Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σε κρίσιμη περίοδο η ελαιοκομία στην Κρήτη

» Εσπερίδα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. για το παρελθόν, παρόν και μέλλον της ελιάς

 

Κρίσιμη περίοδο διέρχεται η ελαιοκομία της Ευρώπης, της Ελλάδας και της Κρήτης. Bασικός παράγοντας που θα επηρεάσει τις εξελίξεις ως προς τη φετινή ελαιοπαραγωγή, είναι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την Άνοιξη κατά τη περίοδο της άνθησης – καρπόδεσης και ιδίως οι βροχοπτώσεις που μέχρι τώρα δεν είναι ικανοποιητικές και οι τυχόν καύσωνες που μπορεί να καταστρέψουν την ανθοφορία.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την εσπερίδα με θέμα: «Παρελθόν, παρόν και μέλλον ελιάς και ελαιολάδου», την οποία οργανώνουν την Τετάρτη 13 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, ο ΣΕΔΗΚ, η Αντιπεριφέρεια Χανίων, οι Δήμοι Χανίων και Πλατανιά, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Χανίων, το Ινστιτούτο Ελιάς, η Ορθόδοξος Ακαδημία και το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης.
Στο έργο του ΣΕΔΗΚ και του επιστημονικού του συμβούλου, Νίκου Μιχελάκη, για την ανάδειξη του ελαιολάδου αναφέρθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Κρήτης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας στην οργανωτική επιτροπή, Χρύσα Χαριτάκη Μακράκη.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των κλιματικών συνθηκών στην ελαιοκαλλιέργεια και υπογράμμισε: «Για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις, η συμβολή του ΣΕΔΗΚ είναι πάρα πολύ σημαντική». Στο έργο του ΣΕΔΗΚ αναφέρθηκε και ο πρώην αντιδήμαρχος Χανίων, ελαιοπαραγωγός, Ευτύχης Κονταξάκης, ο οποίος τόνισε ότι «η Κρήτη πρωτοστατεί στην ποιότητα και στη γεύση του ελαιολάδου».
Η εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων, σύμβουλος του Δήμου Μαρία Πετραντωνάκη, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι «πολύ σημαντική για τον τόπο μας» και εξέφρασε τη στήριξή της στον ΣΗΠΕ. Ο εκπρόσωπος του Δήμου Αποκορώνου και μέλος στο Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ, Σταύρος Σταυρουλάκης, αναφέρθηκε στις δράσεις του ΣΕΔΗΚ που «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη του ελαιολάδου».

Η ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ

Ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «παραγωγοί, μεταποιητές, διακινητές, αγοραστές και τελικοί καταναλωτές ανησυχούν και προβληματίζονται για τις μελλοντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ερχόμενη παραγωγή αλλά και τις τιμές που θα διαμορφωθούν σε διεθνές, εθνικό, τοπικό αλλα και ατομικό επίπεδο!». Πρόσθεσε δε ότι στο πλαίσιο αυτό «οι εκτιμήσεις και προβλέψεις από ειδικούς αλλα και μη ειδικούς που στοχεύουν στην πρόκληση εντυπώσεων δίδουν και παίρνουν επιτείνοντας την αγωνία των άμεσα ενδιαφερόντων. Ωστόσο ο βασικός παράγων που θα επηρεάσει τιςεξελίξεις είναι οι καιρικές συνθήκες που θα υπάρξουν την Άνοιξη κατά τη περίοδο της άνθησης –καρπόδεσης και ιδίως οι βροχοπτώσεις που μέχρι τώρα δεν είναι ικανοποιητικές και οι τυχόν καύσωνες που μπορεί να καταστρέψουν την ανθοφορία. Και αυτά, δυστυχώς όχι μόνο δεν μπορεί να προβλεφτούν, αλλα και αν προληφθούν είναι δύσκολο να αλλάξουν».

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ

Ακόμα στην συνέντευξη τονίστηκε ότι η εκδήλωση που θα γίνει στις 13 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο συμφώνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί έχει στόχους:
•Την ευαισθητοποίηση (εγρήγορση) των παραγόντων και του κοινού για την κρισιμότητα της ερχομένης περιόδου.
•Την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ελληνικού και ιδιαιτέρα του Κρητικού Ελαιολάδου που είναι οι σχέσεις και δεσμοί του με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα.
•Την επισήμανση μέτρων πολιτικής για την βελτίωση των συνθηκών της στην καλλιέργεια, τη μεταποίηση και τη διάθεση.

 

Το πρόγραμμα της εσπερίδας περιλαμβάνει στις 6 μ.μ. προβολή ντοκιμαντέρ: «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη». Στην συνέχεια θα γίνει η έναρξη της εκδήλωσης με συντονιστή τον δημοσιογράφο των “Χ.ν.”, Γιώργο Κώνστα.

Η Α’ συνεδρία θα έχει θέμα: “Παρελθόν της ελιάς”, με αναφορές από το βιβλίο του Ν. Μιχελάκη: “Ρίζες της ελιάς”. Για την πρώτη παρουσία της ελιάς με βάση γεωλογικά και αρχαιολογικά τεκμήρια, θα μιλήσει η αρχαιολόγος Δρ. Ανάγια Σαρπάκη.

Σε μυθολογικές αναφορές και ιστορικές μαρτυρίες για τα πρώτα βήματα της ελιάς και του ελαιολάδου, θα αναφερθεί η φιλόλογος, Ανδρονίκη Κοκοτσάκη. Με θέμα: “Ελιά και Λάδι στις απαρχές των Τεχνών, του Αθλητισμού, του Φωτισμού και Καλλωπισμού”, θα μιλήσει η φιλόλογος, Αγγέλα Μάλμου.

Στις πρώτες χρήσεις της Ελιάς και του Ελαιολάδου στον Χριστιανισμό και τις άλλες Θρησκείες, θα αναφερθεί ο γενικός διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ. Κ. Ζορμπάς. Στη βοτανική της Ελιάς και στα πρώτα βήματα της καλλιέργειας και έκθλιψης, θα αναφερθεί ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς, γεωπόνος, Δρ. Γεώργιος Κουμπούρης.

Με θέμα: “Ελιά και Λάδι στη Διατροφή και στην Υγεία κατά την αρχαιότητα”, θα μιλήσει ο ειδικός παθολόγος, Σήφης Χαρτζουλάκης.

Η Β’ Συνεδρία στις 8 μ.μ. θα έχει θέμα: “Παρόν και μάλλον ελαιολάδου” και θα μιλήσει ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Δρ. Νίκος Μιχελάκης. Θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση : «Με το λάδι της ελιάς έχω ασπίδα στην καρδιά» από μαθητές Δ ‘ Τάξης 4ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Η εκδήλωση θα κλείσει με δωρεάν προσφορά με κλήρωση 20 βιβλίων «ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα