Αποφασισμένοι να στραφούν ενάντια στον Δήμο Χανίων και να διεκδικήσουν στις δικαστικές αίθουσες το δίκιο τους δηλώνουν διαμέσου του εκκαθαριστή της ΒΙΟΠΑ Α.Ε. Ηλία Λιβέρη οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων. Ο λόγος, όπως επισημαίνει ο κ. Λιβέρης, είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες του ΒΙΟ.ΠΑ. καταβάλλουν κανονικά ανταποδοτικά τέλη ο Δήμος δεν προσφέρει τις υπηρεσίες που πρέπει έχοντας ουσιαστικά εγκαταλείψει το Πάρκο στη μοίρα του.
Oι εικόνες που αντικρίζει κανείς στο ΒΙΟ.ΠΑ. -και αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός των “Χ.ν.”- επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του εκπροσώπου των επιχειρηματιών. Σωροί από σκουπίδια, κολώνες ηλεκτροφωτισμού κατεστραμμένες ή υπό κατάρρευση, λάμπες σβηστές, πράσινο που θυμίζει ζούγκλα…
«Τι κάνει ο Δήμος Χανίων για το Βιοτεχνικό Πάρκο και τις επιχειρήσεις του; Τίποτα! Από τη δημιουργία του ΒΙΟ.ΠΑ. Χανίων, το είδε ως ευκαιρία για περισσότερες εισπράξεις! Όσο για υποχρεώσεις, αυτές δεν τις συζητά γιατί για τον Δήμο Χανίων δεν υπάρχουν», σημείωσε σχετικά ο κ. Λιβέρης και πρόσθεσε ότι δυστυχώς η αδιαφορία των Δημοτικών Αρχών για το Πάρκο είναι διαχρονική.
“ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ”
Το νομικό πλαίσιο που διέπει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Δήμου προς το Πάρκο είναι σαφώς καθορισμένο σύμφωνα με τον κ. Λιβέρη. Ωστόσο, ο Δήμος αρνείται να το αποδεχθεί υποστηρίζοντας ότι το ΒΙΟ.ΠΑ. είναι ιδιωτικός χώρος και άρα έξω από τις αρμοδιότητές του: «Σύμφωνα με τον Νόμο 3982/2011 ΦΕΚ Α143 άρθρο 58 παράγραφο 3: “Ο Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού, στα διοικητικά όρια του οποίου είναι εγκαταστημένη η ΕΑΝΕΠ (Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου) ή η ΕΔΕΠ (Εταιρία Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου), παρέχει στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στον χώρο του ΕΠ (Επιχειρηματικού Πάρκου) τις ίδιες υπηρεσίες που παρέχει και στις λοιπές περιοχές που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια, όπως υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού κοινοχρήστων χώρων, συλλογής απορριμμάτων, ανταποδοτικά με τα εισπραττόμενα δημοτικά τέλη. Κατ’ εξαίρεση, η ΕΑΝΕΠ ή η ΕΔΕΠ μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με τον οικείο Ο.Τ. A. Α’ βαθμού, με βάση τις οποίες μέρος ή το σύνολο των ως άνω υπηρεσιών να ανατίθεται σε αυτήν με μεταβίβαση ανάλογου μέρους των δημοτικών τελών. Οι συμβάσεις κοινοποιούνται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, η χρέωση δημοτικών τελών ανά τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας για τις επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί εντός Επιχειρηματικού Πάρκου δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μέση χρέωση για αντίστοιχη εκτός του Επιχειρηματικού Πάρκου χρήση…”. Εδώ λοιπόν βρίσκεται ο εμπαιγμός της Δημοτικής Αρχής προς το ΒΙΟ.ΠΑ. Δηλώνει ότι το ΒΙΟ.ΠΑ. είναι ιδιωτικός χώρος και δεν έχει αρμοδιότητα να παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία! Όμως δημοτικά τέλη εισπράττει με μεγάλη ευχαρίστηση. Δημοτικά τέλη από 12.500 τ.μ. στεγασμένων χώρων συνολικά. Να δούμε σε τι αντιστοιχεί αυτό; Πολλαπλασιάζοντας με 2,50 ανά τ.μ. φαίνεται τι εισπράττει ο Δήμος», ανέφερε σχετικά ο κ. Λιβέρης.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Συνεχίζοντας ο εκκαθαριστής της ΒΙΟΠΑ Α.Ε. επεσήμανε ότι από τη στάση αυτή του Δήμου τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά.
Σε ό,τι αφορά τα ογκώδη περνά μια φορά το μήνα ένα φορτηγό και τα μαζεύει, ενώ «ο Δήμος μαζεύει τα σκουπίδια με απορριμματοφόρα, 3 φορές την εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι μας κάνει χάρη που τα μαζεύει γιατί κανονικά απαγορεύεται να εισέρχεται σε ιδιωτική περιοχή!».
«Όμως οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και πολλοί ελεύθεροι χώροι τόσο εντός όσο και γύρω από το ΒΙΟ.ΠΑ. ανήκουν με συμβόλαια στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, το καλοκαίρι ένας σαρωτής, υπάλληλος εργολάβου περνούσε κάθε Σάββατο και σκούπιζε τον δρόμο εισόδου, μπροστά από το καλλιτεχνικό χωριό μέχρι το διοικητήριο, 100 μέτρα. Μετά σταμάτησε. Τους είπαν να μην καθαρίζουν πια στην είσοδο του ΒΙΟ.ΠΑ. Αν υπάρχει ένα συναίσθημα που νοιώθει κανείς όταν το ακούει αυτό είναι απαξίωση!», τόνισε ο κ. Λιβέρης και πρόσθεσε ότι ως προς τη συντήρηση δρόμων, υποδομών, κοινόχρηστων χώρων, κλαδέματα δέντρων κ.λπ. ο Δήμος Χανίων τα αφήνει στις επιχειρήσεις.
«Το αποτέλεσμα είναι το ΒΙΟ.ΠΑ. να έχει θέματα με το φωτισμό, υπήρχαν περίοδοι που δεν άναβε κανένας κοινόχρηστος στύλος! Κλοπές, παραβιάσεις επιχειρήσεων, σκοτάδι για τους εργαζόμενους τη νύχτα και ας μη μιλήσουμε για τις αγέλες με τα αδέσποτα», σημείωσε ο κ. Λιβέρης και συμπλήρωσε ότι εκτός των άλλων πολλές κολώνες ηλεκτροφωτισμού έχουν διαβρωθεί και είναι επικίνδυνες, ενώ έχουν καταγραφεί πολλές κλοπές καλωδίων υψηλής τάσης.
Καταλήγοντας ο κ. Λιβέρης τόνισε ότι πλέον «η οργή από την αδικία ξεπερνά τα όρια» και πως οι άνθρωποι του ΒΙΟ.ΠΑ. είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους δικαστικά καθώς ο Δήμος αρνείται να κάνει το αυτονόητο που είναι «η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών κι όχι ο εμπαιγμός και ταλαιπωρία. τους».