Mε ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού τους να παραμένει στην αυλή, τα μαθήματα και τα εργαστήρια να γίνονται σε “προκάτ” αίθουσες και το νέο κτήριο των εργαστηρίων να παραμένει γιαπί, θα βρει το νέο έτος τη σχολική κοινότητα του ΕΠΑΛ Κισσάμου.
Mαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς εμφανίζονται απογοητευμένοι από την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” ζητούν από την Περιφέρεια Κρήτης να κινηθεί άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί το νέο κτήριο των εργαστηρίων και να τοποθετηθεί εκεί ο εξοπλισμός πριν καταστραφεί, δηλώνοντας παράλληλα πως οι ίδιοι δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν με «δεμένα τα χέρια».
Με συνοδεία τους μαθητές περιηγούμαστε του χώρους.
Ο Βασίλης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Φανουργιάκης μας δείχνει την “προκάτ” αίθουσα που χρησιμοποιείται ως εργαστήριο της τάξης τους, Β’ Μηχανολόγων. Ένας τόρνος για 13 μαθητές σε ένα πολύ μικρό χώρο, την ίδια στιγμή που έξω στην αυλή βρίσκονται 8 τόρνοι που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του μηχανολογικού τομέα. Όπως μας εξηγεί ο Γιάννης «προσπαθούμε να σώσουμε ότι σώζεται, έχουμε βάλει νάιλον από πάνω, τα έχουμε δέσει αλλά και πάλι…».
«Εδώ έχει πολύ υγρασία γιατί η θάλασσα είναι δίπλα και ήδη όλα τα μηχανήματα έχουν βγάλει σκουριά» τονίζει ο Βασίλης, συμπληρώνοντας πως «αρχές Δεκέμβρη μας είχαν πει ότι θα πάμε στο νέο κτήριο αλλά ακόμα είμαστε απέξω», ενώ ο Γιάννης παρατηρεί ότι «αν αυτός ο εξοπλισμός μείνει απέξω όλο το χειμώνα του χρόνου θα είναι άχρηστος. Είναι κρίμα!»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του 15μελους Νικόλας Πετράκης. «Από την Α΄ λυκείου είμαι σε αυτό το χώρο, και εμάς και τους καθηγητές μας πηγαίνουν από Δεκέμβρη σε Μάρτη και από Μάρτη σε Δεκέμβρη! Τα μηχανήματα μας είναι έξω εκτεθειμένα στον καιρό, εργαστήρια μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας, γεωπονίας ουσιαστικά δεν έχουμε. Είμαι στον τομέα γεωπονίας και μάθημα σε θερμοκήπιο δεν έχω κάνει ακόμα! Το νέο κτήριο έπρεπε να είχε τελειώσει καιρό τώρα», δηλώνει ο μαθητής. Μαζί πηγαίνουμε στην αίθουσα που χρησιμοποιείται ως εργαστήριο ηλεκτρολογίας. Οι δύο “προκάτ” αίθουσες είναι πολύ μικρές και όπως μας λένε οι μαθητές δεν διαθέτουν όλα όσα πρέπει να έχει ένα εργαστήρι ηλεκτρολογίας ειδικά στον τομέα της ασφάλειας.
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
«Είμαστε στις “προκάτ” αίθουσες από το 2020 και παρότι η αρχική εργολαβία προέβλεπε το κτήριο των εργαστηρίων να έχει τελειώσει από τις αρχές του καλοκαιριού κάνουμε ακόμα μάθημα στις συνθήκες που είδατε και καταγράψατε. Ο διευθυντής, οι καθηγητές κάνουν μεγάλη προσπάθεια αλλά δεν βλέπουμε ανταπόκριση από την πολιτεία» επισημαίνει η κ. Γεωργία Ρηγάκη πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ Κισσάμου.
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Τζανακάκης εξηγεί ότι «τα παιδιά μας έχουν χάσει τρία χρόνια του ΕΠΑΛ γιατί δεν νοείται παιδί σε Επαγγελματικό Λύκειο και να μην κάνει εργαστήρια! Όπως είδατε τα εργαστήρια είναι σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Είχαμε υποσχέσεις της πολιτείας, του Δήμου, της Περιφέρειας, της Αντιπεριφέρειας ότι το νέο κτήριο θα έχει αποπερατωθεί μέχρι το καλοκαίρι και αυτό είναι ακόμα γιαπί! Ανησυχούμε πολύ για τον εξοπλισμό που είναι στην αυλή και κινδυνεύει να καταστραφεί αλλά και επειδή κάποια εργαστήρια όπως των ηλεκτρολόγων μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τα παιδιά».
Οι γονείς ζητούν από το δήμο να πιέσει την Περιφέρεια ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες στο νέο κτήριο που εδώ και 20 ημέρες έχουν σταματήσει. «Η επόμενη μας κίνηση θα είναι να απευθυνθούμε στον κ. Καλογερή και αν δεν βρούμε λύση θα πάμε στον κ. Αρναουτάκη. Δεν θα καθίσουμε με δεμένα τα χέρια!» επισημαίνει η κ. Ρηγάκη.
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Νεκτάριος Ζουριδάκης μας μιλάει για «εμπαιγμό και αδιαφορία για τον εξοπλισμό που αποτελεί δημόσια περιουσία που αγοράστηκε με μεγάλο κόπο και ένα μέρος του έχει δωρηθεί από τον μακαριστό μητροπολίτη Ειρηναίο. Έχουμε ενοχλήσει αρκετές φορές και εγγράφως την Περιφέρεια που είναι ο φορέας εκτέλεσης του έργου και η απάντηση είναι πως τα χρήματα έχουν δοθεί στον εργολάβο, ο εργολάβος ότι δεν υπάρχουν χρήματα και επί της ουσίας μας πετάνε από τον ένα στον άλλο σαν μπαλάκι του τένις».