Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή από ΠΚΜ

Σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή θα εκπονήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προβλέπει η εθνική στρατηγική που υιοθετήθηκε για το θέμα αυτό. Στο σχέδιο θα περιγράφονται, μεταξύ άλλων, παράμετροι όπως το κλίμα της περιφέρειας και τα μετεωρολογικά της χαρακτηριστικά, οι παράγοντες τρωτότητας του τοπίου, τα βασικά γεωλογικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά, οι τύποι των ακτών, ο ρυθμός μεταβολής της θάλασσας, οι αρχαιολογικοί χώροι και τόποι πολιτιστικού ενδιαφέροντος και η δημογραφική κατάσταση της περιοχής.
Παράλληλα θα γίνεται εκτίμηση των αναμενόμενων στην Περιφέρεια κλιματικών μεταβολών και των επιπτώσεών τους σε διάφορους τομείς κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και θα προτείνονται μέτρα και δράσεις για τους τομείς και τις περιοχές προτεραιοτήτων.
Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα τη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοιχτού διαγωνισμού για την εκπόνηση περιφερειακού σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία. Όπως εξήγησε στο περιθώριο της συνεδρίασης ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηρακλής Λάτσιος, σε περίπτωση, για παράδειγμα, που σχεδιάζεται μια επένδυση στην ακτή ενώ αυτή έχει υψηλό βαθμό τρωτότητας και επικινδυνότητας λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, θα κινδυνεύσει η υποδομή. Επομένως όλες οι δραστηριότητες θα πρέπει να γίνονται στη βάση των μέτρων προστασίας τους από ενδεχόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι σε μια περιοχή όπου εκδηλώνονται πλημμυρικά φαινόμενα αντενδείκνυται η προώθηση επενδύσεων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα.
Το σχέδιο που θα εκπονηθεί, σύμφωνα με τον κ. Λάτσιο, θα ορίζει όσα μπορούν να γίνουν και όσα όχι λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. “Οι μελέτες θα δείξουν τα σημεία τρωτότητας ανά τομέα και περιοχή. Θα είναι ένα γενικό πλαίσιο. Οι τομεακές πολιτικές δεν είναι όλες ίδιες για τις περιοχές της Περιφέρειας, εξαρτώνται από την περιφερειακή ενότητα, από την περιοχή. Αλλού υπάρχει γεωργική περιοχή, αλλού τουριστική, αλλού βιομηχανική” τόνισε και πρόσθεσε ότι η μελέτη θα συνοδεύεται και από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου.
Αφού ολοκληρωθεί το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα έχει ισχύ τουλάχιστον για μία πενταετία. Στη φάση εκπόνησης αντίστοιχων σχεδίων βρίσκονται και οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Την όλη διαδικασία παρακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του παρατηρητηρίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Σημειώνεται ότι η εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ορίζει ότι οι προσαρμοστικές πολιτικές πρέπει να ενσωματώνονται σε ευρύτερες πολιτικές για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, πολιτικές τροφίμων, πολιτικές υποδομών, ενεργειακή πολιτική, πολιτική για τις μεταφορές, πολιτική γα τον τουρισμό, πολιτική γα την ποιότητα ζωής στις πόλεις κ.ά. Η βασική οδός για την υλοποίηση της παραπάνω απαίτησης είναι η ενσωμάτωση του κριτηρίου “κλιματικά ασφαλής επένδυση” σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων για αδειοδότηση και χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα