Κύριε διευθυντά,
στη γεωγραφική Μακεδονική περιοχή για πολλά χρόνια δύο γειτονικές χώρες ζουν διαταραγμένα. Στον τρέχοντα χρόνο εμφανίστηκαν ενδείξεις δυνατότητας να σταματήσουν οι μεταξύ των δύο χωρών διαταράξεις και να ανοιχτούν ορίζοντες ειρηνικών συμπορεύσεων.
Οι πολιτικές διαβλέψεις και των δύο χωρών διίστανται. Κάποιοι και από τις δύο χώρες να θέλουν την διαιώνιση των εθνικών διαταράξεων στις μεταξύ των διαφορές, στα ζητούμενά τους. Κάποιοι άλλοι τολμούν να ανοίξουν δρόμους ειρηνικών συμπορεύσεων μέσα από συγκλίσεις απόψεων στα ζητούμενά τους. Η διαιώνιση των διαταράξεων τροφοδοτεί το μίσος μεταξύ των λαών με επακολουθούμενες τις διακρατικές διαταραγμένες σχέσεις. Οι τολμούντες να σταματήσουν τη διαιώνιση και να ανοίξουν ορίζοντες ειρηνικών συμπορεύσεων, μέσα από διαδικασίες που θα βοηθούν σε συγκλίσεις απόψεων, θα διαμορφώνουν ανθρώπινες σχέσεις, με συμπεριφορές, που θα προάγουν αμφίπλευρα οφέλη.
Το μίσος δημιουργείται από αρρωστημένες, υπερβολικά εκφραζόμενες εγωιστικές συμπεριφορές πλεόν αυτών και από υποκρύπτοντα μεγαλο-οικονομικά συμφέροντα, που, για να πετυχαίνουν στις διαβλέψεις των, θέλουν τους λαούς διασπασμένους και αλληλομισούμενους. Η ειρηνική συμπόρευση επιτυγχάνεται με τακτικές, που να μπορούν, να τιθασεύουν το μίσος και να το μεταβάλλουν, μέσα από τον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων σε μεταξύ των λαών και κρατών, συνεκτιμούμενες και συναποδεχούμενες σχέσεις, σε διαμόρφωση συνειδήσεων, αναγκαίων συμπλεύσεων με κοινά αναγκαία ζητούμενα.
Παντελής Χίνος
Υ.Γ. Η χώρα μας, ιστορικά, πολιτιστικά, γεωγραφικά, υποχρεούται να πρωτοστατεί στις αναζητήσεις αρχών καλών συμπεριφορών με γειτονικές χώρες.