γίνεται το τρίτο ουσιαστικά βήμα μετά από τον νόμο του 2018. Βήμα-βήμα κερδίζεται η προσπάθεια της κάνναβης, εκτίμησε. Σχετικά με το θέμα της ποσότητας τελικού προϊόντος ανά σκεύασμα, ο καθηγητής είπε ότι η ποσότητα των 30 γραμμαρίων θα πρέπει να ανέλθει στα 60 έως 90 γραμμάρια, ώστε να μπορεί να εξάγεται ολόκληρη η ταξιαρχία του φυτού, χωρίς να χρειάζεται να την τεμαχίσουμε.

Η πρόεδρος του συλλόγου «ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη» Ζακλίν Πόιτρας, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Σημείωσε ότι πέντε χρόνια μετά την πρώτη νομοθέτηση, ο στόχος που είναι η εξυπηρέτηση του ασθενή, δεν έχει επιτευχθεί. Χαρακτήρισε θετικό ότι ο βασικός σκοπός του νομοσχεδίου είναι να μπορεί να γίνει εξαγωγή του ανθού στο εξωτερικό, αλλά είπε πως δεν μπορεί να δεχτεί ότι ο Γερμανός, ο Ισπανός, ή οποιοσδήποτε άλλος πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή του κόσμου όλου, μπορεί να έχει δικαίωμα στην πρόσβαση στον ανθό και να μην την έχει ο Έλληνας ασθενής. Δεν θέλουμε, είπε, τον ανθό για κάπνισμα. Υπάρχουν όμως ασθενείς, που έχουν ανάγκη από την άμεση επίδραση του φαρμάκου και υπάρχουν σήμερα και ειδκοί ατμοποιητές που μπορούν να το προσφέρουν αυτό. Το δεύτερο ζήτημα που επισήμανε, είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει κανένας ασθενής πρόσβαση σε νόμιμο σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης. Πρότεινε την έκδοση μιας κάρτας και τη δημιουργία μητρώου ασθενών, προκειμένου να μπορεί να εισάγει ο ασθενής ένα σκεύασμα από το εξωτερικό χωρίς τις συνέπειες του νόμου, και χωρίς τον κίνδυνο κατάσχεσής του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών υπέρ της χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης, Κωνσταντίνος Σύρος, τόνισε πως η φαρμακευτική κάνναβη αποδεδειγμένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για αρκετές παθήσεις, και θα πρέπει ως χώρα και ως κοινωνία να αλλάξουμε την προκατάληψη ότι η κάνναβη είναι ναρκωτικό. Είναι αναγκαία, είπε, η παροχή του φαρμάκου μας με οποιοδήποτε τρόπο, είτε αυτός είναι με άμεση συνταγογράφηση μέσω ασφαλιστικού ταμείου και παραλαβής από τα φαρμακεία, είτε με το δικαίωμα της αυτοκαλλιέργειας ιδιωτικού χώρου, προτείνοντας ακόμα και τη δυνατότητα δημιουργίας και κοινωνικών λεσχών.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Βασιλική Μαράκα, ζήτησε όλοι οι πάσχοντες από την ασθένεια να έχουν πρόσβαση σε κάθε θεραπευτικό εγκεκριμένο σκεύασμα και στην κατάλληλη θεραπεία που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ή την καθυστέρηση της εξέλιξης αυτής της πολυπαραγωγικής ανίατης νόσου. Τάχθηκε υπέρ της πλήρως ελεγχόμενης χρήσης της κάνναβης, και αυτή να γίνεται με χρήση των δίγραμμων συνταγών. Ζήτησε να υπάρχει αρκετή πληροφόρηση των ασθενών για τα οφέλη και τις παρενέργειες της χρήσης, όπως και να υπάρχει στενή παρακολούθηση από θεράποντα γιατρό, καταγραφή και αναφορά της πορείας των ασθενών. Είμαστε, τόνισε, υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης, ελεγχόμενης όμως, με συνταγογάφηση του θεράποντος ιατρού.

