Περί παραπλανήσεως και έτερων σύγχρονων (;) φαινομένων.
Σε αντίθεση με ό, τι υποστηρίζει γνωστός και αγαπημένος ήρωας κόμιξ, αυτοί οι Ρωμαίοι τελικά δεν ήταν καθόλου τρελοί! Τουναντίον ήταν εξαιρετικά έξυπνοι και ιδιαίτερα οι πολιτικοί τους. Ήξεραν να οργανώνουν τα καλύτερα πάρτι -συνεστιάσεις στην αρένα του θρυλικού Κολοσσαίου. Εκεί, όπου ο κάθε, κατά τ’ άλλα ταπεινός και καταφρονεμένος Ρωμαίος πολίτης προσέρχονταν περιχαρής για να απολαύσει την φαντασμαγορία, να φωνασκήσει, να επευφημήσει και γενικά να ξεχάσει τα βάσανα της πολύπαθής του ζωής, βάσανα εμφανώς ασήμαντα συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα που περνούσαν οι κεντρικοί «πρωταγωνιστές» του προσφερόμενου θεάματος, χριστιανοί και μονομάχοι ως επί το πλείστον…
Κάτι λιγότερο από δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα, στις σύγχρονες τηλεοπτικές αρένες, καινούργιας κοπής, αλλά εξίσου αιμοσταγή θεάματα προσφέρονται αφειδώς στο πρόθυμο τηλεοπτικό κοινό! Εικόνες από τρομοκρατικές επιθέσεις ακραίων εθνικιστών, αλλά και από θύματα μολυσματικών ασθενειών, μας κατακλύζουν καθημερινά. Και ενώ από τι μια, μας τρομοκρατούν, περιέργως ταυτόχρονα μας καθησυχάζουν, ακόμα και μας παρηγορούν. Γιατί βέβαια όσο αβάστακτα και αν είναι τα βάρη της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, σίγουρα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα δεινά που συνεπάγεται μια εμπόλεμη κατάσταση ή μια θανατηφόρα επιδημία σε τριτοκοσμική χώρα! Μήπως τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσκημα όσο νομίζουμε;
Ή μήπως είναι, όσο και αν πλαγίως μας υποδεικνύεται το αντίθετο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Γιατί, αν και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η παγκοσμιοποίηση μας καθιστά όλους ευάλωτους σε κάθε είδους κίνδυνο –όσο μακρινός και αν αυτός φαντάζει- ωστόσο, για κάποιο λόγο, μου φαίνεται πιο πιθανό να πεθάνει κάποιος από πενία στη χώρα μας πάρα από Έμπολα ή από αιφνιδιαστική επίθεση τζιχαντιστών στην κεντρική πλατεία Αγοράς της όμορφης πόλης μας! Και αν ξαφνικά αρχίσετε να διακρίνετε κάποια ομοιότητα με τους αρχαίους Ρωμαίους, μην παραξενευτείτε! Μπορεί και να μην είναι και τόσο τυχαία. Άλλωστε τα καλά κόλπα είναι διαχρονικά…
*φιλόλογος