Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Σε ποιές περιοχές των Χανίων καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις

Αξιόλογα ήταν τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη στη διάρκεια της κακοκαιρίας που μας επηρέασε από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Δυτική Κρήτη με το μέγιστο (189, 2 Χλστ) να καταγράφεται στον Μετεωρολογικό σταθμό Ασκύφου του Δ. Σφακίων.

 

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΡΗΤΗ

Στο Ν. Ρεθύμνου καταγράφηκε μέγιστο ύψος 122,6 Χλστ στο Φράγμα Ποταμών, αν και εκτιμάται ότι σημειώθηκαν και μεγαλύτερα ύψη βροχής σε άλλες περιοχές του Νομού αλλά λόγω της απουσίας μετεωρολογικών σταθμών δεν δόθηκε η δυνατότητα καταγραφής των.

Στο Ν. Ηρακλείου καταγράφηκε μέγιστο ύψος στα Μάλια (127,8), ενώ στο Ν. Λασιθίου το μέγιστο ύψος σημειώθηκε στο Τζερμιάδο του οροπεδίου Λασιθίου με 136,2 Χλστ.

Οι Βροχές που σημειώθηκαν στα Νότια της Κρήτης, ως ήταν αναμενόμενο, εμφανίζουν κατά πολύ μικρότερες τιμές από τις βόρειες περιοχές του νησιού, με εξαίρεση το Ν. Ρεθύμνου όπου και στις νότιες περιοχές των ορεινών όγκων καταγράφηκαν εξίσου σημαντικά ύψη βροχής.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις στις ορεινές ζώνες του νησιού, ιδιαίτερα των Λευκών ορέων, του Ψηλορείτη , καθώς και στο όρος Κέντρος ( με υψόμετρο 1776 μέτρα) νοτιοδυτικά της οροσειράς του Ψηλορείτη στο Ν. Ρεθύμνου.

Χιονόπτωση σημειώθηκε σε υψόμετρα άνω των 1000 μέτρων, περίπου, με το ύψος χιονιού να εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά σημαντικό σε υψόμετρα άνω των 1.500 μέτρων , όπου αναμένεται να διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς δεν διατίθεται σε κανένα σημείο των ορεινών όγκων της Κρήτης κάποιος μετεωρολογικός σταθμός που να καταγράφει τα ύψη χιονιού που αποτελεί και ένα σημαντικό στοιχείο της επιφανειακής απόθεσης υδάτινου δυναμικού.

Παρακάτω ακολουθούν πίνακες ανά νομό της Κρήτης με τα διαθέσιμα ύψη βροχής από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ, του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και μετεωρολογικών σταθμών που έχουν εγκατασταθεί και συντηρούνται από φίλους και ερασιτέχνες μετεωρολόγους.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στο Ν. Χανίων και συγκεκριμένα στα βόρεια τμήματα του νομού. Το μέγιστο ύψος καταγράφηκε στα Ασκύφου του Δ. Σφακίων με 189,2 Χλστ. ενώ μικρότερα ήταν τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν στα νότια τμήματα. Σημαντικό ύψος βροχής, για καιρό Βορείου ρεύματος, καταγράφηκε και στη Γαύδο με ύψος βροχής 16,4 Χλστ.

Περισσότερο ομοιογενής ήταν η διασπορά των βροχοπτώσεων στο Ν. Ρεθύμνου με το μέγιστο ύψος βροχής να καταγράφεται στο Φράγμα ποταμών με 122,6 Χλστ. , ενώ ιδιαιτέρως σημαντικό είναι και το ύψος βροχής που σημειώθηκε στον Πλακιά με 64,4 Χλστ.

Στο Ν. Ηρακλείου είναι περισσότερο εμφανής η διαφοροποίηση των βροχομετρικών μεταξύ βορρά και νότου. Σημαντικά ήταν τα ύψη βροχής στα βόρεια τμήματα του νομού με το μέγιστο να καταγράφεται στα Μάλια με 127,8 Χλστ, ενώ ελάχιστο ήταν το ύψος βροχής στις Μοίρες με μόλις 4,2 Χλστ. αλλά και στις λοιπές νότιες περιοχές που διατίθενται στοιχεία καταγραφών.

Αξιόλογα είναι τα ύψη βροχής και στον Ν. Λασιθίου με το μέγιστο ύψος να καταγράφεται στο Τζερμιάδο του Οροπεδίου Λασιθίου με 136,2 και το ελάχιστο στην Ιεράπετρα με 17,2 Χλστ. Είναι άξιον απορίας βέβαια το γεγονός ότι στο σταθμό της Φινοκαλιάς καταγράφηκαν μόνο 20,2 Χλστ. όταν στο κοντινό μετεωρολογικό σταθμό των Μαλίων καταγράφηκαν τα μέγιστα του Ν. Ηρακλείου με 127,8 Χλστ. Αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί είτε από λανθασμένες ενδείξεις του σταθμού είτε από την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα