Σε διαδικασία διαβούλευσης πρόκειται να τεθεί σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών η κυβερνητική πρόταση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται κοντά στο μεσημέρι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να υπάρξει στην πρόταση που θα παρουσιασθεί κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με όσα έγιναν γνωστά τις προηγούμενες ημέρες όσον αφορά στις προθέσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή η πρόταση θα αφορά δύο αλλαγές σε σχέση με τον ισχύοντα σήμερα εκλογικό νόμο: την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.
Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν αργά χθες ότι η πρόταση τίθεται προς διαβούλευση για λίγες ημέρες για δύο λόγους: για να γίνει σωστά η διαδικασία και όλοι να έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους και, δεύτερον, για να εισαχθεί στη Βουλή σε χρόνο τέτοιο ώστε να έχει επιστρέψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα ταξίδια του στην Κίνα και στη Βαρσοβία, προκειμένου να είναι στην Αθήνα κατά τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή.
Πάντως, με δεδομένο ότι η επίτευξη του στόχου των 200 ψήφων που απαιτούνται για να ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα άμεσα είναι ακόμη ανοιχτή, η περίοδος διαβούλευσης σίγουρα θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση και για έναν ακόμη κύκλο βολιδοσκόπησης των προθέσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη ως το κόμμα στο οποίο θα αναπτυχθούν εσωτερικά οι μεγαλύτερες πιέσεις για υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αφού είχε καταθέσει παρεμφερή πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ηδη από την κυβέρνηση έσπευσαν να το υπενθυμίσουν με νόημα, προαναγγέλλοντας τη σκληρή κριτική που θα ασκήσουν προς τη Χαριλάου Τρικούπη εάν το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιηθεί. Η στάση που θα υιοθετήσουν οι βουλευτές του Ποταμιού είναι επίσης ένα ζήτημα. Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης έχει ταχθεί κατά της στήριξης της κυβερνητικής πρότασης, ωστόσο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα δεχθεί και αυτός πιέσεις από μερίδα βουλευτών του για αλλαγή στάσης. Στην κυβέρνηση δεν έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες τους ακόμα και για το ΚΚΕ, παρά τη σταθερή θέση του Περισσού για κατάργηση του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
ΤΙ ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟΥ ΨΩΡΙΑΡΗ? ΕΝΑΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ….(ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ?)