Εσπερίδα ευαισθητοποίησης για τη δημιουργία Σχολικών Κήπων θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 3 μ.μ., στο Μ.Α.Ι.Χ. με θέμα “Μικροί κήποι με τοπικές ποικιλίες και άγρια φυτά της Κρήτης στο σχολείο και στην πόλη”.
Με αφορμή την εκδήλωση θα αναφερθούμε σε μια ενέργεια του Υπουργείου Δημόσιας Εκπαιδεύσεως και Θρησκευμάτων της Κρητικής Πολιτείας να δημιουργηθούν κήποι στα σχολεία κάθε χωριού.
Στην Επίσημο Εφημερίδα της Κρητικής Πολιτείας της 22ας Δεκεμβρίου 1899 είχε δημοσιευθεί μία εγκύκλιος “ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ” από την οποία πληροφορούμαστε ότι οι τότε επιθεωρητές είχαν ζητήσει «παρ’ εκάστης Κοινότητος χωρίου να παραχωρήσει εις το σχολείον αγρόν τινά ή κήπον εις τον οποίον να ασκώνται οι μαθηταί εν γεωργικάς εργασίας».
Αυτή η παραχώρηση αποτελούσε υποχρέωσή τους καθώς το επέβαλε «ρητώς και ο περί παιδείας Νόμος διά του άρθρου 47».
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος είχε γραφεί επειδή «τινές Κοινότητες δεν παρεχώρησαν ακόμη το αγροκήπιον εις το σχολείον» και το Υπουργείο ήθελε να γνωρίζει τους λόγους «ίνα ενεργηθώσι τα δέοντα».
Από τη σύνταξη του κειμένου, αλλά και από συγκεκριμένες αναφορές, καταλαβαίνουμε ότι οι ενέργειες όλων των εμπλεκομένων έπρεπε να επισπευσθούν.
Πρώτος λόγος ήταν ότι πλησίαζαν οι εορτές των Χριστουγέννων -κατά τη διάρκεια των οποίων -από 27 Δεκεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου- είχε οριστεί να γίνουν «αι απαιτούμεναι προκαταρκτικαί εργασίαι ώστε να είναι παρεσκευασμένον το έδαφος όταν θα έλθη η κατάλληλος ώρα της σποράς».
Δεύτερος λόγος: το Υπουργείο έπρεπε να πληροφορηθεί τα χωριά, τον ακριβή αριθμό των αγροκηπίων, την έκτασή τους, αλλά και για ποια καλλιέργεια θα ήταν κατάλληλη ώστε να ενημερώσει σχετικά την Ανωτέρα Διεύθυνση των Οικονομικών, η οποία θα διένειμε «τον προσεχή Φεβρουάριο διάφορα είδη σπόρων εις τα Σχολεία των Επαρχιών».
Στις μέρες μας επανερχόμαστε σε τακτικές του παρελθόντος που δεν σημαίνει απαραίτητα πισωγύρισμα, αλλά μάλλον μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε αλήθειες διαχρονικές, όπως π.χ. η σημασία που έχει για τον άνθρωπο η επαφή με τη Φύση, αλλά και η προστασία της!