Ο σύμβουλος της Hempkanna Consulting, Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, αναγνώρισε πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο κινείται γενικά σε μια θετική κατεύθυνση και άρει κάποια από τα εμπόδια του παρελθόντος. Απέχει όμως από το να θεωρηθεί άρτιο και ολοκληρωμένο, καθώς χαρακτηρίζεται από ατολμία και αποσπασματικότητα με βάση τη διεθνή εμπειρία, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τους αντίστοιχους νόμους της Πορτογαλίας και της Δανίας, που είναι οι βασικοί μας ανταγωνιστές στην Ευρώπη μέχρι στιγμής. Μας βάζει είπε, πιο ενεργά στο παιχνίδι της παραγωγής, αλλά δεν μας δίνει τα εφόδια για να κατακτήσουμε ικανοποιητικό μερίδιο της αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, κάνοντας σχετικές προτάσεις, επισήμανε πως οι διεθνείς εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και έχουν διαμορφώσει ήδη μία αγορά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν δεν πράξουμε ορθολογικά και τολμηρά σήμερα, δεν θα αποκτήσουμε ποτέ σημαντικό μερίδιο στη διεθνή αγορά, παρατήρησε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Φαρμακευτικής Κάνναβης, Αντώνης Μπόλλας, ανέφερε πως η κάνναβη παγκοσμίως έχει διαγραφεί από τον πίνακα 4 των ναρκωτικών ουσιών σε μια σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά, και η φαρμακευτική της αξία έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σήμερα, οι περισσότερες δυτικές χώρες κινούνται σε ακόμα πιο ευρύ πλαίσιο, όσον αφορά την παραγωγή, τη διάθεση, την εισαγωγή, αλλά και την εξαγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Η πρόκληση τώρα για τη χώρα μας, είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, και πιο συγκεκριμένα, ένα λειτουργικό, σύγχρονο και λειτουργικό ελκυστικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει στην οικονομία μας να απορροφήσει επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, και στην Ελλάδα να εξελιχθεί σε μία από τις παραγωγικότερες δυνάμεις της Ε.Ε.. Χαρακτήρισε “πολύ μικρή” την ποσότητα των 30 γραμμαρίων όταν μιλάμε για πρώτη ύλη, καθώς έτσι αυξάνεται υπέρμετρα το κόστος παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος, με αποτέλεσμα το προϊόν να μην είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Κακαβάς, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται στη Βουλή κάτω από την απειλή και το «πιστόλι» κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν. Για να επιτευχθούν οι στόχοι του νομοσχεδίου, θα πρέπει, όπως επεσήμανε, να προβλέπονται θερμοκήπια εγκεκριμένου τύπου, πολλαπλασιαστικό υλικό με βάση τον ευρωπαϊκό κατάλογο για να μην γίνεται πλιάτσικο, έλεγχος από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να έχουν θωρακισθεί θεσμικά και οικονομικά – και το κυριότερο: να έχουμε μια ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους ολιγάρχες. Για τη γη υψηλής παραγωγικότητας, ανέφερε πως αυτή είναι για να ταΐσουμε τον λαό και όχι για να την δίνουμε για φωτοβολταϊκά και να μη δίνουμε την έγκριση για την κάνναβη.

Ο γενικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ, Μενέλαος Γαρδιώτης, υπενθύμισε ότι το Επιμελητήριο είχε επισημάνει εξ αρχής, ότι η μη εκμετάλλευση του ανθού της κάνναβης θα ήταν ένα εμπόδιο στο να υπάρξουν και να αναπτυχθούν αυτές οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που εκδηλώθηκαν. Το σημερινό νομοσχέδιο, είπε, έρχεται να επιλύσει αυτό το πρόβλημα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Επισήμανε πως οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας είναι ιδανικές για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και πραγματικά μπορούν να προσελκυσθούν ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις. Ζήτησε όμως να προβλεφθεί, ώστε να υπάρχει υπεύθυνος γεωπόνος σε κάθε τέτοια παραγωγή και να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο για ποικιλίες και υβρίδια. Τάχθηκε επίσης, υπέρ του να θεσμοθετηθεί ένα ποσοστό λειτουργίας μονάδων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ώστε να μπορεί να συμμετέχει και η Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, ο έλεγχος της παραγωγής να γίνεται από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες καθώς είναι αυτές που επιστημονικά μπορούν πραγματικά να ελέγξουν τη διαδικασία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα