Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Σε έξαρση λοιμώξεις του δέρματος από σταφυλόκοκκο στο Ρέθυμνο

Σε έξαρση βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στο Ρέθυμνο οι λοιμώξεις του δέρματος από σταφυλόκοκκο, κυρίως σε μικρά παιδιά.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η έλλειψη τοπικών αντιβιοτικών αλοιφών που προτείνουν οι παιδίατροι και «έξαρση» του άγχους των γονιών για την αντιμετώπιση του μικροβίου που φέτος «θερίζει» το νομό.
Ωστόσο οι παιδίατροι εμφανίζονται καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές κρέμες στην περίπτωση έλλειψης και εφιστούν την προσοχή στην τήρηση των κανόνων υγιεινής που είναι η καλύτερη πρόληψη για το εν λόγω μικρόβιο αλλά και βασική στην αντιμετώπιση της λοίμωξης στη διάρκεια της θεραπείας όταν υπάρχουν εκτεταμένες βλάβες στο σώμα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο σταφυλόκοκκος «ζει» στο δέρμα πολλών ανθρώπων και η «φωλιά» του είναι στη μύτη. Υπό ορισμένες συνθήκες, ο σταφυλόκοκκος που «ζει ήσυχα» στο δέρμα, μπορεί να «φουντώσει» και να προκαλέσει λοίμωξη στο δέρμα.
Τέτοιες συνθήκες είναι η ζέστη και η υγρασία και μπορεί να εκδηλωθεί όταν το δέρμα του παιδιού έχει κάποιες γρατζουνιές ή τσιμπήματα από έντομα και όταν ξύνεται.
«Υπάρχει έξαρση φέτος λόγω της υγρασίας και κυρίως στα παιδιά προσχολικής ηλικίας γιατί γι’ αυτά είναι πιο δύσκολη η τήρηση κανόνων υγιεινής και επίσης τα παιδιά πειράζουν συχνά τη μύτη στην οποία «φωλιάζει» ο σταφυλόκοκκος», εξήγησε ο παιδίατρος Νίκος Βαράκης.
Ο σταφυλόκοκκος είναι μεταδοτικός και μεταδίδεται από επιφάνειες και αντικείμενα, που έχουν μολυνθεί με σταφυλόκοκκο και από την επαφή με άλλα άτομα που έχουν σταφυλοκοκκική δερματική λοίμωξη.

Όπως σημείωσε η παιδίατρος κα Ιωάννα Δακανάλη, το βασικό είναι να τηρούνται όσο το δυνατόν αυστηρά οι κανόνες υγιεινής. Δηλαδή τα παιδιά να μάθουν πλένουν συχνά και καλά τα χέρια τους, να μην μοιράζονται πετσέτες με άλλους, να αλλάζονται συχνά τα σεντόνια και τα ρούχα τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να μην ξύνονται όσο είναι δυνατόν γιατί έτσι μεταφέρουν το μικρόβιο και σε άλλα μέρη του σώματός τους και εξαπλώνεται ο σταφυλόκοκκος και θα πρέπει να συνιστάται η προσοχή επίσης στο να μην μολυνθούν οι βλενογόνοι αδένες.
Δεν υπάρχει λόγος υπερβολικού άγχους των γονιών ούτε χρειάζεται να αποφεύγουν τη θάλασσα φοβούμενοι ότι μπορεί να χειροτερέψει η λοίμωξη, τονίζουν οι παιδίατροι. Αν το παιδί έχει τη δική του πετσέτα και πλυθεί καλά μετά το μπάνιο στη θάλασσα με τα ειδικά αντιμικροβιακά σαπούνια, συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα.
Η κα Δακανάλη σημειώνει πως οι γονείς θα πρέπει να σπεύσουν στον παιδίατρο αν δουν βλάβες στο δέρμα του παιδιού και να μην περιμένουν μέρες για να δουν την εξέλιξή του, για να εξακριβώσει ο γιατρός αν πρόκειται για σταφυλόκοκκο και να χορηγήσει την απαιτούμενη θεραπεία.
Εάν η δερματική βλάβη είναι μικρή, συνήθως αρκεί η τοπική εφαρμογή αντιβιοτικής κρέμας. Εάν οι βλάβες είναι πολλές, μεγάλες και διάσπαρτες στο σώμα του παιδιού συνήθως λαμβάνεται αντιβίωση από το στόμα.
Ο κ. Βαράκης σημειώνει επίσης πως οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά το πρώτο 24ωρο λήψης της αντιβίωσης από το στόμα, δεν μεταδίδεται ο σταφυλόκοκκος.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ
Λόγω της έξαρσης του σταφυλόκοκκου το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί έλλειψη των τοπικών αντιβιοτικών αλοιφών που προτείνουν οι παιδίατροι. Για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να έρχονται σε συνεννόηση με τον παιδίατρο για την εναλλακτική αγωγή που μπορούν να ακολουθήσουν.
Αυτό βέβαια είναι ένα παράδειγμα για το τι ακριβώς συμβαίνει όταν υπάρχει έξαρση κάποιας ασθένειας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, τα φαρμακεία δεν μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση και οι πολίτες σε συνεργασία με τους γιατρούς αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.
Στην περίπτωση του σταφυλόκοκκου, τόσο τα αποθέματα της κρέμας Bactroban, όσο και τα γενόσημα αυτής που υπήρχαν σε επάρκεια, όπως τονίζει ο κ. Βαρδιάμπασης, εξαντλήθηκαν και οι γονείς θα πρέπει να συνεννοούνται με τον παιδίατρο για την αγωγή που μπορούν να ακολουθήσουν τα παιδιά τους όταν δεν χρειάζεται αντιβίωση από το στόμα.
«Δυστυχώς όταν υπάρχει έξαρση κάποιας ασθένειας δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση. Ειδικότερα τον Αύγουστο οι φαρμακοβιομηχανίες είναι κλειστές κι έτσι δεν μπορούμε να προμηθευτούμε ούτε τις άκρως απαραίτητες ποσότητες αν παρατηρηθεί σοβαρή έλλειψη όπως με τις κρέμες για τον σταφυλόκοκκο», επισημαίνει ο κ. Βαρδιάμπασης.
Αξίζει να σημειώσουμε επίσης πως έλλειψη παρατηρείται στα φαρμακεία του Ρεθύμνου σε ινσουλίνη – λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης που φέρνει η αύξηση του πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες – μετά βίας καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού τονίζει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών- όπως επίσης και σε ψυχιατρικά φάρμακα και χάπια για την επιληψία.

Πηγή: Goodnet


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα