Σε αδιέξοδο κατέληξε η σημερινή σύσκεψη για την τύχη των 140 Σύρων οικονομικών προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Χανιά από την 1η Απριλίου, οπότε και εντοπίσθηκαν ανοικτά της Κρήτης σε ένα παλιό σκάφος μαζί με άλλους μετανάστες από την Αίγυπτο. Οι συμμετέχοντες φορείς κατέληξαν πως πρέπει να εφαρμοσθούν οι διεθνείς συμβάσεις που προβλέπουν μεταξύ άλλων πολιτικό άσυλο και πως οι Σύροι πρέπει να μπουν στην διαδικασία υποβολής του αιτήματος αυτού.
Οι 140 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 47 παιδιά, ζήτησαν από τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη και τους βουλευτές να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους καθώς δεν επιθυμούν να παραμείνουν στα Χανιά και την Ελλάδα -αφού δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για μετανάστες- αλλά να ταξιδέψουν προς άλλες χώρες της Ε.Ε όπου έχουν συγγενείς.
Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα οι 140 Σύροι οικονομικοί πρόσφυγες παραμένουν στα Χανιά έχοντας βρει στέγη και τροφή σε ξενοδοχείο της πόλης ωστόσο ο ιδιοκτήτης αδυνατεί να συνεχίσει την σίτιση και διαμονή τους καθώς το ξενοδοχείο είναι κλεισμένο από ξένους επισκέπτες για την περίοδο του καλοκαιριού.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές κ. Βολουδάκης και Σταθάκης, εκπρόσωποι του δήμου, της πολιτικής προστασίας, των Γιατρών του Κόσμου επίσης κοινωνικοί φορείς οι οποίοι συμπαραστέκονται στους οικονομικούς πρόσφυγες.
Ο κ. Βουλγαράκης για μια ακόμη φορά δήλωσε ουσιαστικά αναρμόδιος να δώσει λύση και επέρριψε ευθύνες για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο κεντρικό κράτος, ενώ παρέπεμψε τους πρόσφυγες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης έκανε λόγο για ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα καθώς πρόκειται για ανθρώπους που έχουν έρθει από εμπόλεμη ζώνη και έχουν μαζί τους 47 παιδιά. Παρόλα αυτά υποστήριξε πως «η Πολιτεία μπορεί να λειτουργήσει μόνο μέσα σε κάποιους πολύ σκληρούς περιορισμούς που είναι οι διεθνείς συμβάσεις που διέπουν αυτά τα ζητήματα αλλά και τους διαθέσιμους πόρους για την υποστήριξη των ανθρώπων αυτών. Αυτή την στιγμή πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα εάν οι άνθρωποι αυτοί δεν μπουν στην διαδικασία υποβολής αιτήματος πολιτικού ασύλου καθώς η χώρα μας λειτουργεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της συνθήκης Σένγκεν και άλλων συνθηκών».
Ο βουλευτής κ.Σταθάκης επεσήμανε πως πρόκειται για ένα «τεράστιο πρόβλημα που έχει τα στοιχεία της ανθρωπιστικής κρίσης και της αδυναμίας του θεσμικού πλαισίου να διευκολύνει πρόσφυγες από εμπόλεμη ζώνη να προωθηθούν και να κατανεμηθούν σε ευρωπαϊκές χώρες όπως θα όφειλε να συμβεί. Παράλληλα πρότεινε «να συνεχίσουμε την συζήτηση: για το πού θα τοποθετηθούν οι άνθρωποι έως ούτε βρεθεί μια μονιμότερη λύση και να εξαντλήσουμε όλες τις πιέσεις τις θεσμικές και προς την κυβέρνηση για να διασφαλιστούν οι ελάχιστοι πόροι για την επιβίωση αυτών των ανθρώπων».
Να σημειωθεί πως 140 μετανάστες έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν για έξι μήνες στη χώρα και μετά το τέλος αυτής της περιόδου να επαναπατριστούν, προοπτική που δεν τους βρίσκει σύμφωνους, καθώς επιθυμούν, όπως έχουν δηλώσει, να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.