Η κρίση δεν βαραίνει μόνο τους εμπλεκόμενους αλλά και αυτούς που την προκαλούν. Με λίγα λόγια, οι επιπτώσεις από την ευρωπαϊκή τραγωδία έχουν ξεπεράσει τα ευρωπαϊκά σύνορα και επιστρέφουν στην αρχή του κακού, τις ΗΠΑ.
Θυμάστε το 2007-2008 τι συνέβη στην εν λόγω θερμή περιοχή του πλανήτη; Μήπως ξεχάσατε την ραγδαία καταβαράθρωση των golden boys και την τεράστια φούσκα των ακινήτων; Αμέσως μετά την σοβαρή αυτή κρίση, η Ευρωζώνη σταδιακά άρχισε να πλέει τα λοίσθια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια σταθερότητα.
H κρίση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν σταματά εδώ, όσες προσπάθειες και αν γίνονται για εξαγωγή της. Οι ΗΠΑ βέβαια, ευρισκόμενες και αυτές σε δεινή θέση, θέτουν σε κίνηση το Δ.Ν.Τ. για να δεσμεύσουν περαιτέρω τις αδύναμες οικονομικά χώρες. Το ίδιο περίπου κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που με τη θηλιά της περισφίγγει τους παρίες της Ευρωζώνης, θέλοντας παράλληλα να κρατήσει το ενιαίο νόμισμα σταθερό. Πρόκειται για αγώνα επιβίωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τους πολίτες να δεινοπαθούν.
Άκουσα μια φορά μια ηλικιωμένη γυναίκα που περπατούσε μπροστά μου να λέει σε ένα μικρό, και για αυτήν ξένο, κοριτσάκι που έκλαιγε: Άφησε τα δάκρυα σου για αργότερα που θα μεγαλώσεις, τότε θα έχεις σοβαρότερους λόγους να κλαις. Το ίδιο αφήστε και εσείς τον όρο ευρωπαϊκή τραγωδία για τότε που ίσως ταιριάζει στην πραγματικότητα. Το κοριτσάκι ίσως μην έχει δάκρυα όταν του χρειαστούν και εσείς να μην έχετε λόγια να πείτε αυτό που θέλετε, γιατί τα σπαταλήσατε εκεί που δεν έπρεπε.