Δηλητηριασμένα δολώματα ευθύνονται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, για τον θάνατο μιας γερακίνας και ενός άγριου ζώου, στις όχθες της Λίμνης Παμβώτιδας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του οικοσυστήματος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ενημερώθηκε από ευαισθητοποιημένους πολίτες για κρούσμα νεκρής γερακίνας, πιθανότατα από δηλητηριασμένο δόλωμα, όπως έδειχναν τα συμπτώματα, στην παλιά εθνική οδό κοντά στη διασταύρωση Λιγκιάδων προς Μάζια. Το προσωπικό πραγματοποίησε αμέσως εκτενή αυτοψία στην περιοχή, όπου εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα, ένα νεκρό κουνάβι. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία, τα άτυχα ζώα εστάλησαν για τοξικολογική ανάλυση. Η ομοσπονδιακή θηροφυλακή επίσης, διενήργησε περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή χθες και σήμερα , χωρίς ευτυχώς να διαπιστωθεί άλλο κρούσμα.
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, επισημαίνει πως η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει ως αποτέλεσμα την μαζική θανάτωση ζώων και πουλιών και τη διατάραξη των τροφικών αλυσίδων, ή ακόμη και την εξαφάνιση απειλούμενων ειδών. Επιπλέον, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι εξαιρετικά τοξικές και απαγορευμένες. Η πρακτική αυτή, αναφέρει η ανακοίνωση, έχει τελικά αρνητικές επιπτώσεις και στις οικονομικές δραστηριότητες της υπαίθρου.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται ρητώς από το ελληνικό δίκαιο, λόγω των εκτεταμένων αρνητικών επιπτώσεων που προξενεί η πρακτική αυτή στη βιοποικιλότητα και ειδικότερα στα σπάνια και απειλούμενα είδη της άγριας πανίδας καθώς και στην δημόσια υγεία.
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, επισημαίνει ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις, και καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ συστήνει, εάν κάποιος αντιληφθεί δόλωμα, να μην το αγγίξει διότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία.