Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

«Η Τυπογραφία συναντά το γκράφιτι» (φωτ.)

 

Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου (γκράφιτι), στο πλαίσιο του Περιφερειακού Δικτύου Πολιτιστικών Θεμάτων που διοργανώνει η ΔΔΕ Χανίων, σε συνεργασία με το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθήνας καιτο Μουσείο Τυπογραφίας.

Αυτό έγινε γνωστό κατά την διάρκεια ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου στο Μουσείο Τυπογραφίας, η ΔΔΕ Χανίων, διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθήνας και το Μουσείο Τυπογραφίας, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Δικτύου Πολιτιστικών Θεμάτων.

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αρετή Μαρματάκη, στο Δίκτυο συμμετέχουν 14 Λύκεια από όλη την Κρήτη και οι 4 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού.

Στόχος είναι η ανάδειξη της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφικής Τέχνης και Καλλιγραφίας σε συνδυασμό με έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας όπως ο Ερωτόκριτος και η Ερωφίλη, μέσα από  το γκράφιτι. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί στο πλαίσιο υλοποίησης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, με αφορμή τη διεξαγωγή του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums) που θα γίνει τον Μάιο στο Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά,όπου και θα παρουσιαστούν οι δράσεις των συμμετεχόντων σχολείων.

Αναλυτικότερα, σκοπός του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι οι μαθητές της Κρήτης να γνωρίσουν τη βυζαντινή γραφή μέσα από την απαράμιλλη ελληνική γραμματοσειρά Grecsduroi, που φιλοτέχνησε ο επιφανής Κρητικός καλλιγράφος Άγγελος Βεργίκιος και χάραξε ο Claude Garamont για την αποκλειστική χρήση του βασιλικού τυπογραφείου της Γαλλίας τον 16ο αιώνα στην έκδοση κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Την ίδια περίπου περίοδο στην Κρήτη εμφανίζεται η πρώτη μεταβυζαντινή ποιητική ἀνθηση με τον Ερωτόκριτο του Β. Κορνάρου και την Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση, η οποία σηματοδοτεί τις απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η άμεση όσμωση των δύο αυτών κορυφαίων κρητικών επιτευγμάτων, της καλλιγραφίας και της θεατρικής ποίησης, δεν επιτεύχθηκε εκδοτικά τότε για μια σειρά από ιστορικές συγκυρίες. Αυτή η εναλλακτική επαναγραφή της Ιστορίας θα επιχειρηθεί σήμερα με σύγχρονο όχημα την τέχνη του δρόμου.
Οι μαθητές θα εντοπίσουν χώρους στις πόλεις και στα χωριά της Κρήτης και, σε συνεννόηση μετους ιδιοκτήτες/δημοτικές αρχές, θα κολλήσουν δίστιχα τα οποία θα έχουν προετοιμάσει οι σπουδαστές του Τμήματος Γραφιστικής και θα έχουν σταλεί (ως pdf αρχεία) για να εκτυπωθούν στο κάθε Λύκειο και να κοπούν τα γράμματα από τους μαθητές. Οι σπουδαστές του Τμήματος Γραφιστικής θα επιλέξουν και θα στοιχειοθετήσουν δίστιχα από τα κείμενα της Ερωφίλης και του Ερωτόκριτου με την εν λόγω γραφή, που θα ταιριάζουν στις διαστάσεις των επιλεγμένων χώρων. Οι μαθητές θα διακοσμήσουν κάποιο χώρο και στο σχολείο τους με αυτά, κατασκευάζοντάς τα μεποικίλα υλικά (χαρτόνι, φελιζόλ, ξύλο, πλέξιγκλας κ.ά.), προβάλλοντας τα δίστιχα με προβολέαπάνω σε τοίχο του σχολείου ή σε κάποιο τοπικό μνημείο.
Στόχος είναι να ανθίσει σε όλη την Κρήτη την 1η εβδομάδα του Μαΐου 2017 η ποίηση και η καλλιγραφία που γεννήθηκε στους κόλπους της.

Το πρόγραμμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τυπογραφίας περιλάμβανε ομιλίες για την “Ιστορία της ελληνικής γραφής και τυπογραφίας” από τον Γιώργο Ματθιόπουλο, καθηγητή στο Τμήμα Γραφιστικής ΑΤΕΙ Αθήνας και την “Ιστορία της Τέχνης του Δρόμου” από τους καθηγητές του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου Όλγα Βερυκάκη, Αντώνη Καμπουρπαρίση. Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας,  και εργαστήρι με θέμα: “Τεχνικές εφαρμογής της γραμματοσειράς Grec du Roi στην Τέχνη του Δρόμου” Μαρία Βαρδή (ΠΕ 18.26) ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, Ολγα Μπιτσάκη – Ειρήνη Σπαντιδάκη – Ιωάννης Σταυγιαννουδάκης Ομάδα Σπουδαστών Τυποτρόπιον-ΑΤΕΙ Αθήνας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο ιδρυτής του Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννης Γαρεδάκης, η Διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας Έλια Κουμή, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στ. Ζερβάκης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού δήμου Χανίων Βαρβάρα Περράκη, το μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης, Γιώργος Αυγέρος

Αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Δευτέρας των Χανιώτικων νέων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα