Ο ερχόμενος Δεκέμβριος αλλά και ο Απρίλιος του 2019 αποτελούν τα “ορόσημα” για τις αλλαγές τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση στο πεδίο των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του capital.gr ο Δεκέμβριος του 2018 αποτελεί το “ορόσημο” για βελτιώσεις στη ρύθμιση μέσω “εξωδικαστικού συμβιβασμού”, ενώ ο ερχόμενος Απρίλιος αποτελεί “ορόσημο” για μία νέα ρύθμιση εκτός “εξωδικαστικού”.
Πιο αναλυτικά, πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν πως:
1) Έως τέλος του επόμενου μήνα, δηλαδή πριν φύγει το 2018, θα έχουν “κλειδώσει” οι αλλαγές στη ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω ρύθμιση αφορά το σύνολο των οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή τόσο προς το δημόσιο, όσο και προς πιστωτές (πχ τράπεζες).
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από ελληνικής πλευράς προτείνεται η παράταση της προθεσμίας ένταξης ενός οφειλέτη στον “εξωδικαστικό” κατά ένα έτος. Υπενθυμίζεται πως ο νόμος προβλέπει δυνατότητα ένταξης έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Ωστόσο, η κυβέρνηση ζητά δυνατότητα ένταξης έως και την 31η Δεκεμβρίου 2019. Επίσης από ελληνικής πλευράς προτείνεται, παράλληλα, με την παράταση του χρονικού περιθωρίου ένταξης στον “εξωδικαστικό”, την ένταξη σε αυτόν οφειλών που “γεννήθηκαν” έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η στάση των θεσμών σε σχέση με τα βασικά αιτήματα που αφορούν τον “εξωδικαστικό” θα ξεκαθαριστεί στο τέλος Δεκεμβρίου.
2) Έως τα μέσα –τέλη Απριλίου του 2019 (δηλαδή πριν το επόμενο Πάσχα), θα έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης –θεσμών σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη νέα ρύθμιση οφειλών, η οποία θα αφορά αποκλειστικά χρέη προς το δημόσιο, δηλαδή εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Και αυτό γιατί οι θεσμοί αρνούνται να συζητήσουν επί της ουσίας οποιαδήποτε άλλη πρόταση, πριν καταλήξουν στο “μέτωπο” του “εξωδικαστικού”, αλλά και πριν δουν πως “περπατάνε” αυτές οι αλλαγές.
Το σενάριο το οποίο, μεταξύ άλλων, προωθεί η κυβέρνηση είναι μία νέα ρύθμιση, στα πρότυπα της “πάγιας” (δηλαδή στην οποία μπορεί να ενταχθεί κάθε επαγγελματίας ή μισθωτός, χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις), αλλά με περισσότερες δόσεις και συγκεκριμένα, τουλάχιστον 48.
Η ανάγκη για κάτι τέτοιο γίνεται μεγαλύτερη, καθώς “άλμα” μισού εκατομμυρίου έκανε τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των φορολογούμενων που έχει ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, ενώ και οι νέοι φόροι που έμειναν απλήρωτοι αυξήθηκαν κατά περίπου μισό δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.