Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024

Σε δεινή θέση οι μελισσοκόμοι: Απώλειες στα σμήνη – μείωση παραγωγής

» Αναφορές σε εσπερίδα στα Χανιά

 

Μεγάλες απώλειες στα µελίσσια και µείωση της παραγωγής καταγράφουν φέτος και οι µελισσοκόµοι των Χανίων. Οι παρατεταµένες ανοµβρίες επηρέασαν τα φυτά και τα δέντρα µε αποτέλεσµα οι µέλισσες να χάσουν την ανθεκτικότητά τους.

Για τα παραπάνω έγινε ενηµέρωση χθες στα πλαίσια της εσπερίδας του Μελισσοκοµικού Συλλόγου Χανίων “Η Μέλισσα”  µε θέµα: “Ασθένειες µέλισσας-πρόληψη και θεραπεία” που πραγµατοποιήθηκε στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Θεόδωρος Βίγλης πρόεδρος του Μελισσοκοµικού Συλλόγου µίλησε για «τεράστιες απώλειες στα µελισσοσµήνη, από τα 30,40,50% και πάνω. Ήταν τεράστια η έλλειψη γύρης όλο το καλοκαίρι. Αυτή είναι η πρωτεϊνική διατροφή της µέλισσας γιατί µε τη γύρη, το νερό και το µέλι παράγεται ο βασιλικός πολτός µε τον οποίο ταίζουν τη βασίλισσα που παράγει τα αυγά που γίνονται λάρδες που επίσης ταίζονται µε βασιλικό πολτό. Φέτος η έλλειψη γύρης ήταν µεγάλη. ∆εν   υπήρξε αναπαραγωγή των µελισσών για αυτό και τα µελίσσια βρίσκονται σε ένα στάδιο συρρίκνωση από τον Ιούνιο, που συνεχίσθηκε τον Ιούλιο,  τον Αύγουστο, ενώ και ο Σεπτέµβρης ο πιο πολύς δεν είχε   γύρη».

Σε ότι έχει να κάνει µε την παραγωγή ανά κυψέλη ο κ. Βίγλης επισήµανε πως  «γενικά στα Χανιά και  την Κρήτη ο µέσος όρος παραγωγής µας είναι 10 κιλά ανά κυψέλη. ∆εν υπάρχει µεγαλύτερη παραγωγή. Αν θα πιάσουµε 15 κιλά θα είναι θαύµα, δεν πιάνεται µε τίποτα, υπήρξαν παραγωγοί που έβγαλαν 2-3 κιλά ,δεν τρύγησαν καθόλου! Στην Ανατολική Κρήτη καταστράφηκαν κυριολεκτικά έχασαν το µεγαλύτερο µέλος του ζωικού τους κεφαλαίου οι    µελισσοκόµοι».

Στο ζήτηµα της αντιµετώπισης ασθενειών όπως η βαρρόα  ο πρόεδρος των µελισσοκόµων ξεκαθάρισε πως πλέον γίνεται µε βιολογικό τρόπο  «καθώς δεν υπάρχουν άλλοι µέθοδοι, γιατί για όλα τα χηµικά εδώ και χρόνια η βαρρόα έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα, εποµένως είναι µάταιο να προσπαθούµε µε χηµικές µεθόδους και φάρµακα να  την καταπολεµήσουµε».

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Την ενηµέρωση στους µελισσοκόµους έκανε η Τ.Ε. Γεωπόνος Μsc food science-tecnology, πιστοποιηµένη Εκπαιδεύτρια κ. Ευαγγελία Κύρκα.

«Αυτά τα σεµινάρια τα κάνουµε σε όλη την Ελλάδα γιατί πιστεύουµε σθεναρά ότι η συνεχή ενηµέρωση των µελισσοκόµων είναι η δύναµη τους, ο βασικός άξονας της δράσης τους και της επιχειρηµατικότητας τους. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που η κλιµατική αλλαγή ταλανίζει όλους τους αγρότες και χρειάζεται όλοι να προσαρµοστούµε και να την αντιµετωπίσουµε µε τους κατάλληλους τρόπους. Η διατροφή  της µέλισσας, φυσική και συµπληρωµατική και η πρόληψη των ασθενειών είναι οι βασικοί άξονες για να µπορέσουµε να έχουµε µελισσοκοµία και να µπορούµε να παράξουµε µέλι» δήλωσε.

Απαντώντας στο ερώτηµα πως κάποιοι µελισσοκόµοι µπορεί να ταίζουν µε ζαχαρόπαστες τα µελίσσια τους προκειµένου να τα ενδυναµώσουν ακόµα και πριν την συγκοµιδή η κ. Κύρκα σχολίασε πως «αυτά γίνονταν στο παρελθόν, δεν γίνονται πια. Οι Μελισσοκόµοι ενηµερώνονται και εκπαιδεύονται .∆εν µετράει µόνο η ποσότητα στο µέλι, µετράει η ποιότητα. Ένας που παράγει ποιοτικό µέλι θα κερδίσει άλλη τιµή. Εµείς στην Ελλάδα δεν φηµιζόµαστε για την ποσότητα αλλά για τα ειδικά χαρακτηριστικά στο µέλι και επειδή είµαστε µια εταιρεία 40 χρόνια στο χώρο θα σας πω ότι όχι, αυτό δεν συµβαίνει πια. Οι µελισσοκόµοι ξέρουν πως ένα µέλι ποιοτικό που προέρχεται αποκλειστικά από την φυσική διατροφή  της µέλισσας θα πάρει και άλλη τιµή, θα γίνει αποδεκτό, θα είναι ένα ισχυρό µέλι».

Για τις αθρόες εισαγωγές που καταγγέλουν οι µελισσοκόµοι απάντησε ότι « οι µελισσοκοµικοί σύλλογοι µε το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, τα Πανεπιστήµια, τα κατά τόπους Κέντρα Μελισσοκοµία, θα πρέπει να προφυλάξουν το προϊόν τους» ενώ στάθηκε περισσότερο στην αντιµετώπιση των ασθενειών παρακινώντας τους µελισσοκόµους να ενηµερωθούν σωστά και πως  «αν σε µια  πρόληψη ασθενειών ακολουθήσεις το    πρωτόκολλο  είναι σίγουρο πως θα έχει καλό και ποιοτικό αποτέλεσµα.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα