Εκδήλωση στα Χανιά για την ασφαλή πλοήγηση και την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο
Οι περισσότερες υποθέσεις, χιλιάδες στον αριθμό, που χειρίζεται η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας αφορούν πλέον απάτες μέσω διαδικτύου από επιτήδειους οι οποίοι επιχειρούν να αποσπάσουν χρήματα από πολίτες.
Οι καταγγελίες για ηλεκτρονικές απάτες παρουσιάζουν έξαρση, ειδικά μετά την πανδημία καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες ξεκίνησαν να κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω του διαδικτύου.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο πλαίσιο της εσπερίδα με θέμα: «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο» με εισηγητές από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της δομής: “Επαγρύπνηση στο διαδίκτυο”, Αργυρώ Παρδαλάκη, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Κωνσταντίνου Χανίων “Κωνσταντινουπολειάδα” στη Νέα Χώρα.
Ταυτόχρονα έγινε ενημέρωση και για την προστασία των παιδιών από κινδύνους του διαδικτύου.
Στις διαδικτυακές απάτες και στους τρόπους με τους οποίους οι επιτήδειοι προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα, αναφέρθηκε ο υπαρχιφύλακας στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Κωνσταντίνος Μήθυμης.
Ο ίδιος δήλωσε στα “Χ.ν.”, ότι οι από τις συνολικές υποθέσεις που απασχολούν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «το μεγαλύτερο ποσοστό είναι για διαδικτυακές απάτες. Λόγω του covid και της πανδημίας έχει μεταβεί η ελληνική κοινωνία στη ψηφιοποίηση, σε αγοραπωλησίες μέσω διαδικτύου και κατ’ επέκταση αυξάνονται και οι τρόποι που βρίσκουν επιτήδειοι για να μας πάρουν χρήματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό που ασχολείται η υπηρεσία μας αφορά υποθέσεις απάτης».
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ
Στην προστασία των παιδιών από κινδύνους του διαδικτύου, αναφέρθηκε ο αστυνομικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Χαράλαμπος Καρράς.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «αν τηρούμε πέντε βασικούς κανόνες στο διαδίκτυο δεν έχουμε να φοβόμαστε κάτι. Και συνήθως φοβόμαστε όταν κάτι δεν το ξέρουμε καλά ή το ξέρουμε λίγο καλά ή περίπου καλά».
Ο ίδιος συνέστησε:
•Τα παιδιά να μη μιλάνε με αγνώστους στο διαδίκτυο (προς αποφυγή διαδικτυακής αποπλάνησης).
•Να μάθουμε να σεβόμαστε την διαφορετικότητα του άλλου στο διαδίκτυο (οσον αφορά το cyberbullying).
•Να κάνουμε μια συνετή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
•Να βάλουμε κανόνες στα παιδιά, ειδικά για το gaming το οποίο κατ΄επέκταση προκαλεί και τον εθισμό πολλές φορές.
«Επομένως, πάντα τα παιδιά πρέπει να δουλεύουν με κανόνες».
Ο κ. Καρράς υπογράμμισε ότι «σιγά – σιγά πρέπει να αλλάξει λίγο και η διαδικτυακή μας κουλτούρα. Αυτό θέλει πολύ δουλειά. Θέλει χρόνο. Για τα παιδιά είναι μια συνεχή διαπραγμάτευση που πρέπει να κάνουν με τους γονείς, όπως άλλωστε όλα τα πράγματα».
Η συνιδίτρια και υπεύθυνση δημοσίων σχέσων της δομής “Επαγρύπνηση στο διαδίκτυο”, Αργυρώ Παρδαλάκη, σημείωσε ότι η εσπερίδα διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και τη δομή με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και τη στήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η ίδια είπε στα “Χ.ν. ότι «όπου κι αν βρεθώ θα τύχει να μιλήσω με μητέρες, μερικές φορές με εφήβους και με παιδιά που θα μου πουν για κάποιον φίλο τους, για κάποιον δικό τους που έχει πρόβλημα και για τον εαυτό σου. Ναι, έχει τύχει. Στο χρόνο που έχω θα τους δώσω τις συμβουλές που χρειάζονται και θα τους παραπέμψω στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αν υπάρχει πρόβλημα που να είναι αρμόδια».