Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Σε εγκατάλειψη η Παλιά Πόλη στα Χανιά

Μείζον θέμα η έλλειψη χώρων στάθμευσης.
Φωνή απόγνωσης από κατοίκους και επαγγελματίες

Δύσκολη στην προσέγγιση, αφόρητη στην αναζήτηση στάθμευσης, με πολλά και ανοικτά προβλήματα στο ανάχωμα, στους επιπρομαχώνες San Salvatore και Αγ. Δημητρίου, το δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης.

Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μιλούν στα “Χανιώτικα νέα” και δηλώνουν απογοητευμένοι από τα όσα βιώνουν στην έναρξη της τουριστικής σεζόν και τρομάζουν με όσα θα αντιμετωπίσουν το καλοκαίρι όταν κορυφωθεί η κίνηση. Μαζί τους περπατάμε όλη τη διαδρομή από την πισίνα του Ξενία, την πλατεία Τάλω, τη Θεοτοκοπούλου και τη Ζαμπελίου, το δυτικό ανάχωμα και συνομιλούμε για όλα αυτά που τους ανησυχούν.

Μείζον ζήτημα η στάθμευση

Επαγγελματίας του τουρισμού ο κ. Γιώργος Πατσουράκης με τουριστικό κατάλυμα στο δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης, τον συναντάμε μπροστά στο χώρο της πισίνας του πρώην “Ξενία”. Μαζί περιηγούμαστε στο χώρο των ερειπίων (παλιά αποδυτήρια), περπατάμε στο παραλιακό μέτωπο, εντοπίζουμε προβλήματα και αδυναμίες. «Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη στο θέμα της στάθμευσης αλλά και της προσέγγισης της παλιάς πόλης. Είναι Απρίλης και βλέπετε τι γίνεται. Όλος ο χώρος στάθμευσης στην πλατεία “Τάλω” είναι γεμάτος, φανταστείτε τι θα γίνεται σε λίγες εβδομάδες» μας αναφέρει ο κ. Πατσουράκης.
Ο ίδιος μιλάει για «ένα πόλεμο που δεχόμαστε από την δημοτική αρχή για την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων. Λιγόστεψαν τις θέσεις στάθμευσης, δεν δημιούργησαν νέες με αποτέλεσμα σε λίγο να μην θέλει να μείνει κανείς στην παλιά πόλη. Ακούμε τόσα χρόνια ότι θέλουν να διώξουν τα αυτοκίνητα. Καλώς, ναι, να γίνει αλλά να φτιαχτούν πρώτα τα περιφερειακά πάρκινγκ. Όταν καταργούν 100 θέσεις στάθμευσης, ας βρουν έστω 60,70. Ο δήμαρχος μας είχε υποσχεθεί ότι θα φτιάξει περιαστικά πάρκιγκ και θα γίνεται η μετακίνηση των επισκεπτών με λεωφορεία. Πολύ καλή ιδέα! Τι έχει γίνει όμως; Τίποτα…» Εμφανώς απογοητευμένος ο κ. Πατσουράκης μας δείχνει τους χώρους κοντά στην ΑΒΕΑ που χρησιμοποιούνται για στάθμευση. «Είναι ανεπαρκής, δεν φωτίζονται, ο κόσμος φοβάται να αφήσει το αυτοκίνητο του εκεί! Στη Μελ. Μεταξάκη τα αυτοκίνητα διπλοπαρκάρουν, κλείνει ο δρόμος προκαλείται μια διαρκής αναστάτωση. Στους πελάτες μου που έχουν αυτοκίνητο λέω πως πρέπει να γυρίσουν πίσω μέχρι τις 5 το απόγευμα διαφορετικά δύσκολα θα βρουν θέση στάθμευσης παρά μόνο σε πολύ μεγάλη απόσταση. Η αστυνόμευση έχει βελτιωθεί λίγο, όπως επίσης και στην καθαριότητα έχει κάνει καλή δουλειά ο Δήμος και το εκτιμούμε αυτό με τα ηλεκτρικά αυτοκινητάκια αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της στάθμευσης και μάλιστα άμεσα» τονίζει.

» Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. παρουσιάζει θέσεις και προτάσεις εν όψει των εθνικών εκλογών

Ταλαιπωρία για τους επισκέπτες

«Οι άνθρωποι που θέλουν να επισκεφθούν την παλιά πόλη, ταλαιπωρούνται, δυσανασχετούν, εκνευρίζονται» είναι τα λόγια του κ. Δημήτρη Παπικινού που διατηρεί επιχείριση στην αρχή της οδού Θεοτοκοπούλου.
«Από τότε που γεννήθηκα ζω σε αυτήν την περιοχή. Μόνο υποσχέσεις ακούμε για τη στάθμευση και αποτέλεσμα κανένα! Ο τουρίστας που μένει στην παλιά πόλη πρέπει να παρκάρει στον Κλαδισό, στο δε πάρκιγκ των μόνιμων κατοίκων δεν θα βρεις ούτε ένα ΙΧ κάτοικου! Είναι τα αυτοκίνητα των σερβιτόρων και όσων εργάζονται στο λιμάνι! Αυτή είναι η αλήθεια! Αλλά περιμένεις να λύσουν το θέμα της στάθμευσης όταν έβγαλαν τις πινακίδες στην αρχή της Θεοτοκοπούλου και άφησαν τις τρύπες στο πλακόστρωτο και σε άλλο σημείο χειμώνα- καλοκαίρι θα βρεις μια λίμνη με νερά; Εδώ δεν γίνονται απλά πράγματα» είναι η παρατήρηση του.
Άλλοι επαγγελματίες δείχνουν βίντεο και φωτογραφίες από νωρίς το πρωί της Παρασκευής όταν στην είσοδο της Θεοτοκοπούλου συνωστίζονται φορτηγά οχήματα προμηθευτών. «Μπλοκαρίστηκε όλος ο δρόμος και έγινε και μια μικροφασαρία. Ο χώρος δε πάνω στον προμαχώνα (παλιό “Ξενιά”) είναι ανεξέλεγκτος όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει με σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος. Ο φωτισμός δεν είναι ανεπαρκής σε πολλά σημεία!» τονίζουν.
Παράλληλα ζητούν το “τρίγωνο” στην αρχή της Θεοτοκοπούλου να γίνει στρογγυλός κόμβος για τη διευκόλυνση των mini bus, όταν αυτά κάποια στιγμή δρομολογηθούν, αλλά και να τοποθετηθούν βυθιζόμενες μπάρες στο χώρο στάθμευσης των κατοίκων – άλλη μια υπόσχεση του Δήμου – ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να σταθμεύσουν εκεί! Άλλοι πάλι λένε ότι θα πρέπει να οριστεί αντιδήμαρχος αρμόδιος για την παλιά πόλη ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων.

Το δυτικό ανάχωμα δεν μπορεί να έχει αυτήν την εικόνα!

