Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Σε κίνδυνο σπάνιο φυτό των Χανίων από την ανθρώπινη δραστηριότητα

Κατασκήνωση ακόμα και στους χώρους που φέτος περιφράχτηκαν προκειμένου να προστατευτούν οι πληθυσμοί του υπό εξαφάνιση Androcymbium Rechingeri (κρινάκι) έκαναν αυτές τις ημέρες επισκέπτες στο Λαφονήσι! Μια πρακτική ενδεικτική της νοοτροπίας ορισμένων πολιτών αλλά και της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να προστατεύσουν ειδικά τις απομακρυσμένες περιοχές.

Το πρόγραμμα προστασίας του σπάνιου ενδημικού φυτού Androcymbium Rechingeri που συναντιέται μόνο στα Χανιά (σε Λαφονήσι, Φαλάσαρνα και Ήμερη Γραμβούσα) ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου με μια σειρά από σημαντικές δράσεις και το ζητούμενο όπως μας λέει η βιολόγος του ΜΑΙΧ κ. Χριστίνη Φουρναράκη είναι η συνειδητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Ξεκίνησε να υλοποιείται το 2020 όταν η τελευταία 6ετής έκθεση για τα υπό απειλή φυτά έδειχνε ότι υπήρχε μεγάλη επιβάρυνση των σπάνιων ειδών σε Φαλάσαρνα και Λαφονήσι, (μάλιστα στο Λαφονήσι χάθηκε εντελώς σε ένα από τα 4 σημεία που αναπτύσσονταν!).

«Η Δασική υπηρεσία έβγαλε από το Λαφονήσι κατασκηνωτές από περιοχή που απαγορεύονταν. Τώρα ετοιμάζουμε πινακίδες ενημερωτικές που θα βάλουμε στο συγκεκριμένο σημείο» μας είπε η κ. Φουρναράκη, που χάρις στις προσπάθειες της προστατεύονται σπάνια φυτά της Κρητικής χλωρίδας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος για την προστασία του Androcymbium Rechingeri έχουν οριοθετηθεί μονοπάτια, μπήκε ξύλινη περίφραξη για να αποκατασταθούν οι οικότοποι, ενώ παράλληλα ζητείται από τους επισκέπτες να σταθμεύουν τα οχήματα εκτός της προστατευόμενης περιοχής, να μην κόβουν άγρια φυτά, να μην καταστρέφουν τις αμμοθίνες, να μην αφήνουν σκουπίδια κα.
Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια στα Φαλάσαρνα προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης και να επεκταθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες (καντίνες, ταβέρνες, καφέ) αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν μεγάλοι πληθυσμοί του Androcymbium Rechingeri.
Ανάλογα στο Λαφονήσι οι θέσεις στάθμευσης κοντά στη προστατευμένη περιοχή και οι παράνομα διανοιχθέντες δρόμοι έπληξαν επίσης του πληθυσμούς του σπάνιου φυτού. Ευτυχώς με τη συνεργασία του Δήμου κλείσθηκε ένα χώρος στάθμευσης και φυτεύτηκε με κέδρους και υπάρχει η ελπίδα ότι στο μέλλον θα προστατευθεί καλύτερα το Androcymbium Rechingeri ειδικά όταν απομακρυνθούν εντελώς τα αυτοκίνητα από το παραλιακό μέτωπο και ξεκινήσει μια διαφορετική διαχείριση της περιοχής.
Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν το ΜΑΙΧ, η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς, η Διεύθυνση Δασών Χανίων, το “Πράσινο Ταμείο” του Υπουργείου Περιβάλλοντος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα