Εφικτοί είναι οι βιολογικοί κήποι στα σχολεία των Χανίων, ωστόσο παρόλο που μαθητές και εκπαιδευτικοί θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους κομπόστ, τους λείπει το κατάλληλο χώμα.
Αυτό επισημάνθηκε σε εκπαιδευτικό σεμινάριο για την Οικολογική καλλιέρχεια σε μικρούς λαχανόκηπους που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στον χώρο του ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου.
Για την φυτοπροστασία μίλησε ο βιοκαλλιεργητής και πρόεδρος της ΓΑΙΑ Νίκος Παγιαυλάς, στις τοπικές ποικιλίες αναφέρθηκε η βιολόγος στην Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ Αδαμαντία Κοκκινάκη ενώ την παρασκευή κομπόστ με βιωματικό εργαστήριο στον αγρό έδειξαν η Γεωπόνος Λιάνη Σαρχάνη, υπεύθυνη του τομέα Γεωπονίας στα Χανιά με τον Τεχνολόγο Γεωπονίας και Καθηγητή στο ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέου Στέλιο Αγγέλη. Οι επιμορφούμενοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν βήμα βήμα πώς μπορούν να φτιάξουν έναν κομποστοπιοιτή και πώς να ανακυκλώνουν τα υλικά του κήπου, με έναν βιολογικό καθαρά κομποστοποιητή.
Όπως επεσήμανε η κα Σαρχάνη ένας βιολογικός σχολικός κήπος είναι εφικτός μέσα από τα κλαδέματα των δέντρων, τα φύλλα, το γκαζόν που έχει ‘’κουρευτεί’’, καθώς επίσης και με οργανικά υπολείμματα από την κουζίνα του σχολείου ώστε «τα παιδιά να μάθουν στην ανακύκλωση όχι μόνο του χαρτιού και του μετάλλου αλλά και των οργανικών υλικών».
«Χωρίς το κατάλληλο χώμα δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε βιολογικούς κήπους»
Από την πλευρά της η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρετή Μαρματάκη γνωστοποίησε πως φέτος υλοποιούνται στα σχολεία 21 προγράμματα τα οποία έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο ‘’ ‘Ενας κήπος στο σχολείο’’.
«Έχει προχωρήσει η συνεργασία μας με την Υπηρεσία Πρασίνου οπότε έχουν αρχίσει οι οργανωμένες παρεμβάσεις στους σχολικούς κήπους. Με το συγκεκριμένο σεμινάριο υποστηρίζουμε και επιστημονικά, πρακτικά όμως τους εκπαιδευτικούς για το πώς θα λύσουν ζητήματα καθημερινότητας που αφορούν εφαρμογές στους σχολικούς κήπους. Οπότε προχωρά η συνεργασία με τους γεωπόνους εκπαιδευτικούς που υπάρχουν στα σχολεία μας, άρα αυτονομούμαστε ως τοπική κοινωνία και σχολική κοινότητα»εξήγησε η κα Μαρματάκη.
Ωστόσο η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τόνισε ότι παραμένει ζητούμενο το πως «θα προχωρήσουμε και στην παραγωγή οικολογικών υλικών π.χ σχετικά με το θέμα της δημιουργίας κομπόστ» ζητώντας από τους δήμους και τις τεχνικές υπηρεσίες να βοηθήσουν τα σχολεία καθώς όπως εξήγησε «έχουμε κομπόστ από την ΔΕΔΙΣΑ και θέλουμε να δημιουργήσουμε στα σχολεία το δικό μας κομπόστ αλλά μας λείπει το καλό χώμα. Χωρίς χώμα δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τους βιολογικούς κήπους. Μας το είχε υποσχεθεί από το δήμο Χανίων ο κ. Κεμεσίδης και το περιμένουμε εναγωνίως και επίσης παρακαλούμε όσοι είναι ιδιώτες εργολάβοι να χαρίσουν στα σχολεία μια ποσότητα καλού χώματος. Αυτό είναι το ουσιαστικό αίτημα μας».
Το ίδιο αίτημα μετέφερε και η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελένη Καβαζίδου η οποία εξήρε την βοήθεια του αντιδημάρχου Παιδείας Μαν. Αδοντάκη όσον αφορά την ανακύκλωση στα σχολεία αλλά και όλους τους Χανιώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για προμήθεια ανακυκλώσιμων υλικών σε σχολεία ( πανιά, ξύλα, μεταλλικά υλικά).
Για πληροφορίες όσον αφορά την προσφορά κατάλληλου χώματος σε σχολεία των Χανίων προκειμένου να φτιάξουν τους βιολογικούς τους κήπους, όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα: 28210 47160 και 6976000475 (για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση), επίσης στα τηλέφωνα 28210 47328 και 6936597376 (για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση).