Σε εξέλιξη είναι, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, η άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.
Πρώτος έφθασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τον οποίο υποδέχθηκε η κ. Σπέχαρ. Στη συνέχεια αφίχθηκε και ο κ. Ακιντζί, ο οποίος έτυχε της ίδιας υποδοχής.
Οι δύο ηγέτες μαζί με την Ειδική Αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ φωτογραφήθηκαν και μετά η κ. Σπέχαρ αποχώρησε για να αρχίσει η συνάντηση των δύο ηγετών.
Η συνάντηση δεν είναι ανοικτή προς κάλυψη από τα ΜΜΕ. Επιτράπηκε μόνο λήψη φωτογραφιών και τηλεοπτικών πλάνων «από επίσημους φωτογράφους και κινηματογραφιστές από τις δυο πλευρές», όπως είχε λεχθεί από τα Ηνωμένα Εθνη.
«Προσέρχομαι στις συνομιλίες απόλυτα αποφασισμένος, με καλή ιδιαίτερα θέληση και αποφασιστικότητα εάν και εφόσον και ο κ. Ακιντζί συνειδητοποιήσει το σημαντικότερο των στοιχείων, του αλληλοσεβασμού και της τήρησης των όσων κάθε κράτος επιδιώκει, δηλαδή της διεθνούς εννόμου τάξεως, λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας μας ως κράτους μέλους της ΕΕ, να εργαστούμε κατά τρόπο που η λύση να γίνεται αποδεκτή και από τον διεθνή παράγοντα αλλά ιδιαίτερα και από όσους θα επηρεάζει, τους κατοίκους της Κύπρου», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο για την οικία Σπέχαρ.
Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να επικαλούμεθα αρχές που δεν ισχύουν σε κανένα, μα κανένα κράτος».
«Συνεπώς, η δική μου θέση είναι ότι, ναι θα πρέπει να απαντήσουμε στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ποτέ – και το υπογραμμίζω – να παραγνωρίζουμε και εκείνες των Ελληνοκυπρίων», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε ταυτόχρονα και την Αγκυρα να αλλάξει στάση. «Ταυτόχρονα, θα πρέπει και η Τουρκία, αν όντως θέλει να βοηθήσει – που από την ίδια εξαρτάται η λύση του Κυπριακού – να δείξει καλή βούληση, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες ή την ενθάρρυνση ενεργειών που αντί να δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης, υποσκάπτουν, ή δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας ή εντείνουν το κλίμα δυσπιστίας», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με το φυσικό αέριο που μπορεί να εξωθεί σε κάτι επικίνδυνο για διαχείριση, ο Πρόεδρος είπε ότι «συναντώμεθα για να αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτούς τους κινδύνους, δηλαδή κλιμάκωσης της έντασης, αδιεξόδων, και τελικά επιδίωξης μιας λύσης που δεν είναι εντός των προδιαγεγραμμένων ή των όσων έχουν συμφωνηθεί».
«Στις διακηρύξεις φαίνεται ότι όλοι συμφωνούμε. Το θέμα είναι να διαφανεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τι από όλα αυτά υιοθετούμε που θα βοηθήσουν έτσι ώστε μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο να καταλήξουμε σε μια – και το υπογραμμίζω – λειτουργική και βιώσιμη λύση», κατέληξε.