Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες μελισσοκόμοι των Χανίων που είδαν τα μελίσσια τους να καταστρέφονται και πολλά από αυτά να παρασέρνονται από τα ορμητικά νερά των ποταμών και των ρεμάτων που φούσκωσαν κατά την πρόσφατη θεομηνία. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν γίνεται ακόμα εντονότερο δεδομένου ότι σύμφωνα με τον κανονισμό δεν δικαιούνται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ αν δεν… εντοπιστούν τα μελίσσια που χάθηκαν.
Οι ζημιές από την κακοκαιρία που προκλήθηκαν σε μελισσοπαραγωγούς ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος «Η Μέλισσα» το Σάββατο το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο.
«Ξέρουμε τουλάχιστον 10 παραγωγούς οι οποίοι έχασαν μελίσσια, άλλοι 10-15 κι άλλοι 70 ή 100, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν. Το πρόβλημα είναι ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να βρουν τα μελίσσια τους για να αποζημιωθούν όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ», τόνισε ο γραμματέας του Συλλόγου «Η Μέλισσα» Γιάννης Νικηφοράκης.
Οι αναφορές από καταστροφές αφορούν κυρίως τις περιοχές γύρω από τον Κερίτη ποταμό. Ωστόσο, λόγω του ό,τι δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση σε ένα μεγάλο τμήμα του Νομού Χανίων το μέγεθος των ζημιών που έχει γίνει δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια.
«Το θέμα είναι ότι κάποιοι που επικοινώνησαν με τον ΕΛΓΑ τους ανέφεραν ότι δεν εντοπιστούν οι κυψέλες από τα κλιμάκια του Οργανισμού και να πιστοποιηθούν μέσω του κωδικού τους ότι ανήκουν σε έναν παραγωγό δεν μπορούν να αποζημιωθούν. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι απελπισμένοι οι μελισσοκόμοι και έχουν επικοινωνήσει με τον Σύλλογο για να εκφράσουν τα παράπονά τους και να ζητήσουν βοήθεια», επεσήμανε ο κ. Νικηφοράκης.
Επειτα από αυτές τις αρνητικές εξελίξεις ο Σύλλογος Μελισσοκόμων πρόκειται να θέσει το θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τα Χανιά την ερχόμενη Τρίτη.
«Οι μελισσοκόμοι πρέπει να αποζημιωθούν. Ενιαία ενίσχυση δεν παίρνουμε, πληρώνουμε ΕΛΓΑ, οπότε πρέπει να αποζημιωθούμε», υπογράμμισε ο κ. Νικηφοράκης.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της ημερίδας τέθηκαν επίσης θέματα ασθενειών των μελισσών που έχουν πλήξει και τα Χανιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ραγδαία ανάπτυξη στον κλάδο με τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελισσοκόμων να ανέρχεται σε 1.100 στον νομό, ενώ ο συνολικός αριθμός των κυψελών φτάνει σε περίπου 100.000.
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, παρά το θετικό γεγονός ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτελεί ένα δυναμικό πεδίο της τοπικής οικονομίας πολλοί νέοι μελισσοκόμοι είτε από απειρία είτε από έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης δεν αντιμετωπίζουν εγκαίρως τις ασθένειες με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών για τις μέλισσες, όπως η σηψιγονία και η νοζεμίαση, για τις οποίες, πολλές από αυτές, δεν υπάρχουν καν εγκεκριμένα φάρμακα για την καταπολέμησή τους.