Εντείνονται οι αντιδράσεις για την αθέτηση της δέσμευσης Σημανδηράκη
Ενημέρωση, συνεννόηση και διαβούλευση για κάθε απόφαση που λαμβάνεται και έχει να κάνει με τα σχολεία της ΑΒΕΑ (1ο Λύκειο και 5ο Γυμνάσιο Χανίων) ζήτησαν από τη δημοτική Αρχή Χανίων οι σχολικές κοινότητες (εκπαιδευτικοί και γονείς).
Για μιάμιση ώρα εκπαιδευτικοί και γονείς συζητούσαν με τη δημοτική Αρχή για μια σειρά από θέματα που αφορούν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα γίνουν στην περιοχή και κυρίως τη διαμόρφωση του δρόμου που περνάει έξω από το σχολικό συγκρότημα (Εμ. Τσιγκουνάκη) σε δρόμο “ήπιας κυκλοφορίας” και όχι “πεζόδρομο” όπως είχε δεσμευτεί ο Δήμος πριν από δύο χρόνια. Η θέση της δημοτικής Αρχής είναι πως από τη στιγμή που στο δρόμο δεν θα μπαίνουν αυτοκίνητα, θα υπάρχουν μπάρες, θα εισέρχονται μόνο πεζοί και ποδήλατα ικανοποιείται το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας ακόμα και αν ο δρόμος μείνει χαρακτηρισμένος ως “ήπιας κυκλοφορίας” και όχι “πεζόδρομος” (για να χαρακτηριστεί πεζόδρομος απαιτείται τροποποίηση σχεδίου πόλης που απαιτεί 2-3 χρόνια).
«Θα το είχαμε αποφύγαμε όλο αυτό αν μας είχατε καλέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ. πάρθηκε η απόφαση για ήπιας κυκλοφορίας) αν είχε κανονιστεί η συνάντηση με την αρχιτέκτονα ,αν δύο χρόνια τώρα είχατε απαντήσει στα τηλέφωνα, αν μας είχατε δώσει τα σχέδια» ανέφερε η υποδιευθύντρια του 1ου Λυκείου κ. Γεωργία Κυριακάκη, με τον δήμαρχο κ. Σημανδηράκη να ρωτάει αν αναζήτησαν τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας και την υποδιευθύντρια να απαντάει πως είχαν συναντήσεις με μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας.
Ειδικότερα αναφέρθηκε για τον:
• ΔΡΟΜΟ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αντώνης Βαρδάκης τόνισε πως η οδός Εμ. Τσιγκουνάκη θα λειτουργεί ακριβώς όπως η οδός Κοραή (που επίσης είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και όχι πεζόδρομος).
«Θα διαχειρίζεστε το δρόμο όπως θέλετε, θα έχει μπάρες που θα τις ανοιγοκλείνει όπως θέλει ο κάθε διευθυντής, δεν αλλάζει τίποτα από αυτά που έχουμε πει» είπε ο κ. Βαρδάκης ζητώντας λιγότερη “καχυποψία”, ενώ ο δήμαρχος με αφορμή σχόλια στο διαδίκτυο ορισμένων καθηγητών και γονέων ζήτησε «να υπάρχει παράθεση των πραγματικών περιστατικών. Δεν μπορεί να τοποθετείστε δημόσια και να παραπληροφορείται τον κόσμο ! Δεν αλλάζει τίποτα απολύτως από αυτά που έχουμε πει ότι θα γίνει πεζόδρομος».
Απαντώντας στον δήμαρχο εκπαιδευτικός διερωτήθηκε αν πριν από δύο χρόνια όταν ο δήμαρχος μιλούσε για “πεζόδρομο” «δεν ήξερε πως πρέπει να αλλάξει το σχέδιο πόλης για να γίνει πεζόδρομος; Η καχυποψία προέρχεται από το ότι άκουσα τον δήμαρχο στον περυσινό αγιασμό των σχολείων, το είχε κάνει και την προηγούμενη χρονιά, πως θα γίνει πεζόδρομος. Τα καλά μου ελληνικά λένε πως “πεζόδρομος” από “ήπιας κυκλοφορίας” είναι κάτι διαφορετικό. Και η ανάγκη για νέο ύφος στην πολιτική το οποίο ευαγγελίζεστε και χαίρομαι για αυτό είναι να μιλάμε έντιμα και καθαρά στους πολίτες. “Παιδιά ο δρόμος θα είναι ήπιας κυκλοφορίας”. Είπατε ότι υπάρχει καχυποψία. Σε αυτόν τον τόπο κουραστήκαμε από τα πολλά και από αυτά που βρίσκονται πίσω από τις λέξεις. Μην μας μαλώνετε, θέλουμε να ακούσουμε, απαιτώ από εσάς την επόμενη φορά που θα μιλήσετε με τα παιδιά να του πείτε αυτό που ακριβώς γίνεται , να μιλάμε με αυτούς τους όρους. Ήπιας κυκλοφορίας…».
Παίρνοντας πάλι το λόγο ο κ. Σημανδηράκης τόνισε πως «ένας δρόμος που κλίνει με μπάρες που δεν εισέρχονται και δεν εξέρχονται οχήματα αλλά μόνο ποδήλατα και πεζοί είναι αποκλειστικά ένας πεζόδρομος. Αν η σχολική κοινότητα έχει κάποια μέλη ΑμΕΑ και θέλει να σηκώνει τις μπάρες για να περνάνε τα αυτοκίνητα είναι στο χέρι της σχολικής κοινότητας να το διαχειρίζεται όπως εξυπηρετεί τις ανάγκες της. Με ενδιαφέρει να είμαι συνεπής απέναντι στα παιδιά που δεν θα βλέπουν να περνάνε αυτοκίνητα από τα παραπλήσια οικήματα και το μπροστινό τμήμα θα γίνει πάρκο.»
• ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ: Για το θέμα της μετατόπισης της περίφραξης του Λυκείου υπήρχε πλήρη αντίθεση από την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου και εκφράστηκε από τον Διευθυντή κ. Ηλία Πιτσιλαδή. « Δεν ήταν απόφαση να μετατοπιστεί η περίφραξη ήταν μια πρόταση Αρχιτέκτονα του Δήμου που πήρε κάποιες προτάσεις παιδιών από το 2014. Ήταν μια πρόταση ! Από τη στιγμή που δεν θέλει η σχολική κοινότητα δεν προχωράει» ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ο κ. Βαρδάκης.
Ο ίδιος τόνισε πως από το 2016 ο Δήμος ποτέ δεν έκανε την παραμικρή παρέμβαση εσωτερικά ή στον αύλειο χώρο οποιουδήποτε σχολείου χωρίς τη συνεννόηση πρώτα με τη σχολική κοινότητα.
Η συνάντηση έληξε με τα δύο μέρη να συμφωνούν πως πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση για το θέμα και με το δήμαρχο να καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς «να δείτε προοπτικά την κατάσταση, μετά από 5 χρόνια. Θα έχει γίνει η ανάπλαση στο παραλιακό μέτωπο, θα έχει γίνει το πάρκο μπροστά στα 3 στρ. θα έχει γίνει η διαμόρφωση του χώρου και όλη η περιοχή θα είναι θωρακισμένη και δεν θέλω να πω τι θα γίνονταν σε άλλα σενάρια, με ξενοδοχείο μπροστά και αυτοκίνητα να περνάνε έξω από το σχολείο».
» Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων στέλνει μήνυμα συμπόρευσης μπροστά στις κάλπες της Κυριακής