Στην οδό Ζαμπελίου διατηρεί ενοικιαζόμενα δωμάτια η κ. Ιουλία- Άννα Γεωργιλάκη. Και η κ. Γεωργιλάκη μας ανοίγει συζήτηση για τη στάθμευση. «Αν τον Απρίλη γίνεται αυτό που βιώνουμε, τι θα συμβεί τον Αύγουστο;» αναρωτιέται και συμπληρώνει «βλέπουμε να παύουν θέσεις στάθμευσης χωρίς να δημιουργούνται νέες. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχεδιασμός είναι αυτός! Να προχωρήσουν τα περιαστικά πάρκιγκ πρώτα, να γίνεται η μετακίνηση των επισκεπτών με λεωφορεία και ας “κόψουν” μετά και τις θέσεις στάθμευσης. Και εμείς βέβαια οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι οφείλουμε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις προς το κέντρο και την παλιά πόλη αλλά πρέπει να μας δοθούν και διέξοδοι».
Το ζήτημα απασχολεί τους επισκέπτες που σχεδόν καθημερινά ρωτάνε τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων πως θα προσεγγίσουν την παλιά πόλη, που θα αφήσουν τα αυτοκίνητα τους. «Προσπαθώ να μην τα λέω τόσο τραγικά, να τα παρουσιάζω λίγο εξωραϊσμένα αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχουν φορές που έρχονται πελάτες που είναι τόσο εξοργισμένοι που δεν μπορείς να τους πεις τίποτα και ρίχνουν ευθύνες σε εμάς! Έχουμε και εμείς ευθύνες αλλά δεν έχει ο Δήμος τις μεγαλύτερες που τόσα χρόνια δεν προχωράει κάτι;» επισημαίνει.
Μαζί με την κ. Ιουλία ανεβαίνουμε στο δυτικό ανάχωμα των τειχών. Οι εργασίες ανάπλασης του (ΕΣΠΑ 2007-2013) ξεκίνησαν από το ύψος του προμαχώνα του Αγ. Δημητρίου, έφτασαν κοντά στο ύψος της Ζαμπελίου ωστόσο δεν συνεχίσθηκαν. Αποτέλεσμα το υπόλοιπο τμήμα του δυτικού αναχώματος να είναι σε κακή κατάσταση, οι τουρίστες να περνούν από τα απαγορευτικά σύρματα και να κινούνται προς τον προμαχώνα San Salvatore. «Ένα τμήμα του αναχώματος φτιάχτηκε, όμως το έργο δεν έφτασε μέχρι τη Θεοτοκοπούλου- Ζαμπελίου, δεν έγινε ολοκληρωμένη πλακόστρωση, δεν μπήκε φωτισμός!» επισημαίνει η κ. Γεωργιλακη. Το διάστημα που βρισκόμαστε στο ανάχωμα πάνω από 50 άνθρωποι ντόπιοι και επισκέπτες πέρασαν από μπροστά δείγμα του ότι υπάρχει μεγάλη κίνηση. «Υποτίθεται ότι θα έμπαιναν παγκάκια, θα τοποθετούνταν αστικός εξοπλισμός, όμως…τίποτα» είναι τα λόγια της συνομιλήτριας που τονίζει την ανάγκη το έργο ανάπλασης να φτάσει μέχρι το San Salvatore αλλά και να αποκατασταθούν ορισμένα τμήματα του τείχους που τείνουν να γίνουν επικίνδυνα για τους περιπατητές. μας

Απαιτούνται παρεμβάσεις!

Ξενονοδοχειακή επιχείριση διαθέτει και ο κ. Νίκος Βαλάκης στο δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης. Περπατάμε μαζί μέχρι το σημείο όπου απαγορεύεται η κίνηση προς τον San Salvatore. Βλέπουμε τουρίστες να περνάνε τα σύρματα, ενώ ο χώρος είναι γεμάτος άγρια χλωρίδα. «Σε λίγους μήνες θα έχει ξεραθεί αυτό το πράσινο και κάθε χρόνο ζητάμε να γίνεται ένα καλό κόψιμο τους γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της φωτιάς. Δυστυχώς όμως δεν μας ακούν» επισημαίνει.
Φτάνουμε στην άκρη του αναχώματος απέναντι από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανιών. Δίπλα ο επιπρομαχώνας του Αγ. Δημητρίου. «Βλέπετε την κατάσταση του επιπρομαχώνα, αν ο Δήμος είχε φροντίσει για την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για την παλιά πόλη (με το Υπ. Πολιτισμού, την Περιφέρεια κα.) ο επιπρομαχώνας τώρα θα είχε αποκατασταθεί. Αντίθετα είναι από τα πιο εγκαταλελειμμένα σημεία» τονίζει.
Αναφορικά με το θέμα της στάθμευσης και ο κ. Βαλάκης τονίζει πως αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η παλιά πόλη καθώς ουσιαστικά η προσέγγιση γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο δύσκολη για τους επισκέπτες της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Σε όλο τον πλανήτη , και όπου υπάρχουν τμήματα παλαιών οικιστικών ιστών στις πόλεις, ή γενικά παλαιά τμήματα πόλεων, αγωνιούν και χρηματοδοτούν , ή κάνουν ότι μπορούν για να διατηρηθούν .
    Στα Χανιά γιατί εγκαταλείπουν την συντήρη και την εφαρμογή οικιστικής ευταξίας στο παλιο τμήμα??

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα