Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Σε νέα στέγη το Μουσείο Ακριτών

Σε νέα στέγη λειτουργεί από την περασμένη Παρασκευή, οπότε έγιναν τα εγκαίνια, το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης στην Παλαιόχωρα.
Oπως ανακοίνωσε ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου, το Μουσείο Ακριτών, μετά τις εργασίες μεταστέγασής του είναι πλέον έτοιμο να δεχθεί επισκέπτες και να πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις με τα σχολεία. Το μουσείο αναφέρεται στη Βυζαντινή περίοδο και τη ζωή των Ακριτών.
Στη διάρκεια των εγκαινίων, τον αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος πατήρ Νικόλαος Λαμπάκης.
Τους ροσκεκλημένους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Αντώνης Περράκης ο οποίος στον χαιρετισμό του έκανε μία ιστορική αναδρομή του Μουσείου Ακριτών, όταν στις 28 Μαΐου 2006 ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών δέχθηκε και φιλοξένησε την έκθεση “Οι Ακρίτες της Ευρώπης” η οποία προήλθε από το πρόγραμμα “Acrinet” όπου συμμετείχαν 7  Πανεπιστημιακά ιδρύματα ως εταίροι του προγράμματος, μεταξύ αυτών και το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών  από πλευράς της χώρας μας.
Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις σε διάφορες πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κάρπαθο και τελικά το μουσείο απέκτησε μόνιμη στέγη στην ακριτική Παλαιόχωρα.
Το Μουσείο αναδεικνύει ένα διευρωπαϊκό, ίσως και οικουμενικό πολιτισμικό και ιστορικό φαινόμενο, εστιάζοντας στους υπερασπιστές των συνόρων, «των άκρων», τους θρυλικούς φύλακες – ήρωες της Ευρώπης, και τα κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τα στελέχη του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και συγκεκριμένα τον κ. Ευάγγελο Καραμανέ, την κα Λουΐζα Καραπιδάκη για την επιστημονική καθοδήγηση και τη διαρκή υποστήριξή της, τον κ. και την κα Καμηλάκη για την αμέριστη συμπαράσταση  και βοήθεια τους.
Επίσης ευχαρίστησε τον εφημέριο Νικόλαο Λαμπάκη που τόσα χρόνια προσέφερε τον χώρο για την αρχική στέγαση του Μουσείου.
Τέλος, ευχαρίστησε όλους αυτούς που συνέβαλλαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στην ολοκλήρωση της μεταστέγασης του Μουσείου Ακριτών της Ευρώπης.
Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο Δρ. Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και ο κ. Γεώργιος Δερμιτζάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Ακριτών της Ευρώπης.
Ομιλίες πραγματοποίησαν η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη τέως Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα:
«Το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυσή του» και
η κυρία Λουΐζα Καραπιδάκη Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών «Η δημιουργία της μουσειακής συλλογής του Μουσείου των Ακριτών της Ευρώπης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα