Αλλάζει εικόνα η Δυτική Τάφρος καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασής της από συνεργεία της Εφορίας Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.
Οι εργασίες πραγματοποιούνται στο βόρειο τμήμα της Τάφρου και θα την κάνουν επισκέψιμη στους πολίτες μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.
Αυτό το διάστημα εντός της Δυτικής Τάφρου πραγματοποιούνται δύο ξεχωριστά έργα από την Αρχαιολογία: ο καθαρισμός του ευθύγραμμου τμήματος των ενετικών οχυρώσεων και η ανάπλαση του εσωτερικού χώρου της τάφρου.
Η Αρχαιολογία επικεντρώνεται στο τμήμα από τη Μελετίου Πηγά μέχρι τη θάλασσα και εκκρεμεί η ενοποίηση με το νότιο τμήμα της Τάφρου, εφόσον υπάρξει εγκεκριμένη μελέτη και ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου.
Στο πλαίσιο των εργασιών θα καθαριστεί ο χώρος από απορρίμματα και ανεπιθύμητη βλάστηση. Επίσης εκτός από την αποκατάσταση της παλαιάς στέρνας και του πηγαδιού που βρίσκονται εντός της τάφρου προβλέπεται να αποκατασταθεί και ένα δεύτερο πηγάδι που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. Τα πηγάδια εκτιμάται ότι διανοίχτηκαν από την Οθωμανική περίοδο.
Όπως επεσήμανε η κα Παπαδοπούλου πρόκειται να διαμορφωθεί ένας δημόσιος χώρος περιπάτου για πεζούς, ποδηλάτες, ΑΜΕΑ κ.α
Μέσα στην τάφρο με βάση τη μελέτη προβλέπεται μια κεντρική διαδρομή με υλικά φιλικά στο περιβάλλον (πατημένο χώμα), παράπλευρες διαδρομές, ενώ θα δημιουργηθούν στάσεις αναψυχής με καθιστικά ανά τακτικά διαστήματα που θα συνδυάζονται με τα δέντρα.
Ακόμη θα διαμορφωθεί κατάλληλη ράμπα για ΑμΕΑ και θα συνδέεται με την κεντρική διαδρομή μέσα στην τάφρο. Στις διαδρομές και στις στάσεις θα λειτουργεί γενικός φωτισμός από χαμηλά σώματα προσαρμοσμένα στο έδαφος, είτε από κατευθυνόμενη δέσμη.
Να σημειωθεί ότι κάτω απο τον κεντρικό διάδρομο, στο υπέδαφος της Δυτ. Τάφρου, κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΧ, ένα αγωγός ομβρίων ώστε να μην πλημμυρίζει από τα βρόχινα νερά.