Το όνομα του αείμνηστου Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, διατελέσαντα δημάρχου του πρώην Δήμου Κολυμπαρίου, δόθηκε στην πλατεία των Βουβών. Εκεί, όπου βρίσκεται η Αρχαία Ελιά για την αναγνώριση της οποίας ως μνημειακό ελαιόδεντρο, ο ίδιος έδωσε αγώνες και τους κέρδισε.
Mε την εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία της οικογένειας Πολυχρονίδη, ολοκληρώθηκε το 12ο Φεστιβάλ: “Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός” του Δήμου Πλατανιά.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, περιφερειακό σύμβουλο Λευτέρη Κοπάση, την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο, ανιψιά του Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, Σοφία Μαλανδράκη, τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πλατανιά, Αντώνη Καπνισάκη, τον Ελευθέριο Παπαδερό εκ μέρους της Ενωσης Δημάρχων Κρήτηςκαι τον τέως αντιδήμαρχο Κολυμπαρίου, επί δημαρχίας Πολυχρονίδη, Πολυχρόνη Σημαντηράκη.
Ολοι, ανέφεραν στιγμές από την γνωριμία τους με τον Πολυχρόνη Πολυχρονίδη ενώ μίλησαν και για τη θητεία του στα κοινά και το πάθος του για τη γεωπονία.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Δρ. Γιώργος Μπαουράκης, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ο Πολυχρόνης Πολυχρονίδης σπούδασε στη Γεωπονική σχολή Αθηνών και το 1959 διορίστηκε στην αγροτική τράπεζα Ελλάδος, στον γεωτεχνικό κλάδο με σπουδαίο έργο πάνω σε νέους τρόπους καλλιεργειών, στην ορθή χρήση φυτοφαρμάκων- λιπασμάτων, γνώσεις που απέκτησε από τη μετεκπαίδευσή του στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. Στην υπηρεσιακή του διαδρομή έγινε επιθεωρητής της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας. Οι συνάδελφοί του τον τίμησαν επανειλημμένως με τη θέση του Προέδρου του συνδέσμου Γεωπόνων και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου τους. Μια θέση που τίμησε και ο ίδιος κατεβάζοντας πρωτοποριακές προτάσεις και αναδεικνύοντας τον κλάδο της γεωπονίας ως αρωγό και στυλοβάτη του αγρότη καλλιεργητή.
Τα υπομνήματα του Πολυχρόνη ήταν πάντα ρεαλιστικά, με σημαντικά δεδομένα ακόμη και ιστορικά και με ιδιαίτερη επισήμανση σε πολιτικές που έπρεπε να εφαρμοσθούν, γνωρίζοντας την επιρροή της πολιτικής στην ανάπτυξη διάθεση, εκμετάλλευση, στήριξη, προβολή, των προϊόντων.
Η τύχη των προϊόντων, ιδιαίτερα του λαδιού, της ελιάς, της αμπέλου, των εσπεριδοειδών, των βοτάνων, κ.λπ., κατέλαβαν τεράστιο χώρο στις εμπεριστατωμένες προτάσεις του, όπου γινόταν αναφορές ακόμη και σε παραλείψεις, λάθη, άστοχες πολιτικές».
Ο κ. Μπαουράκης σημείωσε ότι «το ΜΑΙΧ είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον Πολυχρόνη Πολυχρονίδη στο πλαίσιο της ανάδειξης και προώθησης της Μεσογειακής και Κρητικής Διατροφής. Γνωρίσαμε από κοντά τη σημασία και τη βαρύτητα που ο ίδιος έδινε στο λάδι, το σταφύλι, τα φρούτα, τα βότανα του βουνού, όχι τα καλλιεργημένα, και άλλα πολλά.
Διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος Ν. Χανίων από το 1982, με καθήκοντα Αντινομάρχη κατά τα έτη 1994- 1998 σε θέματα του Πρωτογενή Τομέα, της αγαπημένης του ενασχόλησης. Είχε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για την ανάπτυξη του τόπου, την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού, τις πρωτοπόρες καλλιέργειες και την προστασία του περιβάλλοντος. Σταθερός και συνεπής στις δημοκρατικές του ιδέες σ’ όλη του τη ζωή πορεύτηκε με γνώμονα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.
Εμβληματική μορφή της αυτοδιοίκησης. Διορατικός και οραματιστής. Δήμαρχος Κολυμβαρίου δύο φορές , κατά τα έτη 1999-2002 και 2007-2010.
Τα χρόνια αυτά αφιερώνεται ολοκληρωτικά στα προβλήματα του νεοσύστατου Δήμου Κολυμβαρίου, με τις 17 πρώην κοινότητες κι επιτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό έργο με όραμα, πίστη και πάθος για δουλειά, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη των μνημείων της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού αλλά και σε θέματα καθημερινότητας και υποδομών, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα προσωπικές βλέψεις και λειτουργώντας με γνώμονα την ωφέλεια του τόπου και το κοινωνικό καλό.
Συνέχισε με συνέπεια την παράδοση της ευρύτερης οικογένειας Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, όπου αγωνίζεται για τον πολίτη, την πατρίδα-τον τόπο, υψηλά ιδανικά και αξίες της ζωής μέσα από την προσφορά του για το κοινωνικό σύνολο.
Έχοντας πάντα στόχους υψηλούς ασχολήθηκε με το «παλαιότερο ελαιόδεντρο» όπως έλεγε την ελιά στο χωριό Βουβές Κισάμου που ανέδειξε και επέτυχε να αναγνωρισθεί σαν «μνημείο της φύσης». Έφτασε μάλιστα στο σημείο να φέρει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Οργάνωσε σειρά τελετών και εκδηλώσεων που είχαν εξαιρετική προβολή και ανέδειξαν την περιοχή γενικότερα. Επέτυχε τη στέψη των Ολυμπιονικών στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 από κότινο της ιστορικής ελιάς».
Ο κ. Μπαουράκης έκλεισε την αναφορά του στην πορεία και στο έργο του εκλιπόντος με μια δική του φράση: «“Αφιερώθηκα ολοκληρωτικά στην προσπάθεια να προσφέρω κοινωφελές έργο, στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε βάρος της προσωπικής μου ζωής και ίσως και της οικογένειάς μου”».
Και προβολή ντοκιμαντέρ
Η εκδήλωση περιλάμβανε και προβολή του ντοκιμαντέρ «Άγρια Χόρτα, μια πολύτιμη κληρονομιά μας», μία παραγωγή του Δήμου Πλατανιά και της ΚΕΔΗΠ του Δήμου, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπικάκη.
Οπως σημείωσε η Κατερίνα Μπικάκη, το ντοκιμανέρ αναφέρεται στα άγρια χόρτα ως στοιχείο της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα άγρια χόρτα βοήθησαν στην διατροφή γενεών και γενεών σε δύσκολες εποχές.
Η βραδιά έκλεισε με κέρασμα εδεσμάτων με βάση τα χόρτα που επιμελήθηκαν οι αρχιμάγειροι: Γιάννης Αποστολάκης, Γιάννης Κατσιφαράκης και Γιώργος Μακρής.