Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

“Εξυπνο” σύστημα για διαχείριση του νερού

Η εφαρμογή του ” Smart water” ενός ευφυούς συστήματος διαχείρισης υδατικών δικτύων, στα δίκτυα υδάτων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στην περιοχή των Χανίων, βρίσκεται στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργανώνει από το πρωί στην αίθουσα του ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών . Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο συμμετοχής των παραπάνω φορέων στο έργο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) «Σχεδιασμός ευφυούς συστήματος αειφόρου διαχείρισης υδατικών δικτύων: εφαρμογή στην Κρήτη – Smart waters».
Το έργο, εισάγει νέες τεχνολογίες για την αειφόρο διαχείριση υδατικών δικτύων και εντάσσεται στο υπάρχον εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Κρήτης. Η ειδική ανάπτυξη του και η πιλοτική εφαρμογή του αφορά αρχικά τα δίκτυα υδάτων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στην περιοχή κυρίως των Χανίων. Η ηλεκτρονική αποτύπωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του δικτύου η ανάπτυξη ειδικών λογισμικών διαχείρισης και η ενσωμάτωση αισθητήρων και αυτοματισμών, διαμορφώνουν ένα πολύ δυνατό και καινοτόμο εργαλείο διαχείρισης το οποίο μπορεί να επεκταθεί και να εφαρμοστεί και σε άλλα υδατικά δίκτυα της Κρήτης.
Επίσης το σύστημα αυτό υποστηρίζει τη λήψη σωστών αποφάσεων για εξασφάλιση της ποιότητας των υδάτων, για τον περιορισμό των διαρροών, για την πρόληψη της ρύπανσης, για εξοικονόμηση υδατικών πόρων, ενέργειας και χρημάτων και συμβάλλει στη «διάφανη τιμολόγηση» ύδρευσης και άρδευσης.
Μιλώντας στα ”Χ.Ν” ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Α. Πουλιέζος εξήγησε ότι « υπάρχει ένα υδατικό δίκτυο του ΟΑΚ το οποίο έχει σε διάφορα σημεία βάνες, αντλίες και όλα αυτά ανοιγοκλείνουν με το χέρι. Η ιδέα είναι όλο αυτό το δίκτυο να λειτουργήσει αυτόματα, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και να λειτουργήσει με ένα τρόπο ορθολογικό, συμπεριλαμβάνοντας την αυτόματη παρακολούθηση των ρύπων, την παρακολούθηση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα και κατανομή των υδατικών πόρων σε περίπτωση λειψυδρίας με κάποιον δίκαιο τρόπο».
Πρακτικά,το αυτόματο δίκτυο, θα παρακολουθεί αυτόματα τις στάθμες των δεξαμενών και αυτόματα θα δίνει εντολές στις αντλίες όταν οι στάθμες του νερού πέσουν κάτω από κάποιο όριο, να τις γεμίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Πουλιέζο, η χρήση του αυτόματου συστήματος διαχείρισης υδατικών  δικτύων γίνεται ήδη στην Ευρώπη σε μεγάλες πόλεις .

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο των Χανιώτικων νέων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αυτα ΟΛΑ τα ειχα πρωτοεφαρμοσει στον σημερινο Δημο Αποκοκορωνα. Αναφερομαι στο 2005!! Σημερα η εταιρια NanoSoft εχει αυτην την τεχνολογια που ειχα αναπτυξει τοτε. Σημερα δουλευει πανω σε Μ2Μ controller δικης της κατασκευης. Για αυτα ολα δεν εχει ακουσει τιποτα το πολυτεχενιο Κρητης?

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα